Pano: Te huur / te duur over wooncrisis
Er woedt een wooncrisis. In het goedkoopste segment van de huurmarkt is de vraag enorm. Maar het aanbod is te klein en voldoet vaak niet aan de geldende woonnormen. Een jaar lang volgde Pano een aantal mensen in hun zoektocht naar een nieuwe thuis, voor de reportage ‘Te huur/te duur’, vanavond – 17 februari – om 21.30 uur te zien op Eén.
Wooncrisis
“Als kandidaat-huurder heb je dringend een pand nodig, maar er zijn 300 of 400 anderen die je kunnen voor zijn. Dan leef je in stress”, aldus Kristophe Thijs, Vlaamse federatie voor vastgoedmakelaars over de wooncrisis die momenteel in België heerst en in Pano wordt besproken.
Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.
Schrijnende verhalen
De verwarmingsketel van Ronnie is stuk, maar de huisbaas wil hem niet laten repareren. Het gebouw waar hij in woont, is ongeschikt verklaard. Het is koud bij Ronnie, de schimmel staat op de muren. Ilse slaapt met haar opgroeiende zoon op één kamer. Ze zoekt iets met twee slaapkamers, maar loopt het telkens mis. An en Andrew vormen een nieuw samengesteld gezin. Ze wonen in een oud huis dat door enkel glas moeilijk te verwarmen is. Verwarming lijkt een dagtaak geworden.
Voor 500-600 euro vind je geen woning meer
Het zijn allemaal mensen met een beperkt budget die in aanmerking komen voor een sociale woning. De sociale woningmarkt heeft echter lange wachtlijsten, van 150.000 mensen. Noodgedwongen gaan zij zoeken op de private huurmarkt. Maar met een budget van 500 à 600 euro vind je tegenwoordig bijna geen woonst meer.
“Er ligt absoluut een taak bij de overheid om te investeren in een gezonde huurmarkt. Om daar een visie op lange termijn te gaan uitbouwen”, Wim van Lancker, professor sociaal beleid KU Leuven.
Pano, ‘Te huur/te duur’ over de wooncrisis in Vlaanderen is woensdag 17 februari om 21.30 uur te kijken op Eén. Een reportage van Jan Konings, Hans Bontinck en Isabeau Cooman. Eindredactie: Sara Van Boxstael en Pascal Seynhaeve.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
17 februari 2021 /
Tips