Radar 2023: onderwerpen nieuw seizoen

Het nieuwe seizoen van Radar – met presentatrice Antoinette Hertsenberg – is wekelijks te kijken sinds maandag 13 februari om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO2. Ontdek hier meer over de onderwerpen, die in Radar 2023 worden besproken.

Radar 2023

Antoinette Hertsenberg en Fons Hendriks zijn ook weer samen op tv te zien in Radar 2023. Hieronder lees je meer over de onderwerpen die zij bespreken.

Aflevering 14

In de veertiende aflevering van Radar 2023 wordt stil gestaan bij de doorlopende reis-en annuleringsverzekering van Aegon. De verzekeraar veranderde de voorwaarden zonder hun klanten te informeren. Annuleren kan nu alleen bij elf verschillende ziektes. Hoe zit het met de informatieplicht van een verzekeraar en de rechten van de consument? En in Den Haag gaat het mis met erfpacht… Zo’n 125 huishoudens moeten veel meer (soms wel honderd keer zoveel) erfpacht gaan betalen.

Aflevering 13

In de dertiende aflevering van Radar 2023 gaat het onder andere over medische thermografie, maar ook over de failliet verklaarde verzekeraar Conservatrix en mensen die in de problemen zijn gekomen door een overbruggingshypotheek.

Thermografie onderzoek

Het AVROTROS-consumentenprogramma Radar heeft met behulp van de verborgen camera thermografie-onderzoek onderzocht. Bij deze methode wordt met behulp van warmtecamera’s het lichaam in beeld gebracht, waarna de onderzochte persoon een rapport krijgt met mogelijk diagnoses. Dezelfde proefpersoon kreeg van drie thermografische onderzoeken drie totaal verschillende uitkomsten. Waar de ene thermograaf geen bijzonderheden constateerde aan haar armen en handen, wees een ander erop dat ze mogelijk het Syndroom van Raynaud zou hebben (een vaataandoening van de handen). En als alle genoemde kwalen in de rapporten serieus genomen moeten worden, heeft de proefpersoon bij elkaar opgeteld een lange lijst aan aandoeningen; van een uitgeputte bijnier, beginnende diabetes, vaatontsteking, voedselallergieën, een ontwrichte atlas in de nek tot hormonale onbalans. 

Thermografisch onderzoek

Een thermografisch onderzoek kost tussen de 370 en 450 euro. In de reguliere medische wereld wordt thermografie niet voor diagnostiek ingezet. Dat roept de vraag op hoe betrouwbaar deze methode is. Radar legde de bevindingen uit de drie onderzoeken van de proefpersoon voor aan drie artsen. Allemaal waarschuwen ze voor het gebruik van medische thermografie. Lukas Stalpers, Radiotherapeut in het Amsterdam UMC, noemt het bedrog: “Het is flauwekul. Wat gevaarlijk is, is dat er adviezen uit volgen die helemaal nergens op gebaseerd zijn. Ze zien van alles, waarvan ik niet begrijp wat er staat.”

Radar over thermografie

Antoinette Hertsenberg: “Het is heel kwalijk dat mensen zo stellig een aandoening aangepraat wordt, die soms niet eens bestaat. Zoals een uitgeputte bijnier bijvoorbeeld. Naast het feit dat mensen zich zorgen gaan maken of wellicht onnodig hun leven hierop gaan aanpassen, kan het mensen ook op kosten jagen als ze verdere medische hulp of ondersteuning denken te moeten inschakelen op basis van de gegeven adviezen.” Het onderzoek met de verborgen camera, de reacties van de medische specialisten en een reactie van één van de onderzochte aanbieders, is in aflevering 13 – 2023 in Radar te zien. 

Aflevering 12

De invoering van het biedlogboek moet potentiële huizenkopers transparantie geven over het biedingsproces, maar kan het ook voorkomen dat makelaars dit proces van bieden beïnvloeden? Dat blijkt niet het geval, zo stelt het AVROTROS-consumentenprogramma Radar vast na gesprekken met makelaars, vastgoedprofessionals en huizenkopers.

Biedlogboek

Vanaf 1 januari 2023 is het digitale biedlogboek een verplichting voor makelaars van de brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro. Iedereen die een bod doet op een woning, krijgt na de verkoop inzage in het biedlogboek. Uit de tussentijdse evaluatie van Radar blijkt dat vooral het biedlogboek dat door de grootste makelaarsvereniging NVM gebruikt wordt, niet waterdicht is. Voorzitter NVM-vakgroep wonen Lana Goutsmits-Gerssen reageert vanavond aan tafel bij Antoinette Hertsenberg. 

