Confessions to dEUS – documentaire en film

De documentaire en concertfilm Confessions to dEUS van Fleur Boonman volgt de band rond Tom Barman tijdens een Europese tournee naar aanleiding van de 20ste verjaardag van hun historische album The Ideal Crash. Hij is te zien op donderdag 19 november om 21.20 uur op Canvas en via VRT NU.

Naast concert- en archiefbeelden bevat de film ook getuigenissen van fans die vertellen over de rol die de muziek van dEUS heeft gespeeld in hun leven tijdens de voorbije 20 jaar. Een documentaire van Savage Film in coproductie met Canvas. Voor de liefhebbers van Belpop.

The Ideal Crash

dEUS bracht The Ideal Crash uit in 1999. Het was hun derde album, met tracks als The Ideal Crash, Sister Dew en Instant Street. De plaat deed het erg goed en werd ook internationaal bijzonder gewaardeerd. Twintig jaar later trekt dEUS op tour door Europa om het jubileum van The Ideal Crash te vieren. Daarbij spelen ze concerten van Portugal tot Polen van Turkije tot Ierland.

Fleur Boonman

Voor de documentaire Confessions to dEUS volgt cineaste Fleur Boonman de band en haar entourage tijdens die concerttour, op zoek naar getuigenissen van fans uit diverse landen over hun persoonlijke link met de muziek en de teksten van het album.

Live en archiefbeelden

Getuigenissen van fans en live beelden van worden naast archiefmateriaal gemonteerd als een rock-‘n-roll roller coaster. De film toont de heel uiteenlopende emoties die de muziek van dEUS oproept bij hun fans. Tegelijk schetst hij een beeld van de twee decennia die worden overspannen tussen de release van het album en de jubileumtour in 2019.

Te biechten bij dEUS

Na elk concert wordt een “biechtstoel” opgesteld: een plek waar fans die dat willen, kunnen praten met regisseur Fleur Boonman: over de thema’s van het album en de connectie tussen de muziek en hun eigen leven in de voorbije 20 jaar. Dat levert heel  openhartige, emotionele en kwetsbare verhalen op. De fans vertellen soms heel persoonlijk en indringend over hun idealen, hun spijt, melancholie, over het niet kunnen loslaten. Over angst, liefde en dood. Intense getuigenissen als offers aan hun persoonlijke goden: dEUS.

Tom Barman

Tom Barman heeft alle begrip voor de nostalgie bij zijn publiek, maar voor hem is elke concert toch vooral een nieuw begin: “Ik begrijp dat het voor het publiek een nostalgische trip is wanneer ze naar de concerten van deze tour komen kijken. Maar persoonlijk voel ik daar geen seconde nostalgie bij. Dat klinkt misschien wat aanmatigend, maar voor mij zijn dat songs die ik 20 jaar later opnieuw wil uitvinden. Ik wil ze spelen alsof ze nagelnieuw zijn. En voor mij zijn ze ook nieuw”, aldus Tom Barman.

Foto: Canvas – Fleur Boonman

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

15 november 2020 /