Alles over artiesten De Canvas Popnacht en meer…

Canvas presenteert de tweede editie van De Canvas Popnacht. Hierin wordt zestig jaar Belgische popgeschiedenis onder de loep genomen door Tomas De Soete, Jan Delvaux en Jimmy Dewit. Drie uur lang genieten van filmpjes en verhalen over muziek. Met reportages en tal van artiesten die langskomen.

De Canvas Popnacht

Tussen al die reportages, filmpjes en gesprekken door vertellen de presentatoren Jan Delvaux, Jimmy De Wit en Tomas De Soete stand-upgewijs ook nog een paar andere mooie pop-verhalen. Jan Delvaux en Jimmy Dewit brengen vijf kortverhalen over de relatie tussen The Beatles en de Belgen. Tomas De Soete nam de vracht muziekfilmpjes door die in dit bizarre jaar is uitgestort en haalt er de fraaiste exemplaren uit. Met gepaste duiding.

Uitzending Canvas Popnacht (terug) kijken

De Canvas Popnacht wordt live uitgezonden vanuit het STUKcafé in Leuven. Maar wegens corona helaas zonder een levend publiek. Je kunt kijken naar de tweede editie op zaterdag 2 januari 2021 vanaf 22.10 uur. Op zondag 3 januari wordt om 17.30 uur de herhaling uitgezonden. Daarnaast kun je ook (terug) kijken via VRT NU.

Ontdek hier welke tv-programma’s, series en films er nog meer in 2021 te zien zijn.

Gasten Canvas Popnacht

Thomas, Jan en Jimmy ontvangen Hilko Nackaerts (gitaarbouwer) , Claire Van Herck (assistant tourmanager van Foo Fighters), Bart Peeters (die over zijn wonderjaren komt praten), The Matiny’s (de eerste Vlaamse meidengroep), Eefje de Visser (de naam van het jaar), Donald Froyen (de slechtste gitarist van Vlaanderen), Goose (over de tiende verjaardag van hun danshit ‘Synrise’) en DHT (over hun bij ons weinig bekende tophit die ooit de Amerikaanse Top 10 haalde).

Gitaarbouwer Hilko Nackaerts

Hilko Nackaerts uit Boutersem is fabrikant van bekroonde BBQ-sauzen. Maar hij is in de eerste plaats gitaarbouwer en -verzorger (geweest) van/voor Ruben Block (Triggerfinger), Charlie Burchill (Simple Minds) en Roger Daltrey (The Who). Muzikant, componist en producer Nile Rodgers (onder meer bekend van de band Chic) is zijn vriend.

Toermanager Claire Van Herck

Claire Van Herck uit Herselt is assistant tourmanager van Foo Fighters. In de jaren 90 verhuisde ze voor de liefde van de Zuiderkempen naar Los Angeles. Een miraculeus voorval brengt haar dichter bij Dave Grohl van Foo Fighters, die vraagt of ze niet voor hem wil werken. Dat doet ze ondertussen al meer dan tien jaar. Een exclusief en nooit eerder verteld verhaal.

Bart Peeters

Bart Peeters uit Boechout is in de jaren ´80 de Nonkel Pop van de openbare omroep. De programma’s Pop-Elektron en Villa Tempo worden wekelijkse afspraken voor al wie in popmuziek is geïnteresseerd. De sterren van het moment vinden gemakkelijk de weg naar de Reyerslaan. De wonderjaren van Bart Peeters met beelden van Culture Club, The Jesus and Mary Chain, Red Hot Chili Peppers en U2.

Meidengroep The Matiny’s

Maria en Tiny Hendrickx uit Balen vormen in het begin van de jaren ´60 The Matiny’s. De twee gitaar spelende zussen willen rocken. Ze zingen tot ze in 1964 trouwen en noodgedwongen moeten stoppen. Het blijft knagen. Maar de genen doen hun werk. De zoon van Maria is een van de beste gitaristen van het land. Al komt hij pas laat te weten dat zijn moeder ooit elektrische gitaar heeft gespeeld.

Eefje de Visser

2020 was voor Eefje de Visser uit Gent zoals de titel van haar jongste album: ‘Bitterzoet’. Ze is nauwelijks de deur uit geweest. En toch heeft ze zowat alle prijzen gewonnen. Over hoe het is om in je woonkamer een plaat en een concertfilm te maken. En over België en Holland en zo.

Slechtste gitaris van Vlaanderen Donald Froyen

Genkenaar Donald Froyen wint in 1993 een van de meest bijzondere muziekwedstrijden ooit. Hij krijgt namelijk de titel ‘slechtste gitarist van Vlaanderen’. Het concours kwam overwaaien uit de Verenigde Staten en werd daar opgestart door Armand Schaubroeck. Inderdaad: de zoon van een Belgische immigrant.

Goose

‘Synrise’ van Goose behoort tot het kransje van grootste Belgische danshits aller tijden. Het nummer is dit jaar 10 geworden en heeft een interessante levensloop. Ook niet mis: Goose won recent een architectuurprijs in Kortrijk, dé muziekstad van het moment. Het is een bekroning voor de prachtige architectuur van hun Safari Studios.

