Typisch Helmond volgt kleurrijke bewoners ’t Haagje

Typisch Helmond volgt vanaf 11 januari de dagelijkse beslommeringen van kleurrijke bewoners uit de wijk Helmond-West. Er is in totaal drie maanden gefilmd in de wijk die ook wel bekend staat als ’t Haagje.

Inwoners ’t Haagje Helmond

Voor het programma wordt weer een heel gevarieerde groep van inwoners gevolgd. In Helmond zijn dat onder andere een lesbisch stel, een Poolse familie, een Antilliaans gezin en Nick Klaassens. Maar ook de ambitieuze Jessie en jongerenwerken Wessel. Je leest er verderop in dit artikel meer over.

Maartje en Corline

Maartje (30) en Corline (30) zouden in mei 2020 gaan trouwen, maar door corona is dit niet doorgegaan. Nu gaan ze in mei 2021 trouwen, corona of geen corona. Maartje is trots, tevreden en gelukkig met het leven dat ze nu heeft. Daar heeft ze lang voor moeten werken, want door haar uiterlijk werd Maartje niet overal begrepen. Na een rotperiode heeft ze zichzelf en haar droomvrouw gevonden en voelt ze zich helemaal thuis in Helmond-West. “Want hier kijken de mensen niet op of om, maar kun je jezelf zijn”. 

Karolina uit Polen

Karolina (37) komt uit Polen en kwam er al snel achter dat veel landgenoten die hier seizoenswerk doen, hulp nodig hadden. “Veel Polen hier spreken de Nederlandse taal niet. Ze hebben geen idee wat er in bepaalde brieven staat, weten niet hoe ze belasting moeten aangeven of wat de huisarts precies wil weten.” Ze klopten aan bij Karolina, zij zag een gat in de markt en heeft nu een bloeiend adviesbureau. Ondertussen heeft ze zelf ook grote zorgen over haar tweejarige zoontje die geboren is met een slokdarmafsluiting. 

Nick van ’t Buurtwinkeltje in de 3e Haagstraat

Nick (36) is sinds september eigenaar van ’t Buurtwinkeltje in de 3e Haagstraat. Hij verkoopt vooral snoep, sigaretten en bier. Eerder moest hij om half vijf ‘s ochtends zijn bed uit voor zijn baas in de bouw en daar had ‘ie geen zin meer in. Nu wordt hij niet langer moe van het harde werken, eerder van het niks doen. Maar echt niks doen, dat zit er ook niet in. Want de hele wijk komt langs bij Nick. Voor een biertje, een zak chips of gewoon een beetje aanspraak. 

Ambitieuze Jessie

Jessie (25) werkt sinds kort in de tattoo-shop van haar vader Peer. Het is de bedoeling dat zij straks de zaak overneemt en hij leert haar nu de kneepjes van het vak. Ondertussen bouwen ze ook aan hun relatie. Want toen Jessie jong was hadden ze weinig contact. Jessie heeft een moeilijke jeugd gehad.

Jongerenwerker Wessel 

Wessel (21) loopt stage als jongerenwerker in Helmond-West, waar hij zelf ook woont. Dat is een groot voordeel vindt hij. Hij was vroeger zelf één van die lastige jongens in de buurt en weet wat het ‘straatleven’ is. Zijn grote passie is rappen. Niet om beroemd te worden, maar omdat hij zo zijn problemen de baas kan zijn. Hij gebruikt ook rapmuziek in zijn werk met jongeren. “The mic is the psych” is zijn slogan. 

Vooroordelen over Helmond

Over inwoners van Helmond durft men vaak grappen te maken. Zeker hier in het Brabantse worden ze vaak omschreven als mensen die er vooral in trainingspak lopen. In 2017 kwam de plaats onder de rook van Eindhoven in het nieuws door overlast veroorzakende jeugd. Een verslaggever van PowNews werd zelfs de wijk uitgezet. Reden voor de redactie van Typisch om te kijken hoe het er in ’t Haagje eigenlijk echt aan toe gaat.

Beeld van Helmond-West

Researcher Lizzy Diercks zegt in het Eindhovens Dagblad. “Het beeld dat mensen misschien hadden van Helmond of van deze buurt, komt niet overeen met de werkelijkheid. Wel troffen we een oude volkswijk aan, die van oudsher een eigen cultuur heeft, maar ondertussen wel heel gemengd is.”

Typisch Helmond

Typisch Helmond is vanaf 11 januari iedere maandag tot en met donderdag om 19.20 uur te zien op NPO 2. In totaal zijn er twaalf afleveringen gemaakt over Helmond-West.

Als we meer informatie hebben, dan voegen we deze natuurlijk toe aan het bericht en zullen het opnieuw delen via onze social media. Volg je ons al? In ons tv-overzicht ontdek je andere nieuwe programma’s.

Foto: Marjon Lukje (Met Maartje, Corline en hond Kees)

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

19 december 2020 /