Mariniers bij PowNed in You’ll Never Walk Alone voor Cas van Bakel

Als marinier Cas van Bakel (34) kanker blijkt te hebben, besluiten zijn maten hun poging het wereldrecord speedmars te verbreken aan hem op te dragen. In de PowNed-documentaire You’ll Never Walk Alone volgen we hun ontroerende strijd van dichtbij. Een aangrijpend verslag van een bijna onmenselijke prestatie, onverzettelijkheid en kameraadschap. Te zien vanavond – dinsdag 27 april – om 22:10 uur op NPO 2.

You’ll Never Walk Alone

In You’ll Never Walk Alone gaat een team van 22 getrainde mariniers de krachtmeting van hun leven aan: het wereldrecord speedmars op marathonafstand verbreken. Dat betekent dat ze in legeruniform met 18 kilo bepakking zo snel mogelijk 42 km moeten afleggen. Maar nog veel belangrijker dan het neerzetten van een nieuw wereldrecord is dat ze hiermee geld op willen halen voor zieke kameraden die aan kanker lijden. Net als hun goede vriend en maat Cas van Bakel. 

Cas van Bakel

Cas van Bakel (34) is kikvorsman bij de Special Operations Forces van het Nederlandse Korps Mariniers. Hij heeft uitzendingen gedraaid naar onder andere Afghanistan en staat in de kracht van zijn leven. Tot hij slecht nieuws krijgt: hij heeft een zeldzame en agressieve vorm van kanker en de kans op genezing is nihil. Terwijl Cas de hoop niet opgeeft en tegen zijn ziekte vecht, besluiten zijn kameraden een van de zwaarste beproevingen van hun leven aan te gaan: het wereldrecord speedmars verbreken. Een strijd die we van dichtbij volgen.

Loodzware mars

We zien hoe de initiators onder leiding van marinier Gerwin van Triest met militaire precisie de loodzware mars voorbereiden, waarbij niets aan het toeval wordt overgelaten. Een training die twee jaar duurt. De kameraden van Cas kijken ernaar uit om hem bij de finish in de armen te vliegen, maar zo ver mag het helaas niet komen. Cas’ ziekte wordt tijdens de training alsmaar zwaarder en het laatste stukje hoop op genezing maakt plaats voor afscheid. Cas van Bakel overlijdt op donderdag 30 januari 2020. 

Wereldrecord verbreken

Met hun strijdmakker in gedachten voelen de mariniers zich gesterkt in hun motivatie om het wereldrecord te verbreken. En dit aan Cas van Bakel op te dragen, hetgeen lukt. Op een speciaal uitgestippeld parcours op Marinebasis Den Helder zetten de mariniers op 24 oktober 2020 een nieuwe wereldprestatie neer. En niet zomaar één, want het Britse record wordt met bijna 18 minuten verpulverd. De missie is volbracht.

Onmogelijk geachte uitdaging

You’ll Never Walk Alone is een verhaal over onmenselijke prestaties. Over kameraadschap waarmee grenzen verlegd worden. Maar vooral het verhaal over een militair die onoverwinnelijk leek. Het verhaal van Cas van Bakel. Cas die met zijn doorzettingsvermogen zijn maten wist te inspireren om een onmogelijk geachte uitdaging aan te gaan. 

You’ll Never Walk Alone wordt geproduceerd door Vincent TV Producties. De documentaire duurt 50 minuten. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 april 2021 /