Eerlijker verkoopproces

In september 2021 toonde Radar met de verborgen camera aan dat sommige makelaars zich in de oververhitte woningmarkt schuldig maakten aan vriendjespolitiek: informatie over biedingen werd doorgespeeld en de verkoopprijs werd opgevoerd. Het grote probleem was dat het koopproces niet transparant verliep. De brancheorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro stelden vervolgens in 2022, samen met Vereniging Eigen Huis en het ministerie van Binnenlandse Zaken, een plan op voor een eerlijker koopproces. Sinds 1 januari krijgt iedereen die op een woning biedt na de verkoop inzage in het biedlogboek. Op zich wordt hiermee transparantie verschaft, maar er blijken verschillen te zijn in de biedlogboeken die de brancheorganisaties gebruiken. 

Sjoemelende makelaars

Als het gaat om verkoop bij inschrijving waarbij potentiële kopers eenmalig een bod moeten doen, biedt het biedlogboek van de grootste makelaarsvereniging NVM niet per se een oplossing. Makelaars die met dat systeem werken hebben tussentijds namelijk zicht op de biedingen en hebben daarmee nog steeds de mogelijkheid om aan bevriende makelaars of kopers te laten weten wat het hoogste bod is. Daarbij kunnen makelaars zelfs na sluiting van het biedproces nog zelf een bod invoeren namens een bieder.

Antoinette Hertsenberg: “Minister Hugo de Jonge gaat deze zomer de initiatieven van de brancheorganisaties, waaronder het biedlogboek, evalueren en kijken hoe deze in een wet verankerd kunnen worden. We hopen dat hij op basis van deze tussentijdse evaluatie heel goed kijkt naar het functioneren van het biedlogboek.”

Aflevering 11

Op weg naar een circulaire economie wil de consument elektrische apparaten die ze zelf makkelijk en betaalbaar kunnen repareren (93%), standaard van een (digitale) reparatiehandleiding (90%) voorzien zijn en van een reparatielabel waarmee je, voordat je iets koopt, kunt zien of het te repareren is (89%).  Maar liefst 95% vindt dat fabrikanten verplicht moeten worden om producten te maken die makkelijk en betaalbaar zelf te repareren zijn. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 24.000 respondenten via het Radar Testpanel. Ook experts dringen erop aan het (zelf) repareren van apparaten makkelijker te maken. Dat is te zien in Radar aflevering 11 2023.

Circulaire economie

De regering heeft als doel gesteld om in 2050 een volledig circulaire economie te hebben, maar kapotte apparaten belanden nu vaak onnodig bij het afval terwijl ze nog wel te herstellen zijn. De Europese Commissie heeft het ‘recht op reparatie tot een apparaat niet meer te repareren valt’ nu in een wetsvoorstel vastgelegd. Hoopvol zo lijkt het, maar in aflevering 11 van het consumentenprogramma Radar is te zien dat bedrijven en producenten nog te veel ruimte krijgen om hier onderuit te komen.

Rapair Café

Antoinette Hertsenberg: “Het moet de consument veel makkelijker worden gemaakt om producten zelf, eventueel met hulp van bijvoorbeeld iemand bij een Repair Café, te repareren zodat zij het heft in eigen hand kunnen nemen en niet meer afhankelijk zijn van de producent.”

Zelf repareren van elektrische apparaten

Uit onderzoek via het Radar Testpanel blijkt dat consumenten maar al te graag willen dat repareren makkelijker en goedkoper wordt gemaakt. Dat zijn namelijk nu de belangrijkste redenen waarom repareren niet lukt: het apparaat is niet uit elkaar te halen (67%) of het is te duur om te repareren (52%). Duurzaamheid (71%), tevredenheid met het huidige apparaat (69%) en kostenbesparing (59%) zijn de belangrijkste redenen om reparatie boven nieuw kopen te stellen. 

