Bitter Love documentaire op Canvas

Bitter Love van Jerzy Sladkowski toont op Valentijnsdag hoe de Russische passagiers op een riviercruise op de Wolga, meestal singles, vrijuit over hun emoties en hun eenzaamheid praten. Te zien om 23.15 uur op Canvas.

Riviercruise op Wolga

Bitter Love ging vorig jaar (2020) in première op de IDFA. Je ziet hoe enkele reizigers proberen te ontsnappen aan zorgen, leegte, relaties, spijt of gewoon de realiteit tijdens een riviercruise over de Wolga. Russische dorpen en landschappen glijden voorbij, terwijl je de worsteling ziet met de liefde en met hooggespannen verwachtingen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Nauwelijks bewust van camera

De meeste passagiers reizen alleen, maar gaan met elkaar om als oude vrienden, geliefden of moeder en dochter. In de beslotenheid van het schip stellen de hartverwarmende, soms wat melancholische opvarenden zich ongewoon kwetsbaar op. Ze lijken zich nauwelijks bewust van de camera van Jerzy Sladkowski, die de documentaire Bitter Love heeft geregisseerd. Nee, ze hebben het idee dat iedereen straks toch gewoon weer zijn of haar eigen weg volgt.

Gemengde gevoelens

De observerende stijl van deze documentaire wordt levert veelzeggende scènes op. Zo zien we bij enkele ouderen de gemengde gevoelens op hun doorleefde gezichten wanneer zij zich voor het raam vergapen aan de energieke jongeren die buiten op het dek dansen en lichamelijke oefeningen doen. De optredens van een jonge operazangeres en haar vriend en de met wodka doordrenkte, poëtische liederen van een gepensioneerde passagier met een gebroken hart zorgen voor momenten van contemplatie.

Deze documentaire was eerder dit jaar te zien als 2Doc op NPO 2.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

14 februari 2021 /