Nieuw seizoen Stukken van Mensen met Evy Gruyaert

Stukken Van Mensen is inmiddels toe aan het zesde seizoen! Het nieuwe seizoen van dit programma met Evy Gruyaert is te zien vanaf vanavond – maandag 1 februari om 21.35 uur – op Play4 (de nieuwe naam van VIER). In deze eerste aflevering stelen Tom Barman en Napoleon de show.

Sukken van Mensen seizoen 6

In het zesde seizoen van Stukken Van Mensen is de kijker opnieuw te gast in de Verbeke Foundation waar stevig onderhandeld wordt over unieke voorwerpen. En dat doen de verkopers met zeven topdealers: Bie Baert, Sofie Van de Velde, Frank Van Laer, Yves Chung, Carlo Bonte, Boris Devis en Paul De Grande. Ook dit keer laten de dealers niets aan het toeval over en gooien ze al hun charmes en kennis in de strijd om kunstpareltjes op de kop te tikken. Welke expert is de rest te slim af? Wie doet er gouden zaken? En wie gaat met lege handen naar huis?

Evy Gruyaert

Voor de verkopers is slechts één ding van belang: een zo hoog mogelijke en faire prijs onderhandelen. Presentatrice en gastvrouw Evy Gruyaert ontvangt naar goede gewoonte iedereen met open armen en peilt naar hun tactiek, hun prijs en geeft hen nog wat welgekomen tips om de dealers volledig in te kunnen pakken.

Unieke stukken

Ook na 5 seizoenen blijven er unieke stukken opduiken: van een gigantische discobal over een skelet van een jachtluipaard tot duelleerpistolen van Napoleon. En dat is niet alles, want Stukken van Mensen is ook enorm populair onder bekend Vlaanderen.

Bekende gasten in Stukken van Mensen (seizoen 6)

Opbrengst voor het goede doel

In de laatste aflevering van Stukken van Mensen zijn 100-topman Hans Bourlon en zijn broer Joost te gast in de Verbeke Foundation. Zij willen een topdeal binnenhalen voor hun houtskooltekening van kunstenaar Léon De Smet, want de opbrengst is voor een goed doel. En dat vraagt om speciale strategie: de methode van de stilte. “We hebben al een heldere tactiek afgesproken”, vertelt Hans Bourlon. “Wij gaan dus zwijgen en stille gaten laten vallen. De persoon die dan het woord neemt, hangt.” Laten de dealers zich vangen of vangen de Bourlons bot?

Disney, B.B. King en Castiglioni

Patty en Erik zijn zot van Disney. Ze gingen zelfs op huwelijksreis naar Disneyland. Nu komen ze een stukje Disneymagie verkopen: een kast van Mickey Mouse. Luc uit Gent is een rasechte gitaarliefhebber en zijn stuk klinkt als muziek in de oren voor de dealers. Hij verpatst zijn Gibson Limited Edition gitaar mét handtekening van de legendarische gitarist B.B. King himself. Verkoper Sacha uit Geel slaagde erin om een unieke lampenkap op de kop te tikken, ontworpen door de Italiaanse ontwerper Castiglioni.

Dirk Denoyelle & LEGO

Kunstenaar en cabaretier Denoyelle was in een vorig leven stemmenimitator, maar tegenwoordig houdt hij zich vooral bezig met het bouwen van Lego-kunstwerken.Dirk Denoyelle komt in Stukken van Mensen de hoofden van het komische filmduo Laurel en Hardy verkopen. 

Hoofden Lauren & Hardy in LEGO

“Er zijn maar 20 certified Lego-professionals in de wereld en ik ben daar al 11 jaar één van”, vertelt Dirk Denoyelle. In de hoofden van het onafscheidelijke duo zitten maar liefst 8500 blokjes en Dirk werkte er meer dan 80 uur aan: “Je moet toch drie weken tot een maand werk per hoofd rekenen en er zitten een paar duizend euro aan Legoblokjes in. Ik wil dan ook niet onder de 5000 euro gaan.” Niet gek dat hij recent dan ook gast jury-lid was bij LEGO-MASTERS.

Kunstwerk Denis Meyers

Lien uit Edegem won vier jaar geleden een kunstwerk op een tombola en ze hoopt dat het geluk ook vandaag weer aan haar kant staat. Zij wil een mooi bedrag voor haar paneel van de Brusselse kunstenaar Denis Meyers. Meyers schilderde en tekende onder meer de binnenkant van het oude Solvay-gebouw in Elsene helemaal vol. Dit paneel kon nog gered worden uit een bureau voor het werd afgebroken. Dealer Sofie blijkt Lien erg goed te kennen, want ze is meter van Liens dochtertje. Maar krijgt Sofie ook de kans om het stuk te kopen of gaat iemand anders er mee aan de haal?

