Jules de Corte centraal in Andere Tijden (NTR/VPRO)

Andere Tijden is terug – ze starten het nieuwe seizoen met de aflevering Jules de Corte: de vader en de zoon. Deze uitzending over de blinde pianist is te zien op woensdag 10 februari om 22.20 uur bij NPO 2.

Jules de Corte

Jules de Corte (Deurne, 1924 – Eindhoven, 1996) wordt op 1-jarige leeftijd blind door een medische fout. Hij is voorbestemd voor het blindeninstituut van het klooster in Grave, waar je borstel- of mandenmaker wordt en waar geen plaats is voor meisjes en seksualiteit. Maar meteen na de oorlog neemt de muzikaal getalenteerde De Corte een rigoureus besluit: hij verlaat het klooster om een carrière in de muziek te beginnen, als pianist en zanger. Waar haalt een blinde jongeman de kracht vandaan voor zo’n stap?

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Eerste blinde artiest in Nederland

Dit jaar is Jules de Corte precies 25 jaar dood. In de jaren 50 en 60 groeit hij uit tot een heuse ster. Hij is de eerste blinde artiest van Nederland en schrijft honderden liedjes – liedjes met virtuoze teksten waarin hij niet schroomt om tegen heilige huisjes te trappen. Want dat De Corte lef heeft en maling aan conventies, dat blijkt uit alles.

Ernst de Corte

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden (NTR/ VPRO) gaat met zoon Ernst de Corte terug naar het huis waar hij opgroeide. De relatie tussen vader en zoon De Corte is gecompliceerd. Jarenlang wil Ernst niets van zijn vader weten, omdat deze zijn vrouw en zes kinderen heeft verlaten voor een veel jongere vrouw. 

Liedjes ontroeren

Hoe zeer de teksten en liedjes van Jules de Corte nog steeds ontroeren, blijkt uit herinneringen van bewonderaars. Gerard Cox schiet nog vol bij Het bruidspaar. Hierin legt De Corte op ongeëvenaarde wijze de hypocrisie van strenggelovigen op de pijnbank. Henny Vrienten vertelt hoe hij in zijn jonge jaren, waarin rockmuziek de norm was, niet durfde uit te komen voor zijn liefde voor het werk van Jules de Corte. En Ivo de Wijs verhaalt van een bijzondere en hilarische trip naar België. Hier mocht hij als beginnend artiest samen met de grote ster optreden. 

Astrid Sy

De eveneens blinde musicus Bert van den Brink vertelt aan Andere Tijden-presentator Astrid Sy hoe hij als 7-jarige met zijn ouders bij Jules kwam voor raad. Was dat nou echt iets voor de kleine Bert, een leven in de muziek? Uit dat eerste contact groeide een bijzondere vriendschap.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

10 februari 2021 /