Siska Schoeters durft te vragen in tweede seizoen Durf te vragen
Siska Schoeters durft te vragen – ook in het najaar van 2020! Waar ze in het voorjaar van 2019 nog te zien was in de serie Fiskepark, daar maakten we in het najaar van 2019 kennis met haar als presentatrice van het nieuwe programma Durf te vragen. Dat is zo goed bevallen dat er een tweede seizoen van deze serie komt. Durf te vragen is vanaf 1 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén te zien.
Durf te vragen
In het nieuwe programma Durf te vragen nodigt Siska Schoeters namelijk elke aflevering een groep mensen uit waar we stiekem heel veel vragen over hebben. Vragen die we niet durven te stellen aan die persoon zelf. Het is tenslotte nogal wat om het volgende in iemands gezicht te zeggen:
“Koop je je kleren in de kinderwinkel?” vragen aan iemand met dwerggroei; “Heb je overwogen om ooit in therapie te gaan?” aan mensen die van BDSM houden; of “Dat celibaat, moet dat niet afgeschaft worden?” aan een priester. Het zijn maar een paar voorbeelden uit het eerste seizoen van Durf te vragen met Siska Schoeters.
Openhartig
Siska Schoeters verzamelde deze en vele andere interessante, grappige maar ook wel gedurfde vragen bij het grote publiek. De antwoorden van de groep zijn altijd eerlijk en openhartig en leveren een verrassende, soms geestig, soms confronterende inkijk in hun leefwereld, dromen en angsten op.
Als voorstander van het directe vragen duikt Siska zelf nog dieper in het verhaal van sommige getuigen. Ze gaat een dag met hen op pad en stelt op haar eigen directe manier extra vragen, om hen zo nog beter te kunnen begrijpen.
Tweede seizoen Durf te vragen
Onder andere mensen met HIV, grote gezinnen, vluchtelingen en zusters beantwoorden in een lege tv-studio eerlijk en openhartig elke vraag. Het doet daar mee ook wel een beetje denken aan het Nederlandse programma van BNNVARA Ik durf het bijna niet te vragen.
Jongdementie
In de eerste aflevering (1 september 2020) van Durf te vragen ontvangt Siska vijf mensen met jongdementie, samen met hun mantelzorger. Bij iemand met jongdementie doen de eerste symptomen zich voor voor de leeftijd van 65 jaar. In Vlaanderen leven ongeveer 1.800 mensen met deze diagnose. In Nederland is voor dit onderwerp dit tv-seizoen ook aandacht; hier is gisteren op SBS6 het programma Restaurant Misverstand gestart.
Dementie is meer dan vergeten alleen. Dat zeggen Christine, Roger, Marleen, John en Paul. Samen met hun mantelzorger antwoorden ze op vragen als: “Kan je genezen?”, “Voel je je schuldig tegenover je partner?” en “Heb je al aan euthanasie gedacht?” Marleen noemt het een “klotenziekte”, maar blijft wel positief en wil nog zoveel mogelijk van het leven genieten. Samen met Siska gaat ze op een fietstocht die het Ventiel , een vrijwilligersorganisatie voor mensen met jongdementie, organiseert.
Mensen van adel
In Frankrijk en Nederland is de adel al lang afgeschaft, maar in België zijn er nog steeds adellijke families. Er worden ook nog elk jaar nieuwe mensen in de adelstand verheven. Wonen zij allemaal in een kasteel omringd door water? Siska Schoeters zoekt het voor de tweede aflevering (8 september 2020) van Durf te vragen uit en kruipt daarom op de zolder van Prins Simon de Merode. Ze riskeert ook haar leven door Graaf Renaud te helpen bij het onderhoud van zijn kasteeldomein.
Ook de nieuwe adel komt aan het woord in de studio. “Wat moet je doen om tot de adellijke kringen te behoren?” en “Waarom spreekt iedereen van adel Frans?” Het zijn maar enkele van de vragen die de zes edellieden moeten beantwoorden.
Vluchtelingen
70,8 miljoen mensen zijn wereldwijd op de vlucht voor oorlog en vervolging. Sommige van hen proberen in België een nieuw leven op te bouwen, zoals bijvoorbeeld Karrar. Hij vluchtte uit Irak omdat hij niet gelovig was en daardoor in gevaar was. Met hem bezoekt Siska Schoeters na vier jaar opnieuw het asielcentrum waar hij woonde.
Maryam kwam uit Afghanistan als klein meisje aan in een van de strengste winters van België. 22 jaar later ondervindt zij nog steeds veel vooroordelen. Samen met zeven andere vluchtelingen antwoordt zij op gedurfde vragen als “Zijn jullie hier om onze job af te pakken?” en “Zijn er niet heel veel terroristen onder jullie?” Je ziet het in de derde aflevering op 15 september 2020.
Overgewicht
Ieder jaar stijgt het percentage van de Vlamingen met overgewicht. In 2018 had 48% van de mensen in Vlaanderen te kampen met overgewicht en 15% had obesitas. Bart, Leona, Vanessa, Loïs , Martien en Sarah nemen plaats in de lege Durf te vragen-studio om alle ongezouten vragen eerlijk te beantwoorden.