Tapijt Octave Landuyt

Roos uit Brugge is met haar (bijna) 80 jaar de oudste verkoopster van dit seizoen. Ze kijkt er al lang naar uit om haar voorwerp te verkopen, want ze heeft bijzondere plannen voor het geld dat ze vandaag hoopt te krijgen: een groot verjaardagsfeest voor de hele familie. Het stuk dat moet opbrengen is een tapijt met een ontwerp van Octave Landuyt. Roos heeft alvast een extra troef in handen: het tapijt is een épreuve d’artiste en dus uniek.

Eames

Pieter uit Brugge kocht een jaar geleden samen met zijn vriendin een huis en op zolder stonden zes bijzondere stoelen en die komt hij nu verkopen: een set Bikinistoelen van Eames uit de jaren ’60, mét originele bekleding.

Michelmannetje in aflevering 6 Stukken van Mensen

Ook verzamelaar en Stukken van Mensen-fan Vanoudenhoven houdt van bijzondere objecten. Hij waagt zijn kans met een uniek Michelinmannetje, die de Belgische driekleur draagt: “Ik verzamel. Het is verschrikkelijk. Mijn kinderen zeggen: zou je niet eindelijk dingen beginnen weg te doen en te verkopen?” En zo gezegd, zo gedaan. Met pijn in het hart verkoopt hij de mascotte van de Franse bandenfabrikant, beter bekend als ‘Bibendum’. Al heeft hij de onderhandelingen voor zichzelf er niet gemakkelijker op gemaakt: “Ik heb gisteren iets voorgehad: ik heb die van de muur gehaald en laten vallen. Er is een barst in …”

Berrocal

In het vorige seizoen verkocht Danielle uit Knokke na een epische onderhandeling haar Karel Appel aan dealer Frank. Vandaag is ze terug voor ronde 2. Dit keer heeft ze puzzelsculpturen meegebracht van de Spaanse kunstenaar Berrocal. Laat ze zich opnieuw charmeren door Frank of kan ze toch de andere dealers overtuigen?

Leif Alring

Rudi uit Loonbeek werkt in de farmaceutische sector, maar samen met zijn vrouw koopt en verkoopt hij ook unieke objecten. Hij is dus aan het juiste adres bij Stukken van Mensen met zijn cocktailtrolley van de jaren zestig, ontworpen door Leif Alring.

Panamarenko

Kurt uit Gierle belegt al meer dan 11 jaar in kunst. Vandaag hoopt hij dat één van die beleggingen goed geld gaat opbrengen, want hij wil een nieuwe veranda bouwen. De veranda moet komen van een ontwerpschets van Panamarenko, meer bepaald het ontwerp van Bing II. Panamarenko was gek van vliegende schotels en ontwierp een aantal ruimtetuigen. Dit ontwerp van Bing II werd uitgebracht op 25 exemplaren.

Barbara Sarafian

In de vijfde aflevering van Stukken van Mensen krijgen de dealers een echt pièce unique voorgeschoteld van actrice Barbara Sarafian: een brief geschreven door kunstschilder en beeldhouwer Roger Raveel. En het is niet zomaar een brief, want de brief is gericht aan haar stiefvader Emiel en beschrijft de plannen voor een nieuw werk. 

Brief Roger Raveel

“In de brief staat een plan voor een beeld. Mijn stiefvader zou hem bakstenen leveren van een verbouwing van een schuur die mijn ouders hebben gerenoveerd in Waasmunster”, vertelt Barbara Sarafian. “Deze brief heeft zoveel lagen, zoveel invloeden in mijn leven: mijn stiefvader die overleden is, het romantische verhaal tussen mijn ouders, het huis in Waasmunster. Dat is een zwaar pak, dus ik kom hier met een heel klein, bang hartje.”

Tekenen op schilderij Raveel

En wanneer ze haar stuk gaat voorstellen, kunnen de dealers hun oren niet geloven: “Ik had als kind boven mijn bed een schilderij van Raveel hangen. Ik kende daar de waarde niet van. Ik vond die witte achtergrond nogal wit, dus ik ben daar zelf beginnen op tekenen (lacht).” Gelukkig komt ze dat stuk alvast niet verkopen.