Experts: laat consumenten zelf repareren 

Zelf makkelijk en betaalbaar producten repareren; dat is niet alleen volgens consumenten, maar ook volgens de experts dé belangrijkste weg naar een circulaire economie. En dat is één van de dingen die eraan schort in de op handen zijnde wet. Daar zit een consument nog te veel vast aan de fabrikant. En de fabrikant mag bijvoorbeeld weigeren te repareren als dat duurder is dan vervangen. De mogelijkheid om zelf te repareren komt in het wetsvoorstel helemaal niet voorbij: er wordt niet gesproken over ontwerp van producten of het beschikbaar stellen van onderdelen.

Hulp van producent nodig

Gerard Spierenburg van de Consumentenbond schuift aan in de studio: “Je zou de btw op reparatie omlaag moeten brengen. En uiteraard software verbieden die repareren onmogelijk maakt. De producent moet onderdelen en handleidingen ter beschikking stellen. Eigenlijk moeten producenten er alles aan doen, om het reparabel te maken.” In Radar komen ook het Circulair Ambachtscentrum Apeldoorn, de TU Delft en Testaankoop (de Belgische Consumentenbond) aan het woord.  

Aflevering 10

In aflevering 10 ging het onder andere over The Dutch Media Group. Verschillende gedupeerde ondernemers deden hun verhaal. Dit is niet zonder gevolgen voor het bedrijf, want RTL heeft in de uitzending van Radar aangegeven dat ze de samenwerking stoppen met het mediaproductiehuis The Dutch Media Group, voorheen Z-Works. Marcel van der Torre van The Dutch Media Group schoof aan in de studio en bood an tafel bij Antoinette Hertsenberg zijn excuses aan. 

Radar over The Dutch Media Group

AVROTROS Radar besteedde na een uitzending vorig jaar opnieuw aandacht aan de laakbare werkwijze van het bedrijf: ondernemers worden gevraagd om mee te werken aan een tv-programma op RTL omdat hun deskundigheid en expertise perfect aansluiten bij de uitzending, maar uiteindelijk blijkt het niet meer dan een veel te dure advertentieverkoop. RTL ging na de uitzending van Radar vorig jaar met het bedrijf in gesprek.

Klachten bij Radar

Antoinette Hertsenberg: “Maar bij Radar bleven de klachten van ondernemers binnen stromen. The Dutch Media Group ging op dezelfde voet verder en bleef kleine ondernemers een rad voor ogen draaien en voor duizenden euro’s duperen. Tijd om opnieuw aan de bel te trekken dus.” RTL besloot hierop de stekker uit de samenwerking te trekken.

Gedupeerde ondernemers The Dutch Media Group

“Gewetensloos.” en “Het zijn een stelletje cowboys die op een hele nare manier geld aftroggelen bij ondernemers.” Gedupeerde ondernemers die vanavond in Radar hun verhaal deden, hebben geen goed woord over voor The Dutch Media Group. Dit mediaproductiehuis is verantwoordelijk voor de invulling van diverse televisieprogramma’s op RTL, maar die programma’s zijn feitelijk lange reclameblokken waarin betaalde promotiefilmpjes van diverse ondernemers te zien zijn. Die verkoop van zendtijd verloopt agressief, er is sprake van misleiding en de telecommunicatiewet wordt geschonden. 

Samenwerking TDMG en RTL

RTL reageert in de uitzending van vanavond: “We vinden het onacceptabel dat ondernemers hierdoor zijn gedupeerd. We hebben direct na het vorige item bij Radar hele duidelijke afspraken gemaakt met TDMG over de manier van werken. Toch blijkt nu dat bepaalde afspraken niet goed worden nageleefd. We hebben daarom besloten te stoppen met de samenwerking met TDMG. De komende tijd gaan we bekijken hoe we de samenwerking op een zorgvuldige manier kunnen beëindigen met daarin oog voor alle betrokkenen.”

Reactie The Dutch Media Group

Marcel van der Torre van The Dutch Media Group reageerde in de studio op de aanhoudende klachten van ondernemers: “We zijn vorig jaar heel terecht op onze vingers getikt door jullie en op basis daarvan zijn we met een grote groep bezig geweest om dingen binnen het proces heel erg te veranderen. Het is heel pijnlijk en frustrerend dat het niet gelukt is om te voorkomen dat we hier weer moeten zitten.” The Dutch Media Group belooft om alle ondernemers die volgens de telecommunicatiewet niet gebeld hadden mogen worden, maar toch gebeld zijn op korte termijn te crediteren.  

