Kettingreacties in TIK M AAN met Joseph Herscher van Joseph Machines

Wie bouwt de beste kettingreactie? Die vraag staat centraal in het BNNVARA-programma TIK M AAN! De jury bestaat uit Joseph Herscher (Joseph Machines) en Anna Gimbrère. Frank Evenblij en Emma Wortelboer presenteren de show die in april al even te zien was, maar destijds van de buis werd gehaald. De resterende afleveringen zijn deze week ’s middags te kijken, vanaf dinsdag 21 december om 15.48 uur op NPO1.

TIK M AAN

In TIK M AAN! gaan zeven koppels van vindingrijke creatievelingen een zenuwslopende strijd met elkaar aan om vanuit het niets de mooiste en meest complexe kettingreacties te bouwen met alledaagse voorwerpen. De opdrachten worden elke week uitdagender en de teams zullen al hun creativiteit in de strijd moeten gooien. Welk team blijft als enige over en wint TIK M AAN!? 

Niets voor jou? Ontdek op Guidinc dan streamingtips.

Kettingreactie bouwen

Zeven koppels krijgen elke week een nieuw thema om een originele kettingreactie te bouwen. Dagenlang werken ze aan hun project. De kandidaten moeten presteren onder hoogspanning, hun zenuwen in bedwang houden en alles op alles zetten om de ultieme kettingreactie te bouwen. Maar de meest zenuwslopende vraag die al dagen door hun hoofden dreunt: gaat hij werken? Wat vindt de internationale jury ervan?

Emma Wortelboer en Frank Evenblij

Emma Wortelboer volgt de kandidaten in het proces van idee tot uitvoering en Frank Evenblij leidt de competitie in de arena. Iedereen kent hem wel, de zogenoemde Rube Goldbergmachine: een complexe constructie die een zeer eenvoudige opgave uitvoert, zoals koffiezetten, een glas cola inschenken, de pagina van je krant omslaan of iets laten omvallen. De constructie doet dit op een uiterst creatieve, inventieve en tegelijk tergend langzame en omslachtige manier, met hulp van katrollen tot luchtballonnen en van omvallende kasten tot knallende verfkanonnen. Tot vermaak van miljoenen mensen.

Kettingreacties online groot succes

Het gigantische online succes van deze video’s wordt nu in een uniek jasje gestoken op televisie. Met een kunstenaarsoog kijken naar wetenschap en techniek. In TIK M AAN! komen entertainment, wetenschap en kunst op spectaculaire wijze bij elkaar. Een goed werkende kettingreactie is een kunstwerk. Een programma voor liefhebbers van programma’s als LEGO MASTERS.

Josephn Herscher in jury TIK M AAN

De jury bestaat uit de Nieuw-Zeelandse Joseph Herscher, wereldwijd de bekendste kettingreactiebouwer. Hij bedenkt al jarenlang inventieve kettingreacties die dagelijkse klussen kunnen uitvoeren en plaatst deze creaties op zijn veelbekeken kanaal, met meer dan een miljoen fans, Joseph Machines. 

Anna Gimbrère

Het tweede jurylid is Anna Gimbrère, theoretisch natuurkundige en wetenschapsjournalist. Een wekelijks wisselende en verrassende gast vult de jury aan. Naast dat zij een oordeel vellen over de kettingreacties, bieden ze ook wetenschappelijke duiding en benadrukken ze hoe alledaags en toepasbaar wetenschap en technologie kan zijn.  

Start met dertien teams

Uit de talrijke aanmeldingen is een voorselectie gemaakt van dertien teams. In de eerste aflevering van TIK M AAN! zijn de voorgeselecteerde koppels in de race om door te dringen tot de beste zeven. Wie verdienen een ticket naar de volgende ronde en mogen in de studio laten zien wat ze in huis hebben? 

Thuischallenge

Op 31 maart wordt er een kettingreactiewedstrijd via de online kanalen van NPO Zapp afgetrapt. Iedere week worden kinderen uitgedaagd om op de eettafel een kettingreactie te bouwen. Presentatrice Emma Wortelboer en verschillende BN’ers inspireren jonge kijkers om thuis de uitdaging aan te gaan en de grote prijs te winnen: een actiecamera. Op de site van Zapp staan er animaties over natuurkundige reacties, stappenplannen, tips van de experts van Nemo en voorbeelden van BN’ers die thuis een kettingreactie proberen te bouwen.

Cadeautips voor de liefhebbers van kettingreacties

Is jouw zoon of dochter in de ban van kettingreacties naar aanleiding van deze nieuwe show? Dan zijn er verschillende cadeautjes te bedenken. Zo heeft Clementoni ontzettend veel producten, waarmee je een gigantische kettingreactie kan bouwen. Kijk maar eens bij de Action & Reaction-lijn. Voor mij springt de Action & Reaction chaos-effect er uit. En voor de ouderen – of als je inspiratie zoekt om samen te bouwen – kun je eens kijken naar Build Your Own Chain Reaction Machines.

 TIK M AAN! is een productie van BNNVARA en Blazhoffski.

Foto: BNNVARA – Ed van de Pol

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

9 april 2021 /