Cordon seizoen 2: dit kun je verwachten

Cordon seizoen 2 wordt vanaf morgen – maandag 5 september om 21.40 uur – uitgezonden op VTM. Wat je van dit nieuwe seizoen kunt verwachten? In 2014 zagen we in het eerste seizoen al hoe de inwoners van een Antwerpse wijk reageren wanneer ze in een hermetisch cordon worden geplaatst en hun leven langs twee kanten bedreigd wordt. Niet alleen door het fatale virus, maar ook door de gruwel in het cordon zelf waar als nooit tevoren het recht van de sterkste geldt.

Cordon seizoen 2 start onmiddellijk waar seizoen 1 eindigde. Jana is herenigd met haar vriend, commissaris Lex die nu ook in het cordon zit. Samen moeten ze zich ontfermen over Quinten, wiens moeder in het cordon stierf. Agent Jokke is besmet met het dodelijk virus, net als Dr. Cannaerts. De arts besluit halsoverkop om experimentele virusremmers op zichzelf en Jokke te testen. En buiten het cordon probeert topambtenaar Sabine Lommers Operatie Doofpot te starten rond de echte origine van het virus.

Zowel in het cordon als daarbuiten duiken nieuwe personages en locaties op, zoals de gevangenis. Gevangenen hebben na de virusuitbraak de keet overgenomen en alle deuren geopend, ook die van de psychiatrische vleugel. Alles kan, alles mag. De veroordeelde moordenaar (of toch niet?) Robert probeert de gedetineerden min of meer onder controle te houden. Dat lukt hem echter niet bij Chris en Gabriëla, twee doorgedraaide gevangenen die een handeltje in drugs en wapens starten binnen het cordon. Terwijl de straten nog onveiliger worden, beseffen veel bewoners dat de quarantaine nog lang kan duren. Sommigen zoeken te midden van de chaos hun toevlucht tot de kerk, geleid door predikant Herman. Inspecteur Jokke en nieuwkomer Idriss, een militair, zijn vastberaden: zij willen de wapens van de straat.

cordon_jokke_wouterhendrickx_besmet_virus

En dan komt het verlossende maar tevens gevaarlijke nieuws dat er voor sommigen een licht aan het einde van de tunnel kan zijn. Een transitzone, een tussenstation tussen het cordon en de buitenwereld. Maar wie mag erin en wie niet? Verloopt alles wel eerlijk? En zal het leven ooit nog normaal worden?

Cordon seizoen 1 wereldwijd populair

In 2014 was Cordon seizoen 1 zo actueel, origineel én universeel dat het scoorde in binnen-en buitenland. Op VTM met 855.000 kijkers, goed voor een marktaandeel van 42,8% (VVA 18-54). Maar ook te zien in Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen. Cordon schreef overigens tv-geschiedenis, en werd de allereerste Belgische reeks die als ‘Containment’ een volledige remake kreeg in de Verenigde Staten. Dat alles smeekte om een nieuw seizoen, dat vanaf morgen – maandag 5 september – opnieuw de huiskamer besmet.

Peter Bouckaert, producent van Eyeworks Film & TV Drama NV vertelt: “De fictie van Cordon werd ingehaald door de realiteit. Met de uitbraak van het ebola-virus speelde onze eerste reeks zich af in het hart van de actualiteit. En het thema is nog steeds bijzonder actueel met het zika-virus. Toch was het niet die realiteit die ons ertoe dreef om een tweede reeks te maken. Al snel bleek dat ons verhaal zeker nog niet was uitverteld, integendeel. Alle acteurs terug samen krijgen, was wel een huzarenwerkje. We zijn de hele ploeg en alle acteurs dan ook bijzonder dankbaar voor wat ze hebben gerealiseerd.”

“In de jungle van de eerste reeks van Cordon, goldde wet van de sterkste. Angst, egoïsme en het gebrek aan regels regeerden. Cordon seizoen 2 begint een maand na de uitbraak van het virus. Alle overlevenden beseffen dat het cordon langer zal blijven dan eerst gedacht werd. En allemaal willen ze een manier vinden om in deze situatie te overleven door op zoek te gaan naar enige vorm van rust en normaliteit. De grootste uitdaging in dit seizoen is een nieuwe dynamiek vertellen: de drang naar normalisering”, aldus regisseur Eshref Reybrouck (Marsman, De Bunker).

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

4 september 2016 /