Ik rouw van jou – over rouwen om overleden ouder
Presentator en kunstenaar Nellie Benner heeft de documentaire Ik rouw van jou gemaakt over de kunst van het rouwen. Hoe doe je dat eigenlijk – rouwen om een overleden ouder? De 3Doc Ik Rouw van Jou is op 24 november op tv te zien, maar je kunt op 22 november al de online première bijwonen.
Rouwen om een overleden ouder – hoe doe je dat?
‘Heb je haar weer met haar dooie moeder’. Presentator, kunstenaar en actrice Nellie Benner voelde zich bezwaard om het verdriet om haar moeder te delen. Je omgeving weet niet zo goed wat ze met jou als rouwende aan moeten, en op een gegeven moment moet het ook wel klaar zijn met die rouw. Toch?
Wil je rouw beter begrijpen, dan zijn de boeken van Manu Keirse ook een aanrader.
Waar moet je met je verdriet naar toe?
Nellie verloor haar moeder op een lastige leeftijd. Eind twintig ben je volwassen en oud genoeg om je eigen boontjes te doppen. Je woont niet meer thuis en de opvoeding lijkt te zijn volbracht. Maar er komen nog zoveel mijlpalen aan waarin je een ouder bij wilt hebben-om hulp van te vragen of gewoon om te horen dat je goed bezig bent. En ineens kan dat niet meer. Tot nu toe had Nellie haar verdriet altijd gedeeld met haar moeder. Maar diegene bij wie ze normaal gesproken uithuilt is er niet meer. Waar moet ze nu naartoe?
Nellie Benner: ‘Rouw is liefde die nergens naartoe kan’
Nellie Benner: “Rouw is liefde die nergens naartoe kan en daarmee naast heel pijnlijk ook heel mooi en krachtig. Deze tegenstrijdigheid wilde ik onderzoeken. Ik merkte zelf dat er naast groot verdriet heel veel creativiteit bij me loskwam sinds het overlijden van mijn moeder en dat zag ik ook bij andere mensen. In deze documentaire wil ik laten zien dat praten over verdriet prachtige gesprekken oplevert, zonder dat je daarna depressief bent.”
“Ik hoop dat Ik Rouw van Jou een liefdevolle ‘aai over je bol en een schop onder je hol’ is: dat mensen zich vrijer voelen om hun verdriet te delen en ook inzien dat je na het overlijden van iemand van wie je heel veel hield, ook weer kan genieten van het leven.”
Kunst van rouwen
In de documentaire ‘Ik Rouw van Jou’ onderzoekt Nellie de kunst van het rouwen als je op jonge leeftijd een ouder verliest. Alle trauma’s, tranen en dieptepunten – maar ook de opgedane kracht, wijsheid en losgekomen creativiteit. Kun je sterker en gelukkiger worden door de dood van iemand van wie je het meest houdt? Kun je je verdriet omzetten in iets betekenisvols? Mag verdriet er soms ook gewoon even zijn, en hoe deel je dat zonder dat je je opgelaten voelt?
Online première ‘Ik Rouw van Jou’ met Tim Hofman
‘Ik Rouw van Jou’ gaat op zondag 22 november online in première. Via een live-verbinding is de documentaire die dag alvast te bekijken. Daarna volgt een nagesprek onder leiding van Tim Hofman. Deze première is gratis toegankelijk voor iedereen. Aanmelden kan via de BNNVARA-ticketshop. Daarna is de documentaire op dinsdag 24 november om 22.10 uur bij BNNVARA op NPO 3 te zien.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
12 november 2020 /
Tips