Joël Broekaert onderzoekt invloed bodem op smaak

Joël Broekaert onderzoekt invloed van de Nederlandse bodem op de smaak van producten. In Joël Lokaal trekt culinair journalist Joël Broekaert dit najaar een streep door Nederland op zoek naar de terroir van ons land.

Joël Lokaal

Van noord naar zuid onderzoekt culinair journalist Joël Broekaert waar Nederland naar smaakt. Onderweg kruist hij de vijf bodems die Nederland rijk is: zeeklei, veen, rivierklei, zand en löss. Enkel gewapend met een grondboor en een gezonde trek, zoekt Joël dit tot de bodem uit. Letterlijk: want alles begint bij de ondergrond.

Joël Broekaert

Kan je de streek waarin en de bodem waarop voedsel groeit, terugproeven op je bord? Joël denkt van wel: “Bijna overal in ons land staan dezelfde koeien, die eten allemaal gras. Als de melk dan toch anders smaakt moet dat wel aan de bodem liggen. Maar de bodem blijkt ook op andere manieren van invloed op de producten die eraf komen.”

Joris Bijdendijk

In de eerste aflevering onderzoekt hij de smaak van de Groningse zeeklei. In deze regio worden veel aardappels verbouwd, maar waarom eigenlijk? Chef-kok Joris Bijdendijk geeft met de mooiste aardappels een ultieme uiting aan de terroir van die vruchtbare Groningse zeeklei.

Jonnie Boer

In de tweede aflevering wordt Joël Broekaert verrast door de frisse eigenschappen van veen. Chef Jonnie Boer en zijn vrouw Thérèse koken al jaren met de bijzondere producten die het veen te bieden heeft. Zo ook in deze aflevering van Joël Lokaal.

Dit programma wordt geproduceerd door Posvideo. Het is iedere woensdag – vnaaf 11 november – om 20.30 uur te zien bij KRO-NCRV op NPO 2. Dit programma kun je dus ook gewoon vanuit Vlaanderen kijken. Wist je dat daar trouwens vandaag ook een nieuw kookprogramma is begonnen?

Foto: Martijn de Vré – KRO / NCRV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

11 november 2020 /