Siska Schoeters bezoekt in de vierde aflevering (22 september 2020) met Bart een speciale kledingwinkel voor grote maten, en ze ontmoet de jonge Sarah die hoopt dat haar maagverkleining eindelijk geluk in haar leven zal brengen.
Mensen met HIV
In 2018 werden in België 882 nieuwe hiv-diagnoses vastgesteld. Dat komt overeen met 2,4 diagnoses per dag. Ondanks dat nieuwe HIV-besmettingen ieder jaar dalen en er ondertussen doeltreffende medicatie op de markt is, merken dragers nog veel taboe rond het onderwerp HIV/AIDS. Siska Schoeters maakt het bespreekbaar in de vijfde aflevering van Durf te vragen op 29 september 2020.
Daarom komen zeven mensen met HIV naar Siska’s lege televisiestudio om afzonderlijk te antwoorden op vragen als “Hoe vertel je dat aan je ouders?”, “Heb je niet te losbandig geleefd?” of “Kan je dat nog krijgen, dat is toch een ziekte uit de jaren 80?” Siska gaat daarnaast praten met acteur en danser Darryl en Antwerpenaar Patrick. Ooit kregen te horen dat ze HIV hadden en dachten toen dat hun doodvonnis getekend was.
Zusters
Hoewel zusters al lang deel uitmaken van onze maatschappij, zullen we hen in de toekomst minder en minder zien: steeds minder vrouwen worden zuster. Nochtans speelt de vrouw in vergelijking met vroeger een belangrijkere rol binnen de katholieke kerk. Van de meer dan 7.000 personen die in de Kerk in België een of andere verantwoordelijkheid dragen of taak vervullen, is 55% vrouw.
Siska logeert voor de zesde aflevering (6 oktober 2020) onder toezicht van priorin Rebekka 24 uur bij de Trappistinnen in Bocholt, een contemplatieve gemeenschap die zich toelegt op het gebed en handenarbeid. Daarnaast trekt Siska naar de jongerendagen bij de Zusters van Liefde, een apostolische gemeenschap in Kortemark. Dagelijks geven zusters Magdalena, Catharina en Theresia les aan jongeren op het internaat.
Mensen met kanker
Een vraag als: “Heb je wel genoeg gevochten?” of “Hoe voelt dat om je haar te verliezen?” zijn vragen die mensen met kanker regelmatig horen. Maar in de studio van Durf te vragen blijken er nog veel meer vragen te zijn voor Kris, Ona, Elly, Eric, Hada, Joyce en Maja.
Ona was nog maar zeventien toen ze te horen kreeg dat ze een uitzonderlijke vorm van leukemie heeft. Ze leeft geïsoleerd van haar leeftijdsgenoten in een ziekenhuiskamer waar ze bezoek krijgt van Siska. Met Kris gaat Siska op controlebezoek in Gasthuisberg. Voor hem en zijn jonge gezin telkens een zware en onzekere beproeving. Je ziet het in de zevende aflevering van Durf te vragen op 13 oktober 2020 op Eén.
Grote gezinnen
Grote gezinnen met minstens 5 kinderen, tot 50 jaar geleden keek niemand daar echt van op. Vandaag hebben ze veel meer bekijks. Toch vond Siska zes grote gezinnen voor de achtste aflevering van Durf te vragen (20 oktober 2020. Ze moesten met meer dan één wagen naar de studio komen om kijkersvragen zoals “Hebben jullie nog tijd om een koppel te zijn”, “Waren ze allemaal gepland?” en “Hoeveel wasmachines draai je per dag?” te beantwoorden.
Siska schuift mee aan bij de de familie De Cloet. Iedere woensdag kookt de mama in een gezellige drukte spaghetti voor haar jongvolwassen negen kinderen. En Siska wil graag weten hoe Annelies en Filip hun zeven jonge kinderen op een doordeweekse ochtend op tijd aan de schoolpoort kunnen afzetten.
Joden
In de laatste aflevering op 27 oktober 2020 nemen acht Joden plaats in de studio. “Hoe herken ik een Jood?”, “Werk jij ook in de diamantsector?” of “Ben je nog kwaad op de Duitsers?” zijn enkele vragen die zowel orthodoxe als niet orthodoxe joden er komen beantwoorden. Om de Joodse identiteit beter te kunnen begrijpen nodigt Levi, een chassidische Jood, Siska uit voor een wandeling in de Antwerpse Joodse wijk. En bij Shifra en Jonath komt Siska meer te weten over de joodse dresscode en gebruiken
Foto’s seizoen 2 Durf te vragen
We hebben alvast wat foto’s, waarmee we vooruit kunnen kijken op seizoen 2 van Durf te vragen. Kijk jij er al naar uit?
Durf te vragen: vanaf 1 september elke dinsdag om 20.40 uur op Eén.
In deze serie schitterde Siska Schoeters in het voorjaar van 2019 op Canvas.
Foto’s Eén.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
14 augustus 2019 /
Actrice