Documentaire cabaretduo: Maartje & Kine buigen niet
Het muzikale cabaretduo Maartje & Kine gaat op bijzondere wijze de coronacrisis te lijf. Ze stappen in hun busje, rijden naar een blokhut in Noorwegen en schrijven een compleet nieuw theaterprogramma. Een wild plan om ‘uit het artistieke ravijn’ te kruipen. Al was dat niet makkelijk, zo zien we in de documentaire Maartje & Kine buigen niet. Deze wordt zaterdag 1 mei om 22.55 uur uitgezonden bij de NTR op NPO 3.
Crisis voor Maartje & Kine
Vorig jaar, begin maart. Maartje & Kine staan op het punt om in première te gaan met hun nieuwe show. Dan slaat COVID-19 toe. De honderdtwintig geplande voorstellingen gaan voorlopig niet door. Een crisis klopt op de deur; met een show die niet doorgaat en relaties die op de klippen dreigen te lopen. En dit alles in een wereld die wanhopig een uitweg zoekt in een mondiale crisis.
Werken in oorverdovend stille Noorwegen
Wat blijkt… Maartje & Kine buigen niet. Ze besluiten juist in de oorverdovende stilte nieuw materiaal te schrijven. Niet thuis, maar in Kines thuisland Noorwegen. Ze gaan terug naar de rust en wijsheid van haar jeugd, weg van het chagrijn, het jagen en het opgesloten zitten. Onderdeel van hun “krankzinnige” plan is hun verbond: ze sluiten zich samen op in het Hoge Noorden – met hun tourbus en 21 muziekinstrumenten – om de thema’s aan te gaan die ze tot dan toe het liefst vermeden.
Documentaire Maartje & Kine
De documentaire volgt het duo op hun roadtrip vol muziek, autopech, oponthoud bij de douane, corona-testen, relatiecrises en wekenlange quarantaine. Gedurende zes weken in een hut hoog in de Noorse bergen zetten ze alles op alles om hun nieuwe theatershow Speelbeesten te schrijven en hun grote verlangens in te lossen. Maartje stort zich op het leren van Ierse volksmuziek, Kine op het ontdekken van haar vaders oude Hardanger Fiddle.
Cabaretduo buigt nergens voor
In een sneeuwwitte wereld waar corona niet lijkt te bestaan ontsnappen Maartje & Kine aan de Nederlandse realiteit. Overvolle agenda’s maken plaats voor helderheid en verwondering over de spectaculaire natuur. Zo ontstaat het idee om allerlei typisch Noorse invloeden te incorporeren in de show. Als de auto door bevroren diesel niet meer start, trekken ze per hondenslee verder naar inheemse volken en leren ze zangtechnieken als de joik en de kulokke. Want als ze niet in het theater mogen buigen, dan buigen ze nergens voor. En ze blijven er heilig in geloven dat hun nieuwe voorstelling ooit het theaterlicht zal zien.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
29 april 2021 /
Tips