Kinderen van Ruinerwold: extra online uitzending

Hoe was het voor de oudste drie kinderen om destijds hun gezin te ontvluchten? Waar kwamen ze terecht en hoe hebben ze hun leven opgebouwd? Je ziet het in de extra online uitzending van de documentaireserie De Kinderen van Ruinerwold op NPO Start.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Extra online uitzending

In de extra online uitzending van De Kinderen van Ruinerwold vertellen Shin, Mar Jan en Edino hoe ze vertrokken en hoe het ze sindsdien is vergaan. Ze verlieten het gezin jaren geleden en vertelden afgelopen weken hun verhaal in de documentaire-serie De Kinderen van Ruinerwold. Deze speciale aflevering, zal in België exclusief te zien zijn vanaf 27 mei via VRT NU. In België is de documentaire serie namelijk vanaf 6 mei via Canvas te kijken.

Zo vluchtten Kinderen van Ruinerwold

Regisseur Jessica Villerius nam meer dan 150 uur beeldmateriaal op voor de vierdelige documentaire, die veel losmaakte de afgelopen weken. De vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. vertelden rustig en ondersteund door familiefoto’s en beeldmateriaal, hoe ze jarenlang werden onderdrukt en mishandeld door hun vader. Jessica Villerius vertelt: “In de tweede aflevering vertelt Israel uitgebreid over zijn vlucht uit de boerderij. Dat riep de vraag op hoe de oudste drie kinderen eerder zijn weggekomen. Het zijn gesprekken die te lang waren voor de serie, maar die we alsnog graag willen delen. Deze gesprekken over hun vlucht destijds. En een aantal andere door de oudste kinderen geselecteerde en nooit eerder uitgezonden fragmenten heb ik samengevoegd in een extra online uitzending.”

De Vooravond

Israel en Edino waren ook te gast bij De Vooravond. Edino verliet het gezin in 2010. Israel vluchtte in oktober 2019 van de boerderij. Bij De Vooravond vertellen zij hoe het hen vergaat na hun vlucht en hoe zij hun draai vinden in de maatschappij. Daarvoor heeft advocaat Corine Jeekel daarnaast – na de laatste aflevering van de documentaire – bij Op1 uitvoerig over de kwestie gesproken. Daarnaast is nu bekendgemaakt dat de vier oudste kinderen van Gerrit Jan van D. een civiele rechtzaak beginnen tegen hun vader. De strafzaak tegen hem werd gestopt, omdat de vader volgens de rechter niet gezond genoeg is.

Crowdfunding

En er is nog meer nieuws: in april werd met een crowdfundingactie in een mum van tijd meer dan 462.000 euro opgehaald om de kinderen van Ruinerwold te steunen.

Foto: BNNVARA

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 april 2021 /