Joël Broekaert onderzoekt invloed bodem op smaak

Joël Broekaert onderzoekt invloed van de Nederlandse bodem op de smaak van producten. In Joël Lokaal trekt culinair journalist Joël Broekaert dit najaar een streep door Nederland op zoek naar de terroir van ons land.

Joël Lokaal

Van noord naar zuid onderzoekt culinair journalist Joël Broekaert waar Nederland naar smaakt. Onderweg kruist hij de vijf bodems die Nederland rijk is: zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss. Enkel gewapend met een grondboor en een gezonde trek, zoekt Joël dit tot de bodem uit. Letterlijk: want alles begint bij de ondergrond.

Joël Broekaert

Kan je de streek waarin en de bodem waarop voedsel groeit, terugproeven op je bord? Joël denkt van wel: “Bijna overal in ons land staan dezelfde koeien, die eten allemaal gras. Als de melk dan toch anders smaakt moet dat wel aan de bodem liggen. Maar de bodem blijkt ook op andere manieren van invloed op de producten die eraf komen.”

Joris Bijdendijk

In de eerste aflevering onderzoekt hij de smaak van de Groningse zeeklei. In deze regio worden veel aardappels verbouwd, maar waarom eigenlijk? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappels een ultieme uiting aan de terroir van die vruchtbare Groningse zeeklei.

Jonnie Boer

In de tweede aflevering wordt Joël Broekaert verrast door de frisse eigenschappen van veen. Chef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse koken al jaren met de bijzondere producten die het veen te bieden heeft. Zo ook in deze aflevering van Joël Lokaal.

Dit programma wordt geproduceerd door Posvideo. Het is iedere woensdag – vnaaf 11 november – om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. Dit programma kun je dus ook gewoon vanuit Vlaanderen kijken. Wist je dat daar trouwens vandaag ook een nieuw kookprogramma is begonnen?

Foto: Martijn de Vré – KRO / NCRV

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

11 november 2020 /