Wim de Vilder kijkt met hoofdrolspelers naar coronavirus

Wim de Vilder blikt samen met de hoofdrolspelers uit de coronacrisis terug op de afgelopen maanden. Dat doet hij in de VRT NWS-documentaire In de greep van het virus, die uitgezonden wordt op donderdagavond 25 juni om 20.45 uur. “Verrassend”, “onwezenlijk”, “surreëel”, “gevaarlijk”: dat is wat die hoofdrolspelers antwoorden op de vraag: vat de afgelopen maanden in één woord samen.

Onbekend virus uit China

Het begon rond nieuwjaar met een onbekend virus in China. Een half jaar later ziet ook onze eigen wereld er helemaal anders uit. En vraagt iedereen zich af: “Wat is ons in godsnaam toch overkomen?” Week na week werd iedereen overspoeld door onvergetelijke beelden en gebeurtenissen. Wim De Vilder blikt hierop terug en spreekt erover met zeven bevoorrechte getuigen, mensen die al die tijd in de cockpit zaten.

  • Virologe Erika Vlieghe: “Ik was heel emotioneel na onze beslissing over de lockdown. Ik dacht: waar gaat dit allemaal naartoe? En vooral: hoe raken we hier weer uit?”
  • Viroloog Steven Van Gucht: “Dat lege land, dat was surrealistisch. Je komt op de E40 en daar rijdt geen kat. En dat je daar een rol in speelt, dat is hallucinant eigenlijk.”
  • Minister-president Jan Jambon: “Ik was ontroerd, ja ik mag dat woord wel gebruiken, ontroerd door de discipline waarmee de Vlamingen de maatregelen gevolgd hebben.”
  • Viroloog Marc Van Ranst (die je kent van Helden van Hier: Corona): “Behalve een wereldwijde crisis is dit natuurlijk ook het wereldkampioenschap virologie.”
  • Gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro Margot Cloet: “Voor mij was dit een gigantische storm waarvan je telkens denkt: die gaat wat luwen. En dan komt die toch terug naar boven. En zo voelt dat ook in mijn hoofd.”
  • Minister van volksgezondheid Maggie De Block: “In een situatie als deze heb je geen goed einde. Je komt daar uit zoals uit een orkaan, met blutsen en builen en die draag je mee.”
  • Intensivist Geert Meyfroidt: “Ik denk dat we echt moeten beseffen dat dit de grootste prestatie is van ons gezondheidssysteem sinds de Tweede Wereldoorlog.”

In de greep van het virus is omkijken naar misschien wel de meest ingrijpende tijd van ons leven: soms pijnlijk, soms met verbazing, soms ontroerend. Presentatie: Wim De Vilder; Regie: Mario Mertens; Eindredactie: Wim Van Waesberghe. In de greep van het virus: een productie van VRT NWS voor Eén.

In de greep van het virus: op donderdag 25  juni om 20.45 uur op Eén.

Kinderboek van Marc van Ranst:

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 juni 2020 /