My Generation @ War: jongeren uit Oekraïne over de oorlog
My Generation @ War brengt rauwe portretten van tien jongeren, die getroffen zijn door de oorlog in Oekraïne. Je kunt My Generation @ War vanaf vanavond – woensdag 12 juli – om 21.00 uur kijken bij AVROTROS op NPO3. Alle afleveringen zijn ook via NPO Plus te kijken. Lees hier alles over het programma en de jongeren.
My Generation @ War
Wat zou jij doen als er een oorlog uitbreekt in jouw land? Ontdek de aangrijpende verhalen van tien (buiten)gewone jonge mensen die geconfronteerd worden met de harde realiteit van de oorlog in Oekraïne. Tussen angst en hoop vertellen zij hun persoonlijke verhaal aan de hand van hun eigen berichten op social media. My Generation @ War is een vijfdelige serie die een krachtig licht werpt op hun moed, dilemma’s, veerkracht, verlies en doorzettingsvermogen.
Kijk ook Tussen oorlog en leven, waarbij Rudi Vranckx met twee bekende Vlamingen naar Oekraïne gaat.
Jongeren tijdens oorlog in Oekraïne
Programmamakers Simone Timmer en Roel van Hees bezochten Oekraïne om de verhalen te vertellen van deze jonge mensen in tien ongefilterde, rauwe portretten. Iedere aflevering van My Generation @ War brengt twee Oekraïners in beeld, waarbij we ze volgen in hun dagelijks leven en meemaken hoe de oorlog hun leven op zijn kop heeft gezet.
Jongeren uit My Generation @ War
Ontdek in My Generation @ War het verhaal van Taiisa, een student die haar studie psychologie moet onderbreken en naar Nederland vlucht. Volg Olga, een jonge advocaat uit Kramatorsk die nu eerste luitenant is van een mortierbataljon, en maak kennis met Arthur, een bioloog die zich door de oorlog meer durft uit te spreken over zijn geaardheid. Dima laat zien hoe hij zijn verwoeste geboortestad verlaat en de wereld van drag ontdekt in Kiev. En in die stad volgen we ook de bekende pop-band Antytila, die op de drempel van hun internationale doorbraak, toch het leger in ging. Dichtbij president Zelensky leren we Darriia kennen, en aan het front vecht Daniil als hospik voor de levens van anderen. Tot slot zien we hoe Olha, een fitgirl die werkt voor een postbedrijf met gevaar voor eigen leven haar werk blijft doen en Andreii en Vlad, DJ’s en boezemvrienden melden zich in de eerste dagen van de oorlog al aan als vrijwilligers in het leger.
Impact van de oorlog
De enorm indrukwekkende persoonlijke reis van deze tien mensen in de serie, maakt je bewust van de impact van de oorlog en de weerbaarheid van mensen onder erbarmelijke omstandigheden. Daarom denk ik ook dat het goed is om dit soort programma’s te zien. Hoe langer de oorlog duurt, des te minder we er over horen, maar de impact is er nog steeds.
My Generation @ War kijken
My Generation @ War is vanaf woensdag 12 juli om 21.00 uur te kijken bij AVROTROS op NPO3. De afleveringen zijn ook terug te kijken via NPO Plus en NPO Start. Wil je vanuit het buitenland kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding, die je op Nederland zet. Als je dat hebt gedaan, kun je naar de NPO Start site gaan en My Generation @ War terugkijken.
Lees hieronder meer over de rauwe portretten uit de oorlog in Oekraïne in My Generation @ War. Ieder kopje gaat over de inhoud van één aflevering.
Vechten of vluchten
Aflevering 1: Olha komt uit Kramatorsk, Oost-Oekraïne. Voor de oorlog was zij advocaat, nu eerste luitenant van een mortierbataljon. Ze traint haar manschappen als ze niet aan het front zijn. Vorig jaar oktober leidde ze hen door een drie dagen durend gevecht bij een cementfabriek in Bakhmut. Taisiia was bijna klaar met haar studie psychologie toen de oorlog uitbrak. Via haar universiteit kan ze vluchten naar Nederland. Inmiddels is ze klaar met psychologie en studeert ze Artificial Intelligence in Tilburg. Taisiia worstelt met haar keuze om het land te verlaten.
Muziek in oorlog
Aflevering 2: De beroemde Oekraïense band Antytila stond op het punt om internationaal door te breken. Toen de oorlog uitbrak ging de hele band het leger in. Samen vochten ze aan het front. Ze traden op met Ed Sheeran en Bono en vragen aandacht voor de Oekraïense zaak en zamelen geld in voor hun regiment. Danyl meldt zich als vrijwilliger bij het leger als in 2014 Rusland de Dombas inneemt. Omdat hij pas 17 jaar is, wordt hij geweigerd. Als zijn beste vriend in de gevechten gedood wordt, is hij vastbesloten. Als hij 18 jaar wordt gaat hij werken als hospik. Danyl speelt in een black metal band en is ervan overtuigd dat ze na de oorlog doorbreken.
Drag in oorlog
Aflevering 3: Dima’s familie zit een week in een schuilkelder. Zijn geboortestad wordt aan het begin van de oorlog gebombardeerd. Daarna besluiten zijn ouders hem naar Kyiv te sturen. Sinds hij daar is aangekomen is zijn leven drastisch veranderd. Dima wist al dat hij gay was, maar pas in de hoofdstad komt hij erachter dat er ook drag bestaat. Arthur werkte voor de oorlog als bioloog. Arthurs afdeling wordt in het begin van de oorlog meteen ingelijfd door het leger. De oorlog heeft er gek genoeg voor gezorgd dat hij meer uitgesproken over zijn geaardheid durft te zijn.
Digitale oorlog
Aflevering 4: Dariia heeft voor de oorlog een eigen bedrijf in online media-advies. Inmiddels werkt ze als beleidsmedewerker van president Zelensky, een baan waarbij je 20/7 beschikbaar bent. Ze is aanwezig bij bijeenkomsten van internationale politici, artiesten en hoogwaardigheidsbekleders. Olha, een ‘fitgirl’ van 23, werkt voor een Oekraïens postbedrijf. Als het gebied rond haar woonplaats wordt bevrijd door het Oekraïense leger, blijken alle postkantoren in de regio gebombardeerd. Haar bedrijf vraagt Olha of zij in dit kapotgeschoten gebied nieuwe mobiele postkantoren wil openen, zodat de achtergebleven mensen weer post kunnen ontvangen.
Broeders in oorlog
Aflevering 5: Als de oorlog nog maar twee dagen oud is, staan boezemvrienden en dj’s Andreii en Vlad bij het gemeentehuis om zich aan te melden als vrijwilliger. Het gebouw in het centrum van de stad wordt op dat moment geraakt door een Russische raket. Na de explosie is de chaos gigantisch, de vrienden raken elkaar kwijt. Twee weken later vindt Andreii Vlad terug in een andere stad, waar hij met spoed heen is gebracht. Andreii rijdt zijn vriend naar de grens zodat hij het land kan verlaten voor specialistische zorg. Vlad wordt geopereerd in Nederland terwijl Andreii doorgaat met het evacueren van mensen. Vlad voelt zich hulpeloos omdat hij niets kan doen.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
12 juli 2023 /
Tips