Will Tura 80 jaar – show op VTM – documentaire op Eén

Will Tura is vandaag (2 augustus 2020) 80 jaar geworden. Dat wordt zowel op VTM, als op Eén gevierd met shows. Je kunt om 20.30 uur op VTM kijken naar: 80 jaar Will Tura. Om 21.05 uur kun je op Eén kijken naar: Hoop doet leven.

Will Tura 80 jaar

80 jaar Will Tura – zo het de grote verjaardagsshow bij VTM, die gepresenteerd wordt door Luk Alloo. Bekende vrienden eren in dit programma ‘de keizer van het Vlaamse lied’. Onder andere Koen Wauters, Paul Jambers, Ingeborg, Luc Appermont, Urbanus, Ben Crabbé en Patrick Lefevere zijn te gast in de show. Daarnaast haalt Luk Alloo als verrassing er ook Gert Verhulst, Niels Destadsbader en Jan Decleir – vanaf hun vakantieadres – digitaal bij. En wat de fans van Will Tura vast leuk gaan vinden. Hij gaat zelf ook enkele van zijn klassiekers live zingen.

Luk Alloo

Luk Alloo: “80 jaar Will Tura verpakt in één grote verjaardagsshow, dat is wat de VTM-kijkers te zien krijgen. Naast Wills verjaardag vieren we ook zijn uitzonderlijke carrière, waar heel wat bekende vrienden van hem over komen meepraten.” De kijker hoeft volgens Luk Alloo niet bang te zijn dat het een voorspelbaar overzicht gaat worden. “Heel wat bekende gasten vertellen een zeer persoonlijk verhaal over Will. De verjaardagsshow is opgenomen in een leeg Sportpaleis, volledig coronaproof, want Will verdient niet minder dan de grootste evenementenhal van ons land.” Dat Luk Alloo dit programma presenteert is niet gek; hij kent Will al jaren privé én is natuurlijk een geweldige reporter.

Koen Wauters in de verjaardagsshow van VTM voor Will Tura

Koen Wauters

Koen Wauters was een jaar of elf toen hij thuis de elpee ‘Vlaanderen Mijn Land’ ontdekte. “Later zag ik Will Tura live. Toen werden de zaadjes geplant om zèlf zanger te worden. Hij is een voorbeeld op ontzettend veel gebieden. Will Tura zingt zijn nummers niet, hij is ze, hij leeft ze. Dat heeft mij altijd getroffen”, vertelt de zanger van Clouseau. “Will is geen grote prater, maar het is wel de man die mij soms belt om bij te praten. Ik heb onvoldoende woorden om mijn respect uit te drukken.”

  • Wist je dat er in het kader van de 80e verjaardag van de Vlaamse zanger een speciale 4CD is uitgebracht? Bestel ‘m hier.

Paul Jambers

Toen ‘Eenzaam Zonder Jou’, de eerste hit van Will Tura, in 1962 uitkwam was Paul Jambers zeventien jaar. Hij merkt op dat Tura naar nummer één steeg in de TOP 30 tussen de hits van Paul Anka, Frank Sinatra, The Beatles en The Rolling Stones. “‘Eenzaam Zonder Jou’ was als een tsunami. Het was ongezien dat een Vlaams nummer ontplofte. Alles moest wijken. Ik werd op slag verliefd op de kenmerkende intro en heb daarop heel veel geslowd met meisjes”, blikt Paul Jambers al lachend terug. Luk Alloo haalt Paul Jambers ook over om met de band van Will Tura ‘Eenzaam Zonder Jou’ te zingen.

Ingeborg

Ingeborg staat stil bij de vertolkingen van ‘Hoop, Doet Leven’ op de begrafenissen van koning Boudewijn in 1993 en van koningin Fabiola in 2004. “Ze hebben hem wèl gevraagd hé”, zegt Ingeborg. Tijdens de verjaardagsshow voor Will Tura zingt ze ‘Moa Ven Toh’ voor de ogen van ‘de keizer van het Vlaamse lied’.

Luc Appermont

Luc Appermont stuurde op zijn veertiende een brief naar Will Tura met de vraag hem een foto met handtekening te sturen. “Twee dagen later kreeg ik een brief met een foto én handtekening. Ik was dolblij”, aldus Luc Appermont.

Patrick Lefevere

Wielerploegleider Patrick Lefevere verklapt dat hij de dubbel CD ‘Will Tura Live in de AB’ uit 2017 vaak beluistert in de auto. “Weinigen maken zoveel tijd voor de mensen. Ik zag hem enkele jaren op een optreden en hij geeft echt om zijn publiek. Straf. Hij is de Eddy Merckx van de Vlaamse muziek.”

Ben Crabbé

Ben Crabbé vindt onvoldoende woorden om Will Tura te prijzen. “Ik volg Will al van toen ik 10 was. Hij was een pionier, een trendsetter. Hij was de eerste Vlaamse zanger die optrad op Marktrock in Leuven en in Vorst. Hij nam risico’s en vond zichzelf steeds opnieuw uit. Ik kan hem omschrijven in vijf woorden: passioneel, warm, loyaal, liefdevol en perfectionistisch.”

Jan Decleir

Jan Decleir is – net als Gert Verhulst en Niels Destadsbader – digitaal bij de verjaardagsshow van Will Tura. Om 21.05 uur kun je hem ook horen op Eén. In de documentaire Will Tura, Hoop doet leven, vertelt hij namelijk off screen over het leven van de zanger

Hoop doet leven

Ken jij Hoop doet leven al? Zo omschrijft omroep Eén hem in de tv-gids. “Jean Kluger, die vijftig jaar lang Wills producer en uitgever was, heeft regisseur Dominique Deruddere gevraagd om zijn visie over de artiest te verfilmen. ‘De keizer van het Vlaamse lied’ is erg gesteld op zijn privacy, maar in deze film wordt aan de hand van privé foto- en filmmateriaal voor het eerst een beeld geschetst van de persoonlijke kant van de artiest. Het resultaat is een compromisloos beeld van ’s mans rijkgevulde leven dat off screen wordt verteld door Jan Decleir.” De documentaire over het leven van Will Tura duurt 1 uur en 25 minuten.

De show en documentaire zijn te zien op 2 augustus 2020

  • 20.30 uur, VTM – 80 jaar Will Tura
  • 21.05 uur, Eén – Hoop doet leven

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

2 augustus 2020 /