Misleiding en schending telecommunicatiewet 

Ondernemers die in contact zijn met The Dutch Media Group worden gaandeweg steeds meer onder druk gezet. Als zij eruit willen stappen, wordt er gedreigd met deurwaarders. Ook is er sprake van misleiding; het gaat in het eerste contact ogenschijnlijk om de expertise en deskundigheid van de ondernemer, maar uiteindelijk blijkt het dus om verkoop van zendtijd te gaan. Ondernemers worden bovendien 150.000 tot 300.000 kijkers beloofd terwijl de programma’s soms niet meer dan 1000 kijkers behalen.

Koude verkoop ZZP’ers

Ook mogen ondernemers zonder rechtspersoonlijkheid, zoals ZZP-ers en eenmanszaken, volgens de wet niet koud gebeld worden voor verkoop. Na de vorige uitzending van Radar pasten The Dutch Media Group hun werkwijze aan in de hoop de regels van de telecommunicatiewet te omzeilen. Ondernemers ontvingen eerst een mail of telefoontje waarin een aanbod werd gedaan om deel te nemen aan een televisieprogramma met daarbij een terugbelverzoek.

Oneerlijke handelspraktijken

Pas in dat tweede telefoontje werd de verkoop besproken. Geen koude verkoop meer, aldus The Dutch Media Group, maar dat klopt niet aldus advocaat Caspar Janssens in het consumentenprogramma. “Ook zo’n voorgesprek heeft uiteindelijk als doel om een overeenkomst tot stand te brengen, dat je zendtijd koopt. Het is heel misleidend, het zijn oneerlijke handelspraktijken. Je moet als consument, en ook als kleinbedrijf, precies weten waar je aan toe bent.”

Aflevering 9

In Radar 2023 aflevering 9 wordt warmteleverancier Eteck besproken. Het programma heeft maar liefst 550 klachten ontvangen over deze leverancier. Daarnaast in Radar Checkt! Vliegmaatschappijen die te pas en te onpas vluchten ombouwen. En daarnaast het lot van de certificaathouders van Triodos.

Vapen

In aflevering 8 van Radar 2023 gaat het over Vapen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat dit net zo schakelijk kan zijn als roken. Vooral onder jongeren is het elektronische roken populair. Ondanks dat steeds meer artsen in opstand komen tegen het vapen, wordt het vaak gezien als een minder schadelijke optie dan traditioneel roken. Nieuw onderzoek uit Amerika laat zien dat vapen net zo schadelijk kan zijn als roken, doordat het DNA in mondcellen evenveel schade kan oplopen. Pauline Dekker*, longarts en activist tegen de tabaksindustrie, reageert in de studio.

Google

Maar er wordt ook in gegaan op hoe Google nog steeds advertenties van malafide bedrijven faciliteert. Na de aangifte van Radar tegen Google, blijft de zoekmachine oneerlijke handelspraktijken van loodgieters, slotenmakers en rioolontstoppers faciliteren. Sinds jaar en dag blijven er klachten bij ‘Radar’ binnenstromen. Mensen moeten soms duizenden euro’s betalen voor het verhelpen van een simpele verstopping. Fons Hendriks klopt aan bij onze eigen instanties. De Consumentenbond onderneemt actie en de ACM doet een moreel appèl op Google. Zal Google nu eindelijk buigen?

BKR

Bijna 8 miljoen Nederlanders hebben, vaak zonder het te weten, een registratie bij het BKR. Voor bijvoorbeeld een lening maar ook voor een telefoon op afbetaling. Als je daarop ooit een betaalachterstand hebt opgelopen, blijft dat vijf jaar zichtbaar bij het BKR. In de praktijk betekent dit dat je geen huis kunt kopen of een telefoonabonnement kunt nemen. De gevolgen zijn dus groot. Maar mensen komen er vaak pas achter dát ze een BKR-registratie hebben wanneer ze bijvoorbeeld een huis willen kopen. Het BKR vindt dit allemaal de verantwoordelijkheid van kredietverstrekkers. Maar wat is haar eigen rol? Het BKR reageert in de studio.

Radar 2023: aflevering 7

Met in deze aflevering onder andere meer over het nieuwe pensioenstelsel. Hoe uitvoerbaar is dat eigenlijk? In Radar Checkt! een tuinaannemer die er een potje van maakt. En hoe zit het eigenlijk met abonnementen, die automerken steeds vaker aanbieden bij opties. Als je een auto koopt, ga je er toch vanuit dat je eigenlijk alle opties krijgt die bij de auto horen.

