Programma’s worden spannender; reacties toch wat preuts…

Uit de kleren voor een datingshow. Praten over seks, drugs en meer in Club Flo. Yvette die ons meeneemt in haar wens om prostituee te worden. Hopen dat er iemand een scheve schaats rijdt in Temptation Island. Meekijken in een ontdekkingsreis naar een open realtie in Free Love Paradise. Het was het afgelopen jaar allemaal mogelijk op de Nederlandse en Vlaamse tv. De reacties? Die zijn toch wat preuts. Velen roepen dat het te ver gaat. Maar zijn we in werkelijkheid allemaal echt zo braaf in (en buiten) de slaapkamer? In de praktijk zien we namelijk ook dat de verkoop van erotische spelletjes en seksspeeltjes bij shops als Willie met maar liefst 120% is gestegen in coronatijd.

Seksspeeltjes bespreken

Natuurlijk zijn er wat mij betreft ook grenzen, maar ik denk dat het ook goed is dat bepaalde thema’s bespreekbaar worden. In Nederland lopen we wat dat betreft voor op de Vlaamse shows. Menig tiener heeft tenslotte meer over seks ontdekt dankzij Spuiten & Slikken van BNNVARA. Het team van deze show deelt zelfs wat hun favoriete speeltje is, waarbij Gwen de Satisfyer Pro tipt. Maar stel dat één van de kandidaten van Big Brother – en ja dit is een volledig fictief voorbeeld – zegt dat ze haar Satisfyer Pro 2 mist, dan kun je er donder op zeggen dat er in verschillende Facebook-groepen meteen commentaar volgt… Je kunt het eigenlijk al zelf invullen wat er dan zoal wordt geschreven: ‘dat zeg je toch niet op tv – ze wil alleen maar aandacht trekken’ tot aan ‘er is zeker niemand anders die haar wil bevredigen’. En echt er zullen tal van vrouwen meelezen, waarbij de Next Generation luchtdruk vibrator ook hun favoriet is, maar het durven toegeven is het volgende ding… Wat dat betreft zijn we toch wat preuts.

Spuiten en Slikken

Maar even terug naar Spuiten en Slikken, want dit programma kennen we in Nederland natuurlijk al sinds 2005. Het was meteen een gigantisch succes, want zo openlijk was er op tv nooit eerder over seks en drugs gepraat. De nieuwste snufjes op het gebied van sekstoys werden gerecenseerd en in de studio heeft menig bekende Nederlander zonder gêne over zijn of haar seksleven gesproken. Op beeld werd drugs gebruikt, zodat jongeren zagen wat het echt met je deed. De voorlichtingsfunctie van het programma wordt wat mij betreft nooit overbodig maar op tv eindigde het avontuur op 2018. Jongeren brengen tegenwoordig tenslotte meer uren door op YouTube – waar de show nu dan ook met verschillende series te vinden is (iedere maandag en woensdag nieuwe afleveringen van Jurre’s Date en Emma’s Peepshow). Er wordt zelfs gekeken of dat de redactie via TikTok korte, interactieve (verticale) voorlichtingsvideo’s moet maken voor jongeren. Dat platform kent tenslotte veel jonge gebruikers in Nederland.

Uit de kleren

Aangezien de Nederlandse publieke omroep ook in Vlaanderen te ontvangen is, ga ik er dus vanuit dat er stiekem ook wel Vlamingen meekeken naar Spuiten en Slikken. Maar als daar dan Uit de kleren wordt aangekondigd. Dan volgt al meteen de reactie ‘wie zit daar nu op de wachten’ of ‘meteen uit de kleren gaan is geen ideale start voor een relatie’. Anderzijds kijken we wel uit naar nieuwe afleveringen van Temptation Island… Uhm, lopen daar niet juist schaars geklede singles rond (ze liggen tenslotte veel aan het zwembad), die proberen de deelnemers – die een relatie hebben – te verleiden? Over zo’n datingshow heeft iedereen meteen een mening, terwijl je ‘m eigenlijk gewoon kunt vergelijken met het razend populaire First Dates. Alleen buigen ze zich daar eerst over de menukaart en moeten ze in dit programma eerst hun kleren uit doen. En dat wordt ook nog eens netjes in beeld gebracht; dat is heel wat anders dan Naked Attraction of Adam zkt Eva waarbij de deelnemers letterlijk naakt te zien zijn.

Stiekem…

Zolang dat zo’n programma respectvol is gemaakt en er niemand tegen zijn of haar zin meedoet, vind ik het ook geen probleem. Je kijkt er naar als je het interessant vind of je laat het. En stiekem zijn er altijd meer mensen die kijken dan dat ze toegeven. Dat is ook fijn ook. Zeker bij programma’s als Club Flo. Shows die taboes op het gebied van seks (en drugs) bespreekbaar maken. Daar blijft altijd behoefte aan. Dat biedt namelijk ook steun voor heel veel Vlamingen (en Nederlanders) die met zo’n taboe worstelen.

2 februari 2021 /