Typisch Leiden met o.a. Minerva meidenhuis Pap 8

Typisch Leiden is vanaf aanstaande maandag 13 april om 19.20 uur drie weken lang iedere maandag tot en met donderdag bij BNNVARA op NPO 2 te zien. Met onder andere het meidenhuis Pap 8 van Minerva met schoonmaakster en huismama Emel. Maar ook de Italiaanse natuurkunde-hoofddocenten Alessandra Silvestri en Luca Giomi en bekende Leienaar Peter Labrujère.

Typisch (studentenstad) Leiden

Typisch is ditmaal in de studentenstad Leiden. Een binnenstad waar professoren, studenten, expats èn de oorspronkelijke Leidse glibbers elkaar tegenkomen. De intellectuele elite en de fietsenmakers en slagers wonen hier bij elkaar in de buurt. En dat willen de bewoners graag zo houden: ‘Niet teveel laten zien hoe mooi het hier is, hoor. Want dan komt iedereen hier naartoe.’

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Minerva meidenhuis Pap 8

Emel is schoonmaakster in het Minervameidenhuis Pap 8. De meiden daar noemen Emel ook wel de huismama. De studenten zijn haar baby’s die bij haar uithuilen bij liefdesverdriet. En als je wilt weten hoe echt Leids klinkt, moet je bij Emel en haar moeder Betty zijn. Ze zijn ook nog de trotse familie van de Zangeres Zonder Naam

Alessandra Silvestri en Luca Giomi

De Italiaanse expats Alessandra Silvestri en Luca Giomi kwamen met hun kinderen Beatrice en Filippo voor het werk naar Leiden. Ze werken allebei als universitair hoofddocent theoretische natuurkunde aan de Universiteit Leiden. Tijdens de lockdown werken de ouders grotendeels thuis en gaan de kinderen naar de noodopvang of krijgen ze thuis les. Hoe combineren Alessandra Silvestri en Luca Giomi dat?

Peter Labrujère

Peter Labrujère is een bekende Leienaar, herkenbaar aan de baard met de klompjes erin. Hij is eigenaar van de Dump-winkel La Brujère waar je gewoon een buks kunt gaan kopen. Als er iets te beleven is, is Peter Labrujère erbij of hij organiseert het. Maar hij wordt een dagje ouder, was ernstig ziek, en niet alles gaat meer zoals het ging.

Sophia Blyden

Sophia Blyden heeft een Nederlandse moeder en haar vader is afkomstig van Aruba. Ze groeide op in een witte omgeving in Zoetermeer, en is benieuwd naar de Caribische kant van haar familie. Sophia Blyden leert nu Papiamento, de taal van haar vader. Ze is spoken-word-artiest en schrijft persoonlijke teksten over haar identiteit als een zwarte queer vrouw.

Drank- en drugsverslaving

Tegenover het station woont Midas anti-kraak. Hij zit in het laatste jaar van zijn studie sociaal werk. Dat had hij vier jaar geleden nooit gedacht, toen hij voor een drank- en drugsverslaving naar een kliniek ging. Na de middelbare school ging hij stapje voor stapje steeds vaker gebruiken. Uiteindelijk wist hij het roer om te gooien en leidt hij nu een prachtig leven.

Foto: BNNVARA – Marjon Lukje

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 april 2021 /