Radar aflevering 6 2023 met Online identiteitsfraude en winnaar Wie heeft de kleinste:

Online identiteitsfraude

Het is nu te makkelijk om online contracten af te sluiten onder de identiteit van iemand anders. Bedrijven zouden daarom een extra verificatietool moeten inbouwen. Daarvoor pleit het consumentenprogramma Radar. In de aflevering van vanavond wordt een casus behandeld waarbij een gedupeerde maandenlang incassorekeningen ontvangt van Energiedirect naar aanleiding van een contract dat op een ander adres werd afgesloten. Pas na tussenkomst van Radar scherpt Energiedirect, dochteronderneming van Essent, het beleid aan. 

Vals e-mailadres

Met een vals e-mailadres is rond juni vorig jaar met haar naam en bankrekeningnummer een energiecontract afgesloten bij Energiedirect. Op dit adres wordt ontzettend veel energie verbruikt. Energiedirect gelooft de gedupeerde in eerste instantie niet als zij zich tot hen wendt. Zij blijven incassorekeningen sturen en dreigen zelfs met een deurwaarder. Ook de politie onderneemt geen actie. In Radar Checkt! gaat Fons Hendriks naar het adres waarop het energiecontract is afgesloten. Hier blijkt een groep krakers te wonen die bekend zijn bij de politie. Pas na tussenkomst van Radar besluit Energiedirect de gedupeerde terug te betalen en hun eigen beleid aan te scherpen met een extra verificatietool. 

Identiteit verifiëren

Niet alleen bij Energiedirect is het mogelijk om online met valse gegevens vrij makkelijk identiteitsfraude te plegen. Bedrijven ondernemen onvoldoende stappen om de identiteit te verifiëren bij het online afsluiten van koopovereenkomsten. De PVDA overweegt hierover schriftelijke kamervragen te stellen naar aanleiding van de aflevering van vanavond. Zij pleiten voor bijvoorbeeld extra bankrekeningcontrole en een omgekeerde bewijslast. De consument zou niet de dupe mogen zijn van extra regelwerk en financiële gevolgen. De leverancier zou bij een melding de levering meteen moeten stopzetten en moeten bewijzen dat er géén sprake is van identiteitsfraude. Henriette Setz, directeur van Essent: “Wij gaan ons proces onder de loep nemen en wij doen aangifte bij de politie omdat dit echt criminelen zijn die hiermee hebben gefraudeerd.” 

Winnaar Wie heeft de kleinste

Op 20 maart (in Radar aflevering 6) maakt Antoinette Hertsenberg ook de winnaar bekend van Wie heeft de kleinste? Ze vertelt: “Met deze verkiezing rond krimpflatie willen we inzichtelijk maken hoe fabrikanten op stiekeme wijze hun klanten steeds minder waar voor hun geld geven, en hoe ze dit soort volksverlakkerij bijna tot kunst verheven hebben.”

Genomineerden De kleinste (Radar, krimpflatie)

De afgelopen week konden kijkers via de website van Radar producten aanmelden die onderheving zijn aan krimpflatie. De tien producten die het vaakst voorbij kwamen en daarmee genomineerden voor ‘De kleinste’ zijn: 

Karvan Cevitam 
Van 750 ml voor €3,49 
Naar 600 ml voor €3,69 
Prijsstijging 32%

Tulpen Albert Heijn 
Van 2 bossen van 9 tulpen voor €5 
Naar 2 bossen van 8 tulpen voor €5 
Prijsstijging 13%

Whiskas 7+ (kattenvoer) 
Van 12 x 100 gram voor €4,49 (3,74 kg)
Naar 12 x 85 gram voor €5,49, (5,38 kg)
Prijsstijging 44%

Hema koffiepads
Van 46 pads voor €3
Naar 40 pads voor €3,75
Prijsstijging 44%

Verkade San Francisco 
Van 300 gram voor €1,99 (8,48 kg) (AH)
Naar 230 gram voor €1,95 (6,63 kg)
Prijsstijging van 28%

Harlekijntjes 
Van 550 gram voor €2,55 (4,64,- kg)
naar 300 gram voor €1,99 (6,63,- kg)
Prijsstijging van 43%

Maaslander belegen 50+
Van 200 gram voor €3,59,- (17,95,- kg)
Naar 150 gram voor €2,99,- (19,93,- kg)
Prijsstijging 11%

