Niet Schieten; film over verhaal van David Van de Steen

Niet Schieten vertelt het verhaal van David Van de Steen. Bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985 worden de ouders en zus van de toen 9-jarige David voor zijn ogen doodgeschoten. Hij wordt opgevangen door zijn grootouders. Zijn verhaal – mede gebaseerd op zijn boek Niet Schieten, dat is mijn papa! – verwerkt regisseur Stijn Coninx nu tot een film. De kijker krijgt het verhaal van David voorgeschoteld door de ogen van zijn grootvader, een rol die wordt vertolkt door Jan Decleir.

De film start bij de laatste aanslag van de Bende van Nijvel op het warenhuis Delhaize in Aalst op 9 november 1985, waarbij de ouders en zus van de toen 9-jarige David Van de Steen voor zijn ogen worden neergeschoten. De grootouders Albert en Metje vangen hun kleinzoon op en hebben de loodzware opdracht om ondanks het grote verlies en verdriet, en vele onbeantwoorde vragen, hun kleinzoon een toekomst te bieden…

Jan Decleir speelt de hoofdrol van David’s grootvader, Viviane De Muynck vertolkt de grootmoeder. David’s ouders worden vertolkt door Louis Talpe en Elke Van Mello, het zusje Rebecca door Zita Wauters die hiermee haar eerste filmrol beet heeft. De rol van David zelf wordt door drie verschillende acteurs vertolkt: de broertjes Mo en Kes Bakker (Zie Mij Graag) nemen de leeftijd van 9 en 12 jaar voor hun rekening, de volwassen David is een rol voor Jonas Van Geel. In een eerder verschenen persbericht zei Jonas Van Geel het volgende over de rol: “Het is een heel heftig, maar tegelijk ook heel inspirerend verhaal van een jongen die erin slaagde terug een leven op te bouwen nadat alles wat hij liefhad hem werd ontnomen. Het is een enorm geschenk om zo’n interessante rol te mogen spelen in deze bijzondere film.”

Andere rollen zijn weggelegd voor onder meer Inge Paulussen, Ann Tuts, Lucas Van den Eynde, Charlotte De Bruyne, Bert Haelvoet, Wouter Hendrickx, Tom Van Dyck, Alain Van Goethem, Jurgen Delnaet, Kurt Defrancq, Hans Van Cauwenberghe, Jos Verbist, Nico Sturm en Iwein Segers.

Het scenario van de film werd geschreven door Rik D’hiet en Stijn Coninx, naar het boek van David Van de Steen en Annemie Bulté. Achter de camera staat Danny Elsen (Het Tweede Gelaat, de Premier, Tot Altijd, Loft).

Niet Schieten wordt geproduceerd door Peter Bouckaert voor Eyeworks Film & TV Drama, Les Films du Fleuve en Kaap Holland Film, in coproductie met vtm en RTBF. De film kwam tot stand met de steun van Het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF), Screen Flanders, het Stap programma van Telenet, le Centre du Cinéma et de l’audiovisuel de la Fédération Wallonie-Bruxelles, de Production Incentive van het Nederlands Filmfonds, la région de Bruxelles-Capitale, de Belgische tax shelter voor filmfinanciering en Proximus, en in samenwerking met SCIO Productions en Kinepolis Film Distribution (KFD).

De film wordt op 24 oktober 2018 in de bioscoopzalen verdeeld door Kinepolis Film Distribution (KFD).

Op de foto staan van links naar rechts: Jan Decleir, Jonas Van Geel (= rol van de volwassen David Van de Steen), Kes Bakker (= rol van de 12-jarige David), David Van de Steen, Mo Bakker (= rol van de 9-jarige David) en Stijn Coninx.

Reserveer Niet Schieten alvast:

Boeken van David Van de Steen:

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2018 /