Jacqueline de Jong

Johan uit Grobbendonk kocht onlangs een schilderij van de Nederlandse kunstenares Jacqueline de Jong voor een zacht prijsje: 500 euro. Maar zijn vrouw ziet het absoluut niet graag en dus komt hij het verkopen. De Jong staat bekend om haar wilde en flamboyante stijl. Haar schilderijen zijn onvoorspelbaar en tegendraads. Johans vrouw toont geen interesse, maar dat maken de dealers meer dan goed. Vroege werken van de Jong zijn namelijk eerder zeldzaam en daarbovenop wil de kunstaneres zelf -ondertussen 81 jaar- het kunstwerk opnieuw voor zichzelf kopen voor zo’n 12.000 euro … Johan ziet het groots en hoopt er nog 20.000 euro van te maken, wat wel enorm veel winst zou betekenen.

Cheeta skelet te koop

Sander uit Balen is taxidermist en dierenverzorger. Hij heeft een bijzonder object in de aanbieding: het skelet van een cheeta. Een jachtluipaard is een beschermde diersoort, dus zijn er speciale papieren nodig om dit skelet te mogen kopen en verkopen: “Ik werk in Pakawi Park, wat vroeger de Olmense Zoo was. Daar is het dier in 2010 overleden. Ik ben zelf taxidermist en ik heb de huid opgezet en het skelet in elkaar gezet.”

Christo

Dimitri is de laatste verkoper en een enorm grote fan van het programma. Hij pakt uit met een art card van Christo, een kunstkaart met de impressie van The Gates in New York in 2005.

Margriet Hermans & Panamarenko

In de vierde aflevering van Stukken van Mensen haalt Margriet Hermans haar beste onderhandelingsskills boven om haar speciale bouwdoos van Panamarenko te verkopen aan de dealers. Een kleine 20 jaar geleden kocht ze de doos aan, maar door plaatsgebrek heeft ze nooit tijd gemaakt om het kunstwerk in elkaar te zetten. Destijds werden er 284 exemplaren uitgegeven naar aanleiding van een tentoonstelling in het Vlaams Parlement. Als politica kon ze vroeger heel wat mensen overtuigen, maar kan ze dat ook in Stukken van Mensen?

Louis Vuitton

Glen uit Riemst houdt van mode en luxe en heeft een neus voor zaken. Hij heeft een unieke tas meegenomen van Louis Vuitton, uit de Monogramouflage-collectie. Deze tas is het resultaat van een samenwerking tussen Louis Vuitton en de Japanse popartkunstenaar Takashi Murakami. Onder anderen de Amerikaanse rapper Kanye West heeft zo’n uniek exemplaar in zijn bezit. Glen kon de tas voor zeer weinig geld kopen en hoopt nu veel winst te maken.

Hugo Claus

Rik uit Koksijde is vastgoedmakelaar en koopt al heel zijn leven dingen die hij mooi vindt. Hij bewaart ze op zijn werkplek, maar hij gaat op pensioen en zijn vrouw liet weten dat ze thuis niet welkom zijn. Eén van die spullen komt hij alvast aanbieden in Stukken van Mensen: een originele penseeltekening van Hugo Claus. Naast het schrijven van klassiekers, schilderde Hugo Claus ook een mooi oeuvre bij elkaar, waaronder deze tekening getiteld ‘Venus in de serre’ uit 1992 waarvoor hij zich baseerde op zijn vrouw Veerle De Wit.

Sabena

Dieter uit Aalst verzamelt Sabena-memorabilia. Zijn hobby is een beetje uit de hand gelopen, want zijn huis wordt te klein voor al die spullen. Daarom komt hij wat luchthavennostalgie verkopen: porselein servies en verzilverd bestek dat werd gebruikt in eerste klasse op Sabena-vluchten. “Als kind was ik altijd al enorm gefascineerd door Sabena en de luchtvaart. En dan is de passie enkel maar groter geworden. Ik heb nu naar schatting zo’n 40.000 luchtvaartobjecten thuis”, vertelt Dieter.

Kunstwerk van Bent van Looy

In de derde aflevering van Stukken van Mensen krijgen de dealers een hele andere kant te zien van zanger Bent Van Looy. Iedereen kent hem van Das Pop, maar wat weinig mensen weten is dat hij eigenlijk kunstschilder is, aan de academie heeft gestudeerd en vorig jaar zijn eerste solotentoonstelling had. Hij komt één van zijn grote werken verkopen dat hij in 2003 maakte: een acrylschilderij van zo’n 2 meter op 2.