Knoflooksaus Bieze 
Van 250 gram voor €0,75 (3 kg Jumbo)
Naar 170 gram voor €1,49 (8,76,-)
Prijsstijging 192% 

Lay’s Paprika Chips
Van 335 gram voor €2,19 (6,54,- kg) (AH)
Naar 300 gram voor €2,65 (8,83,- kg)
Prijsstijging 35%

Custard Koopmans
Van 400 gram voor €0,89 (2,23 kg)
Naar 300 gram voor €0,95 (3,17 kg)
Prijsstijging 42%

Van energiecontracten tot leeftijdsdiscriminatie verzekeraars

Verder in deze aflevering van Radar: Leeftijdsdiscriminatie bij autoverzekeraars ondanks goed rijgedrag en medische keuring. Hoe fit je ook bent, boven een bepaalde leeftijd krijg je bij bepaalde verzekeraars geen autoverzekering meer. En nieuwe opzegvergoedingen energiecontracten. Wie trekt aan het kortste eind? Er komen dit jaar nieuwe opzegvergoedingen voor energiecontracten.

Onderwerpen die onder andere in Radar aflevering 5 2023 worden gesproken:

Van waterschapsverkiezingen tot chemotherapie

In de vijfde aflevering van AVROTROS Radar komen verschillende onderwerpen aanbod. Zo ontdekken we de genomineerden in de wedstrijd ‘Wie heeft de kleinste’. Maar het gaat ook over de Waterschapsverkiezingen. Op wie moet je stemmen als je funderingsschade hebt? Verder in Radar Checkt! Een bouwbedrijf dat een spoor van gedupeerden achterlaat. En ook heeft men het over chemotherapie die abrupt wordt afgebroken.

Onderwerpen die onder andere in Radar aflevering 4 2023 worden gesproken:

Krimpflatie

Radar houdt een verkiezing rond het verschijnsel krimpflatie, onder het motto: Wie heeft de kleinste? Krimpflatie is het verschijnsel waarbij fabrikanten minder in hun verpakking stoppen, dit niet vermelden en de prijs soms zelfs verhogen. Radar roept vanavond kijkers op om producten die onderhevig zijn aan krimpflatie via haar website te melden bij de redactie waardoor ze in aanmerking komen voor de trofee De kleinste. Op 13 maart worden in het programma de nominaties voor  de titel bekendgemaakt. Er kan online gestemd worden van 6 tot 13 maart. Op 20 maart wordt de ‘De kleinste’-trofee uitgereikt door presentatrice Antoinette Hertsenberg.

Wie heeft de kleinste?

Enkele voorbeelden die de redactie eerder al behandelde: 

  • Frikandellen van Mora wegen 10 gram minder en zijn daarmee een stuk korter. 
  • Kellogg’s All Bran Fruit’n Fibre van 500 gram naar 375 gram en de prijs verlaagde maar met 10 cent, van 3,89 euro naar 3,79 euro
  • Pickwick theezakjes van 50 naar 40 zakjes in een verpakking en de prijs is met 29,4% gestegen
  • Venco honingdrop van 260 gram naar 225 gram en de prijs is hetzelfde gebleven, namelijk 2,39 euro
  • Parrano strooikaas van 170 gram naar 150 gram en verhoogd in prijs van 3,29 euro naar 4,15 euro

Krimpflatie-calculator

Ook staat er vanaf vandaag een krimpflatie-calculator op de website. Hier kan eenvoudig worden ingevuld hoeveel er eerst in een verpakking zat, wat er nu in zit en wat de oorspronkelijke prijs was en nu is. De calculator berekent hoeveel procent het product in prijs is gestegen.

Aflevering 3 Radar 2023:

Misbruik van economische ontwikkelingen?

Ineens geen 550 gram maar 300 gram drop in het zakje en ook de inhoud van je pak thee is verminderd van 50 naar 40 zakjes. En de prijs? Die is juist gestegen. Producenten goochelen met verpakkingen en de extra kosten? Die komen in het mandje van de consument. Supermarkt en producent verschuilen zich achter de oorlog, stijgende energiekosten en duurdere grondstoffen.  Zijn dit wel de echte redenen of maken zij misbruik van de huidige economische ontwikkelingen? Radar zoekt het uit.