DHT feat. Edmee

Slechts vier Belgische namen hebben ooit de Amerikaanse Top 10 gehaald. Gotye even buiten beschouwing gelaten. Het zijn Soeur Sourire, Technotronic, Chakachas en…  DHT feat. Edmee. De band scoort in 2005 een grote hit met ‘Listen to your heart’, een cover van het Zweedse Roxette. Zangeres Edmée Daenen uit Kortrijk is dan net meerderjarig. Een verhaal over Backstreet Boys, Rihanna, zware tegenslag en een diploma.

Reportages in Canvas Popnacht over

  • Chuki Beats – Beatmaker is een beroep van de toekomst. Chuki Beats uit Lokeren verdient de kost met ritmepatronen te maken voor hiphopartiesten. Van bij ons en ook van ver over de grenzen. Vorig jaar was hij goed voor meer dan 10 miljoen streams uit 92 landen. En hij is nog maar pas begonnen.
  • Luxemburg Calling – Luxemburg heeft vijf keer het Eurovisiesongfestival en drie keer de Ronde van Frankrijk gewonnen. En toch is er na 60 jaar popmuziek nog geen hit die naam waardig van bij onze kleinste buren gekomen. Een veldonderzoek.
  • Ode aan een cultheld – Belgische punk uit de jaren 70 en 80 geniet vaak wereldfaam. Groepen als The Kids, P.I.G.Z.  en Capital Scum vinden weerklank tot ver over de oceaan. Zo ook Zyklome A, de groep van Markus Verbeeck uit Bonheiden. ‘Made in Belgium’, hun enige album uit 1984, is zeer gezocht vandaag. De band heeft in 2016 plannen voor een reünietournee. De belangstelling is groot maar Markus moet verstek laten gaan wegens gezondheidsproblemen. In 2018 beslist hij na een langdurige en pijnlijke ziekte uit het leven te stappen. Zijn familie houdt zijn herinnering warm. Een ode aan een cultheld.
  • Lous and the Yakuza – Zelden had ons land een zangeres met meer internationale flair dan Marie-Pierra Kakoma (24), aka Lous and the Yakuza. Niet zo lang geleden sliep Kakoma nog als dakloze op straat, maar nu worden de nummers die ze toen schreef, miljoenen keren gestreamd. Intussen zag ze haar gezicht op een billboard op Times Square belanden, deelde Madonna een filmpje waarop haar dochters zich uitleven op haar muziek en mocht ze als eerste Belg ooit optreden in de talkshow van Jimmy Fallon. Hoe kijkt ze terug op dit uitzonderlijke jaar?

Black Box Relevalations

De Canvas Popnacht nodigt drie mensen uit om in Cinema Nova in Brussel op een groot scherm te kijken naar beelden waarin zij een rol of een hand hebben gehad. In de ‘black box’ van de cinema blikken zij terug op die ervaring.

  • De muze van Freddie Mercury – Freddie Mercury gaat in 1984 in Londen kijken naar een theaterstuk van Jan Fabre. Hij engageert actrice Els Deceuckelier daar en dan voor de clip van zijn eerste solosingle.
  • Smells like… Jan Van den Brande is in de zomer van 1991 met een paar vrienden op reis in de Verenigde Staten. Ze zien een affiche van een van hun favoriete bands, die figuranten zoekt om mee te spelen in een videoclip. ‘Smells like teen spirit’ heet het nummer.
  • Hoe wij Nederland het Songfestival hielpen winnen – Nederland presteert de jongste jaren erg goed op het Eurovisiesongfestival. The Common Linnets worden tweede in 2014. En in 2019 is er winst voor Duncan Lawrence. Met dank aan de Vlaamse regisseur Hans Pannecoucke die telkens de act meticuleus in elkaar zet.

Tomas De Soete

Tomas De Soete  werkt al sinds 1999 bij de VRT. Bij Studio Brussel presenteerde hij tal van programma’s, onder meer drie jaar de vooravond en vier jaar de ochtendshow. Daarnaast was hij zes jaar lang een van de gezichten van Music for Life in het Glazen Huis. Tussendoor maakte hij voor Canvas het reismagazine Weg met De Soete. Later presenteerde hij samen met Freek Braeckman de dagelijkse live-talkshow Café Corsari op Eén (2012-2015). Hij schitterde ook als ontspoord alter ego van zichzelf in de Canvas-reeks Fiskepark, meteen ook de titel van een programma op Radio 1. Eerder dit najaar keerde hij tijdelijk terug naar Studio Brussel om in te springen voor enkele collega’s in coronaquarantaine.

Jan Delvaux

Jan Delvaux is de auteur van Belpop. De Eerste Vijftig Jaar (2011), Rock Werchter. Sinds 1975 (2014) en Belpop Bonanza (2017). Hij vertelt al enkele jaren markante Belgenverhalen op Radio 1 en was de externe harde schijf van Belpop (Canvas). Volgens Bart Peeters weet hij meer over Belpop dan Wikipedia.

Jimmy Dewit

Jimmy Dewit alias DJ Bobby Ewing draait en maakt muziek. Na honderden feestjes, festivals en radioshows heeft hij als DJ een meestergraad behaald. Daarnaast schrijft hij muziek voor televisiereeksen als Callboys. En om de mensen te laten dansen (ex-Shameboy).

Onder de noemer Belpop Bonanza maken Delvaux en Dewit al sinds 2013 theatershows over de geschiedenis van de Belgische muziek.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

30 december 2020 /