Ook ten zuiden van de taalgrens houden ze van interessante en vooral grote objecten en Christian vond er zo eentje in zijn garage. Hij probeert de dealers aan het dansen te krijgen met zijn discobal uit de jaren ’70 met een diameter van – hoe kan het ook anders in deze tijden – anderhalve meter: “Mijn vader was barman in een discotheek in de jaren ’60 en ‘70. Toen een nieuwe uitbater alles wilde veranderen, heeft mijn vader die discobal meegenomen.” Wie geeft deze gigantische spiegelbol een nieuwe plek om te shinen?

Aangename verrassing (tot verrassing van verkoper)

Kunstliefhebber en architect Patrick uit Tessenderlo waagt zijn kans in de kamers met een werk van Floris Jespers, uit zijn Congolese periode. Wanneer Frank tijdens het inspecteren het stuk 90 graden draait, komt er plots – tot grote verbazing van Patrick – een aangename verrassing tevoorschijn.

Boekhoudster Stephanie uit Zandvliet runt samen met haar vriend een winkel waarin ze vooral objecten met een hoek af verkopen. Zij probeert de dealers te overtuigen van een glazen lachspiegel, die vroeger en ook nu nog vooral te vinden is op kermissen.

Kippenkunst & stoelenporno

In de tweede aflevering van Stukken van Mensen krijgen de dealers weer topstukken geserveerd. Idool-winnaar Dean Delannoit heeft een Koen Vanmechelen-werk in de aanbieding, Louis uit Vorselaar komt aanrijden met een exclusieve oldtimer, Nicolaas uit Aartselaar zet zich schrap met een unieke stoel van meubelontwerper Maarten Van Severen. En ja, dat is dus inderdaad de vader van acteur Boris Van Severen. Over wie we hier al veel hebben geschreven.

Salvador Dalí

En Vincent uit Landen probeert de dealers te overtuigen van zijn zesdelige chromografie van Salvador Dalí. Bij het inspecteren van dat laatste stuk, komt Paul met een wel heel verrassende bekentenis: hij heeft ooit een uitnodiging gekregen van Dalí himself. “Ik had een zaak gedaan bij mensen die hij goed kende en hij wilde mij ontmoeten bij hem thuis. Maar ik had op dat moment iets anders te doen”, vertelt Paul. “Ik begrijp mezelf nog altijd niet goed waarom ik zijn invitatie niet aanvaard heb.” En ook de andere dealers begrijpen er niets van …

Tom Barman in Stukken Van Mensen

De eerste die het strijdtoneel betreedt is niemand minder dan frontman van dEUS Tom Barman. Hij is een grote fan van het programma en komt een beetje rock-‘n-roll toevoegen aan Stukken van Mensen. Dat doet hij met een radio en platenspeler van Brionvega. De Brionvega werd in 1965 ontworpen door de broers Castiglioni. Elk exemplaar is uniek en ze zijn ook in heel wat musea te bewonderen. Een buitenkans dus voor de dealers.

Tom Barman: “Het is een meubelstuk geweest bij mij thuis. Veel gebruikt en veel feestjes mee gebouwd, alleen daarrond (lacht). Ik ben er destijds verliefd op geworden en ik heb het aangekocht voor zeer weinig geld.”

Duelleerpistolen van Napoleon

Ives Devos is wapenhandelaar en is een oude bekende van de reeks. Hij verkocht al een originele Kuifje, een Corvette én het duurste object ooit in het programma: een handgemaakte Colt-revolver van oud-president John F. Kennedy. En Ives doet zijn naam weer alle eer aan, want ook dit keer komt hij met een wel zeer exclusief item op de proppen: een duelleerkist met pistolen, geschonken aan een generaal en ondertekend op perkament door Napoleon Bonaparte himself. De pistolen werden eind 18e eeuw gemaakt door de Franse wapenbouwer Boutet, in opdracht van de keizer der Fransen. De wapens worden als kunst beschouwd en er worden monsterbedragen voor betaald. Kunnen deze pistolen de revolver van JFK van zijn troon stoten en het duurst verkochte object ooit worden in Stukken van Mensen?

Verder in Stukken van Mensen…

Verder ook nog in de aflevering : een boek van David Hockney, uitgegeven door TASCHEN. Het is een limited edition die samengaat met een lithografie van Hockney. Hij is de laatste nog levende popart-kunstenaar. Originele werken van hem worden voor recordbedragen verkocht en ook litho’s zoals deze zijn zeer gegeerd. En een foto van John Lennon en zijn eerste vrouw Cynthia. Deze unieke foto werd in 1964 genomen door de Schotse fotograaf Harry Benson tijdens de eerste tournee van The Beatles door Amerika.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer kijktips op Guidinc.

Foto: VIER

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

1 februari 2021 /