Sinterklaas aangekomen in Antwerpen

Sinterklaas is vandaag aangekomen in Antwerpen. Hij werd er verwelkomd door zijn goede vriend Bart Peeters en de Antwerpse burgemeester Bart De Wever. Dit kon je live volgen via Eén en Ketnet. Heb je het gemist? Zondagochtend om 08.00 uur en woensdag om 13.30 uur kun je op Ketnet opnieuw kijken. Woensdag is het zelfs met Vlaamse Gebarentaal.

Wist je dat ze in België ook een eigen tv-serie rondom Sinterklaas hebben? Maak kennis met Dag Sinterklaas.

Stoomboot Sinterklaas 2019 Antwerpen

Sinterklaas Antwerpen

De traditie in Vlaanderen is heel anders, zo lees ik in het persbericht. “Na een stoet van een uur langs de wachtende kinderen via de Napoleonkaai, de Nassaubrug en de Oostendekaai naar de Hanzestedenplaats, was het dan eindelijk zover. De 15.000 aanwezigen zouden te weten komen of er dit jaar stoute kinderen waren. Iedereen werd nog even in spanning gehouden, want even leek het erop dat er dit jaar toch enkele kinderen stout geweest waren.”

Geen stoute kinderen volgens Sinterklaas in 2019

Stoute kinderen

“Zo was er de vijfjarige Jules die een handel in organen had opgezet. Gelukkig kon Zwarte Piet Sinterklaas al snel geruststellen. Jules is een kleine hartendief, die het hart van zijn oma gestolen heeft omdat hij zo lief is. Ook was er Emma die een oud vrouwtje het hoekje om geholpen heeft. Maar Zwarte Piet weet wat er echt gebeurd is. Emma heeft een oud mevrouwtje dat een beetje verward was geholpen. Ze wist de weg niet meer. Gelukkig wist Emma dat het mevrouwtje om het hoekje woont en heeft ze haar naar huis gebracht.”

Sinterklaas-universum 2019 Antwerpen

Verlossende woorden

“En dan werd het toch nog even heel spannend toen Sinterklaas in zijn grote boek las dat er een zesjarig meisje Elena haar tante in de vuilnisbak had gegooid. Gelukkig verduidelijkte Zwarte Piet dat Elena geen tante maar een tandje in de vuilnisbak had gegooid. Elena is tandjes aan het wisselen, en er zat er eentje helemaal los, en ze heeft dat zelf uitgetrokken en het meteen in de vuilnisbak gegooid. Uiteindelijk kwamen dan toch de verlossende woorden: er zijn geen stoute kinderen dit jaar!”

Reporter tijdens intocht Sinterklaas Antwerpen 2019

Mysterie van Sinterklaas

Wat ik mooi vind aan Sinterklaas in Vlaanderen, is dat er verder niet gecommuniceerd wordt over ieder die deelneemt aan het Sinterklaas-universum. Zo blijft de magie voor iedereen bewaard. Dat is wel anders dan in Nederland, waar ik zelfs een heel artikel voorbij zag komen over waarom de aankomst in Apeldoorn voor onze Sinterklaas persoonlijk bijzonder was.

Foto: VRT – De Intrede – Jokko

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

16 november 2019 /