Pano: laag grondwater en barstende huizen in België

Waarom droogt Vlaanderen uit? Dat is dé vraag waar Pano zich morgen over buigt. Om dat uit te zoeken, trekt reporter Vincent Verelst van West-Vlaanderen tot Limburg. Van laag grondwater tot barstende huizen – je ontdekt het allemaal.

Mysterie van Vlaamse grondwaterputten

Een eerste vaststelling is opmerkelijk: hoeveel Vlaamse grondwaterputten er precies zijn, weet niemand, ook de Vlaamse Milieu Maatschappij niet. Hoe kan je dan afdoende handhaven?

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Grondwaterstand

De stand van het grondwater heeft lang historisch laag gestaan. Maar uit onderzoek van Pano blijkt dat de droogte niet de enige schuldige is in dit verhaal. Het regenwater kan niet meer infiltreren in de bodem en dat is een probleem. “Op dit moment is 16% van Vlaanderen verhard. Dat is enorm,” aldus hydroloog Patrick Willems.

Barsten in woningen

Honderden huizen in Vlaanderen vertonen als gevolg van de droogte in de ondergrond scheuren en barsten. Sommige woningen staan op instorten. Sinds de hete zomers van 2017 zorgt de droogte alsmaar vaker voor deze zichtbare gevolgen. Het is een oprukkend probleem volgens expert Jan Maertens: “Het kunnen snel duizenden gevallen per jaar worden.”

Pano

Is het beleid in Vlaanderen voldoende voorbereid om de impact op onze huizen te counteren? Je ontdekt het in de Pano reportage van Vincent Verelst en Laura Niclaes. Eindredactie Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve. Droog Vlaanderen op woensdag 10 maart om 21.25 uur in Pano op Eén.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 maart 2021 /