Matthijs van Nieuwkerk met Popquiz op VTM | ontdek alles!

Matthijs van Nieuwkerk is vanavond – donderdag 1 april – om 20.40 uur bij VTM te zien met Popquiz. Dit is zijn debuut op de Vlaamse televisie. “Ik heb me er ontzettend op verheugd”, aldus de Nederlandse presentator. Wij zijn benieuwd… Herkent Matthijs van Nieuwkerk na 11 jaar een kandidaat die in zijn show optrad?

Popquiz

Matthijs van Nieuwkerk presenteert het gloednieuwe tv-programma Popquiz op VTM. Veertien duo’s strijden – gedurende tien afleveringen – voor de titel van Popquiz-kampioen in een entertainende quiz boordevol muziek. Welk quiz-duo vult vlotjes de tekst aan van Wannabe van de Spice Girls, herkent Seven Nation Army van The White Stripes als het op een panfluit gespeeld wordt, en kent alle platenhoezen van Angèle tot Zwangere Guy? Het winnende duo krijgt een jaar lang kaartjes voor alle concerten en festivals in het hele land. Zodra alles weer mag, uiteraard. 

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Matthijs van Nieuwkerk

De man die alles in goede banen leidt, is Matthijs van Nieuwkerk. Hij werd een tv-icoon bij onze Noorderburen door zijn legendarische dagelijkse talkshow De Wereld Draait Door die ook in Vlaanderen op trouwe fans kon rekenen. Maar hij presenteert ook al bijna twintig jaar Top-2000 à go-go, een muziekprogramma tussen Kerst en Nieuwjaar, en ook zijn nieuwe programma Matthijs Gaat Door zit vol muziek. Popquiz is het eerste programma dat hij presenteert in Vlaanderen.

Wist je dat Matthijs van Nieuwkerk samen met Leo Blokhuis het Klein ABC van de popmuziek heeft geschreven? Daarnaast schreef hij een boek over Charles Aznavour: Aznavour. De Beste zanger die ooit geleefd heeft (nu voor 5,- euro verkrijgbaar).

Senne Guns en Laurens ‘Lokko’ Billiet

De muziek in Popquiz wordt verzorgd door zanger-toetsentovenaar Senne Guns en drummer-toetsenist-gitarist-bassist Laurens ‘Lokko’ Billiet. Zij spelen live de generiek, alle jingles, en voorzien ook een aantal quizrondes van de nodige muziek. Ze zijn maar met z’n tweeën, wat per definitie te weinig is om te kunnen spelen wat ze moeten spelen, maar ze maken er een sport van om te weigeren dat te geloven. En wel zo vastberaden dat ze altijd overtuigen. 

Bab Buelens en Bart Peeters

De duo’s worden in de eerste aflevering bijgestaan door actrice, presentatrice, zangeres en social mediafenomeen Bab Buelens en door Bart Peeters, presentator en muzikant in hart en nieren. Matthijs van Nieuwkerk is grote fan, was aanwezig bij zijn concertreeks in Lotto Arena en haalde er zelfs inspiratie voor zijn show Matthijs Gaat Door.

Kale Klootzak & The Galacticos

Twee duo’s met een enorme liefde voor muziek nemen het tegen elkaar op. Thibault (31, Brussel) en Laurent (36, Hasselt)zijn twee goedlachse vrienden die graag samen naar festivals gaan en zelf ook muziek maken. Laurent is de zanger van de punkrockband Kale Klootzak. Thibault schopte het in 2008 met zijn band The Galacticos tot de finale van Humo’s Rock Rally en trad 11 jaar geleden op bij Matthijs van Nieuwkerk in De Wereld Draait Door. Benieuwd of die zich daar nog iets van herinnert…

Doctoraatsstudenten uit Gent

Zij nemen het op tegen Ben (26, Gent) en Sarah (28, Gent), twee doctoraatsstudenten uit Gent die na een verhitte discussie over Rihanna en Beyoncé met elkaar in contact kwamen. Ben is drummer en Sarah is fan van Daddy Yankee, al is haar lievelingsnummer allertijden L’Amour Toujours van Gigi D’Agostino, wat bij Matthijs van Nieuwkerk lichtjes de wenkbrauwen doet fronsen.

Zeven rondes Popquiz

De quiz bestaat uit 7 rondes. Wie de eerste ronde wint, mag kiezen welke Bekende Vlaming het team zal komen versterken. Maar: die keuze is voor de helft blind. Matthijs roept namelijk maar één van de twee Bekende Vlamingen naar binnen. Het is dan aan de kandidaten om in te schatten of deze eerste optie een goede aanvulling kan zijn voor hun team, of dat ze hem/haar cadeau doen aan het andere team, en dus het risico nemen om blind te gaan voor de tweede optie. 

Cover & kwel

Na de 5 volgende rondes waaronder ‘cover & kwel’, ‘blurred lines’ en ‘korte liedjes duren niet lang’ is het winnende team bekend, maar dat moet nu nog bewijzen dat het een plek in de halve finales waard is in de Supermedley. Om deze ronde tot een goed einde te brengen, is een combinatie nodig van gigantische popkennis, opperste concentratie en een uitstekend geheugen.

Popquiz-kampioen

De 4 teams die uiteindelijk de hoogste score behalen schoppen het tot de halve finale, en maken kans om de titel van Popquiz-kampioen in de wacht te slepen. Er zijn dus zeven wedstrijden in de poulefase, twee halve finales en één grote Popquiz finale. De strafste duo’s zullen dus in totaal drie keer te zien zijn.

Tom Lenaerts vroeg Matthijs van Nieuwkerk

Matthijs van Nieuwkerk vertelt over de show: “Wie mij de laatste jaren een beetje gevolgd heeft en misschien zelfs toevallig mijn laatste programma Matthijs gaat door heeft gezien, weet dat ik zonder muziek nauwelijks kan leven. Het is ook geen geheim dat ik al lang droom van een Vlaams avontuur. Dus toen Tom (Lenaerts, red.) me vroeg of ik erover wilde nadenken om de Popquiz te presenteren, was dat een feestdag. Want ik ben ook nog eens gek op quizzen. Nou ja, soms zit het mee!”

Tom Lenaerts & Kato Maes

Popquiz is een nieuw format en de eerste samenwerking van VTM met Panenka, het productiehuis van Kato Maes en Tom Lenaerts, die je kent van o.a. Over Water, De Onfatsoenlijken, Taboe en Winteruur. Tom Lenaerts vertelt: “Het was eerlijk gezegd zonder veel illusies dat ik Matthijs opbelde, want zowat alle Vlaamse mediahuizen hebben de voorbije jaren geprobeerd om hem te strikken, maar het was een heel fijn contact. Matthijs was meteen enthousiast over ons programma, was vatbaar voor een goeie fles Spätburgunder én had wonder boven wonder plaats in zijn agenda. De sterren stonden dus goed. Ik denk dat het een understatement is als ik zeg dat ik niet de enige tv-maker in Vlaanderen ben die Matthijs bewondert. Ik ben dan ook fier dat zo’n absolute topper onze Popquiz wil presenteren en dat het grote publiek in Vlaanderen hem ook (beter) zal leren kennen.”

De afleveringen van Popquiz zijn ook terug te kijken op VTM GO. Deze app is ook vanuit Nederland te gebruiken.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 april 2021 /