De twaalf start vanavond (3 november) op Eén

De twaalf start vanavond (3 november) om 21.05 uur op Eén. Aan de cast zal het niet liggen. Zo spelen Maaike Cafmeyer, Josse De Pauw, Johan Heldenbergh, Lynn Van Royen en Maaike Neuville een hoofdrol. Het scenario voor De twaalf werd geschreven door Sanne Nuyens en Bert Van Dael (Beau séjour). De regie is in handen van Wouter Bouvijn.

Uitzendrechten De twaalf verkocht

De twaalf vertelt het verhaal van een volksjury in een Belgisch assisenproces. Zij moeten oordelen over de schuld of onschuld van een gerespecteerde schooldirectrice. Het proces blijkt niet alleen bepalend voor haar lot, ook het leven van de juryleden neemt een hele nieuwe wending. De serie mag dan nog niet uitgezonden zijn; De twaalf is tijdens Canneseries al bekroond voor ‘Beste scenario’. Daarnaast zijn de uitzendrechten verkocht aan Australië, Nieuw-Zeeland, Spanje en Frankrijk.

Hoofdrol Maaike Cafmeyer

Twaalf burgers met een verschillende achtergrond worden uit hun dagelijkse leven geplukt. Ze vormen samen de volksjury van het Millenniumproces, een ophefmakende assisenzaak. De juryleden hebben geen eenvoudige taak: ze moeten beslissen over de (on)schuld van de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers (Maaike Cafmeyer). Het belooft een complexe zaak te worden. Want terwijl de getuigenissen hen steeds van mening doen veranderen over het aandeel van Frie in de moorden, loopt hun eigen leven ook niet van een leien dakje. Ari Spaak (Josse De Pauw) is de ervaren advocaat van Frie die volledig voor de vrijspraak gaat.

Wat maakt een mens schuldig?

Gaandeweg wordt de assisenzaak niet alleen het proces van de beschuldigde Frie Palmers, maar ook dat van de juryleden zelf. De reeks focust vooral op zes van de twaalf uitgelote juryleden: Carl, Delphine, Noël, Joeri, Holly en Arnold. Wie van hen zal uiteindelijk een juiste rechter blijken? En wat maakt een mens schuldig, en wat niet?

Eerste aflevering

In de eerste aflevering (De Twaalf start op 3 november) zien we dat de gerespecteerde schooldirectrice Frie Palmers terecht staat voor een dubbele moord. Ze wordt verdacht van de moord op haar beste vriendin Brechtje achttien jaar geleden. En recent op haar dochtertje Roos. Frie pleit onschuldig. Twaalf gewone burgers worden uitgeloot als volksjury in het proces en moeten over haar lot beslissen. Maar niet iedereen heeft evenveel zin om te zetelen in wat een heftig proces belooft te worden.

Wat je volgende week kunt verwachten

Politieagent Donald Vantomme heeft jaren gefaald in zijn onderzoek naar de moord op Brechtje Vindevogel. Zijn collega Eliane Pascual kwam pas later op de zaak en stuurde het onderzoek wel de juiste richting in. De juryleden proberen hun eigen levens te combineren met de rechtszaak. De morele Joeri staat in zijn bouwbedrijf voor een dilemma. En Delphine heeft problemen met haar dominante echtgenoot.

Audiodescriptie en VRT NU

De twaalf start vanaf zondagavond 3 november te zien op Eén met audiodescriptie via de taalkeuze. Gelijktijdig is de aflevering met open audiodescriptie voor iedereen te zien op het kanaal van Ketnet. Daarnaast zullen alle afleveringen van De twaalf integraal te bekijken zijn op Eén via VRT NU meteen na de eerste uitzending op 3 november, zowel met als zonder audiodescriptie.

Foto: © Thomas Nolf

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 november 2019 /