Aflevering 2 Radar 2023:

Sigaretten & Flitsbezorgers

Het blijkt kinderlijk gemakkelijk voor minderjarigen om door flitsbezorgers sigaretten te laten bezorgen. Daar waar restaurants en cafés geen sigaretten meer mogen verkopen, zien Getir, Flink en Gorilla’s dit als een gat in de markt. AVROTROS-programma Radar nam de proef op de som en liet een 13-jarige negen keer sigaretten bestellen. Maar liefst acht keer werden, zonder haar identiteitsbewijs te checken, de sigaretten bezorgd, zo is maandag op beeld bij Radar te zien.

Rookvrije generatie

Hoe kan dit en hoe werken we toe naar een rookvrije generatie? Staatssecretaris voor Jeugd en Preventie Maarten van Ooijen geeft een toelichting in de studio. Volgens longarts en activiste tegen de tabaksindustrie Wanda de Kanter is de uitkomst van het onderzoek duidelijk: “Dit betekent dus dat onze kinderen, waar ze ook zitten, tabak kunnen laten bezorgen. Ik neem het de distributeurs niet eens zo kwalijk; de overheid moet zorgen dat er een vergunningenstelsel komt.”

Huur warmtepomp

Bewoners van een nieuwbouwwijk in Blaricum schrikken zich rot als ze de huur van hun warmtepomp en hun vastrechtkosten voor 2023 zien stijgen met 73 procent. Ook uit Arnhem, Gorinchem, Amstelveen en Dongen kwamen klachten bij Radar binnen over de prijsstijging van hun warmte- en koudeopslag (WKO-systeem) van warmteleverancier Eteck. En masse mailden klanten het bedrijf om uitleg over de tarieven; want hoe kan het dat gasloze energie zoveel duurder wordt? Een reactie van Eteck blijft uit, zo is te zien in het AVROTROS-programma Radar.

Onderwerpen van Radar aflevering 1:

Zorgverzekering

Gedwongen weg moeten bij je vertrouwde zorgverlener, je zorg uitstellen of een forse rekening op je mat. Deze risico’s loop je als consument doordat een recordaantal verzekeraars de contracten met de zorgverleners nog niet rond heeft. Tot 1 februari hadden alle Nederlanders de tijd om een nieuwe zorgverzekeraar te kiezen. Daar waar zorgverzekeraars het hele jaar kunnen door onderhandelen, moet de patiënt zich aan een strakke deadline houden terwijl onbekend is welke zorg vergoed wordt. Hoe kan dit en wat moet er veranderen? Dat wordt in Radar 2023 besproken.

Woningbouwvereniging: woning verduurzamen

Een tochtig huis huren van een woningcorporatie die niet wil isoleren, omdat het huis op papier een goed energielabel heeft. Het overkomt bewoners van een jaren zestig-flat uit Amstelveen. Meer dan een jaar geleden benaderden zij Radar omdat ze het koud hadden. Deze bewoners zaten met kleedjes om in hun woonkamer en vreesden  de energierekening. Meerdere keren klaagden zij bij de woningbouwvereniging dat hun labels (A, B en C) niet konden kloppen maar  kregen ze nul op het rekest. Radar nam de proef op de som en stuurde een energie-expert naar de huizen. Fons Hendriks gaat in gesprek met de verhuurder.

Elektrische auto’s en kosten laadpaal

Bestuurders van elektrische auto’s weten vaak niet wat ze betalen als ze hun auto opladen bij een openbare laadpaal. De prijs om te laden staat namelijk niet op een paal aangegeven en hangt van velerlei factoren af. De prijzen lopen ook nog eens enorm uiteen: bij vergelijkbare palen betaal je 17 euro of maar liefst 40 euro om je accu vol te gooien. Waarom is er geen duidelijkere vermelding van tarieven bij de laadpalen? En hoe komt het dat de tarieven zo ver uit elkaar liggen? Radar zoekt het begin 2023 uit. 

Radar 2023 kijken

Je kunt Radar 2023 vanaf maandag 13 februari om 20.30 uur bij AVROTROS op NPO 2 kijken. Wist je dat je de afleveringen ook kunt zien op NPO Plus en NPO Start. Hier kun je zelfs afleveringen terugkijken uit 2015. Wil je dit vanuit het buitenland doen, maak dan gebruik van een VPN Verbinding die je op Nederland zet. Als je dan naar de NPO Start site gaat, kun je de filmpjes gewoon kijken.

Over eerdere seizoenen van Radar schreven we het volgende:

Foto: AVROTROS – Elvin Boer

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 mei 2023 /