2Doc: De stakende stad over Februaristaking

Op 25 februari wordt jaarlijks de Februaristaking herdacht. Op de avond van de herdenking zendt KRO-NCRV 2Doc de documentaire De stakende stad (23.30 uur, NPO 2) uit over de dagen die vooraf gingen aan de staking. 

Februaristaking

Zaterdag 22 en zondag 23 februari 1941 pakken de Duitsers voor het eerst, als represaille, 427 willekeurige Joodse mannen op en voeren hen af naar een onbekende bestemming. Slechts twee mannen keren na de oorlog levend terug. Deze razzia is de directe aanleiding voor de Februaristaking drie dagen later. Tijdens de staking, die twee dagen duurt, schiet de bezetter met scherp, met negen doden en vele zwaargewonden als gevolg. Nergens anders in heel bezet Europa heeft het wegvoeren van de Joden tot zo’n massaal protest geleid.

Arbeidsonrust

De verontwaardiging onder de bevolking over de razzia werkt als aanjager op de reeds bestaande arbeidsonrust. De Amsterdamse trambestuurders weigeren uit te rijden en binnen enkele uren hebben vele grote en kleine bedrijven het werk neergelegd. De Amsterdamse ponten brengen duizenden havenarbeiders die mee gaan staken, naar het centrum van de stad.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Foto’s van razzia op Jonas Daniel Meijerplein

Een Duitse soldaat fotografeerde de razzia op het Jonas Daniel Meijerplein. De foto’s blijven bewaard en komen na de oorlog boven water en vinden hun plek in het archief van het NIOD. In de angst en chaos van de razzia merkt bijna niemand dat de soldaat foto’s maakt. Foto’s die zijn bedoeld voor een rapportage aan SS-leider Heinrich Himmler. Op één van de foto’s kijkt een jonge man recht in de camera. Dwars door de lens van zijn belager heen kijkt hij ons aan. Pas vijfenzeventig jaar later weten we misschien wie hij is. 

De stakende stad

De stakende stad is een reconstructie van een prominente verzetsdaad uit de Tweede Wereldoorlog die zelfs internationaal van betekenis is. De 2Doc De stakende stad is een film van Martijn van Haalen en Bernd Wouthuysen en geproduceerd door Mass-Klo Films in samenwerking met KRO-NCRV. Deze documentaire is een herhaling van 22 februari 2016.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

25 februari 2021 /