Fonds voor de Medische Ongevallen faalt (Pano)

Het Fonds voor de Medische Ongevallen faalt – dat is de conclusie van de reportage die Pano heeft gemaakt. Pano: Falend Fonds is vanavond om 21.25 uur – na Over 5 jaar – te zien bij Eén.

Fonds voor de Medische Ongevallen

“Het kan toch niet dat iedereen zo lang moet zitten wachten op een compensatie voor iets waar je niet voor gekozen hebt? Ik ben wel mijn benen kwijt, hé”, vertelt Jan De Bruyne. Wat voor Jan een simpele medische ingreep moest worden draaide uit op een nachtmerrie. Gelukkig is er het Fonds voor de Medische Ongevallen, dat laagdrempelig, snel én gratis kan zorgen voor een schadevergoeding.

Fundamenteel gebrek aan kennis

Niets van dat, stelt Pano vast na maanden onderzoek. We spreken met verschillende slachtoffers, met klokkenluiders én gezaghebbende experts. “Het Fonds interpreteert veel te strikt en er is een fundamenteel gebrek aan kennis”, zegt Renée Van der Veken die voor de Socialistische Mutualiteit in het Beheerscomité van het Fonds zat. Tien jaar geleden zag men het fonds nog als een kans.

Fonds opdoeken?

En dan is er nog de vernietigende audit van het Rekenhof, een paar maanden geleden. Alles wat daarin staat maakt Pano hard. Ann Lechat, een expertise-arts die slachtoffers bijstaat, maakt de scherpste conclusie. “Ik raad patiënten met problemen na operaties zelfs af om naar het Fonds te stappen, voor mij mag het simpelweg worden opgedoekt.” We vroegen het Fonds uiteraard ook om een reactie. 

Pano: Falend Fonds, om woensdag 11 november om 21u25 op Eén. Een reportage van Liesbeth Indeherberge en Mieke Fauconnier. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.

Foto: VRT/ Eén.

Blij met de artikelen van VlaamsKijken, bedank ons via Ko-Fi. * Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

11 november 2020 /