Vlaamse documentaires Bile en Bare op Hot Docs

De Vlaamse documentaires Bile en Bare zijn geselecteerd voor Hot Docs. Dit is een internationaal documentairefestival in het Canadese Toronto.Bile van Ira A. Goryainova maakt deel uit van de Markers-sectie van Hot Docs voor grensverleggende documentaires. Bare van Aleksandr M. Vinogradov beleeft zijn wereldpremière.

Bile

Bile van Ira A. Goryainova maakt deel uit van de Markers-sectie van Hot Docs voor grensverleggende documentaires. De film gaat over ziekte, sterfelijkheid en dood. Bile kijkt naar ‘waar we van wegkijken’ en is daardoor, schijnbaar contradictorisch, een tedere blik op het leven. Bile is een bezwering, een troostend lied, een sjamaan in de gedaante van een film. De ziekte en dood van de moeder van de filmmaakster in post-Sovjet-Rusland geven de beschouwing zijn kern. Precies deze intieme blik laat de kijker toe zichzelf te zien.

Bile werd gemaakt met de VAF Wildcard die Ira A. Goryainova in 2016 won met haar RITCS-afstudeerproject Die Ruinen von Europa en ging in wereldpremière tijdens IDFA in november 2019. De productie is van Peter Krüger voor Inti Films, met de steun van RITCS School of Arts. Argos vertegenwoordigt de film internationaal.

Bare volgt de Brusselse choreograaf Thierry Smits en zijn team tijdens de creatie van de dansvoorstelling Anima Ardens vol naakte lichamen

Bare

Bare van Aleksandr M. Vinogradov is tevens geselecteerd voor Hot Docs. Hij heeft de documentaire geschreven, geregisseerd en geproduceerd voor het Brusselse productiehuis Vam Films. De film beleeft in Toronto zijn wereldpremière in de Artscapes-sectie voor prikkelende documentaires over kunst, cultuur en creativiteit.

Bare volgt de Brusselse choreograaf Thierry Smits en zijn team tijdens de creatie van de dansvoorstelling Anima Ardens, waarin naakte lichamen worden opgevoerd als tegengewicht tegen neoliberale krachten die de vrijheid van onze lichamen beperken. Doorheen de intense periode van audities en repetities komen interne artistieke conflicten en persoonlijke uitdagingen aan de oppervlakte.

Mocht je deze documentaire interessant vinden, dan is de biografie van Igone De Jongh mogelijk ook interessant voor jou. Zij is de enige Nederlandse soliste ter wereld. Marcel Langedijk schrijft dit boek.

Hot Docs

De 27ste editie van Hot Docs is uitgesteld door de coronacrisis. Hot Docs heeft ook een uitgebreid industrieluik voor de documentairesector, met screenings, pitches en netwerkmomenten. Dat zal online plaatsvinden.

Zo gaan Vlaamse producties de hele wereld over.

Praat mee over de onderwerpen op VlaamsKijken via onze Facebook-groep. Wist je dat we ook een speciale Streamz Facebook-groep hebben?

VlaamsKijken steunen?
Ik ontvang een kleine commissie via linkjes naar Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels).

18 april 2020 /