De eeuwige oorlog van Rudi Vranckx kijken op Canvas & VRT MAX

In de vierdelige historische docureeks De eeuwige oorlog probeert Rudi Vranckx te begrijpen hoe het komt dat sommige oorlogen steeds opnieuw ontvlammen. Samen met opmerkelijke kroongetuigen en experten, regeringsfunctionarissen, toponderhandelaars en burgers maakt hij een reis door de tijd en maakt hij de balans op. De eeuwige oorlog is op VRT MAX te kijken en vanaf donderdag 25 mei om 21.15 uur in de herhaling bij Canvas.

Dit artikel heeft een update gekregen op donderdag 25 mei 2023; het programma is vanaf vanavond weer in de herhaling te kijken op Canvas.

De eeuwige oorlog

De combinatie van getuigenissen uit eerste hand en zorgvuldig uitgezocht archiefmateriaal bieden een uniek inzicht in de oorsprong van de ‘eeuwige oorlogen’ in Oekraïne, Libanon en Israël en de Palestijnse gebieden. Ze vertellen ook over de belangenconflicten, spanningen, frustraties, haat- en wraakgevoelens die het vuur steeds weer doen oplaaien. Kortom weer een indrukwekkende programma, zoals we die van Rudi Vranckx* kennen.

Lees ook meer over het andere programma van Rudi Vranckx: Tussen oorlog en leven: Rudi Vranckx en BV’s naar oorlogsgebied. En kijk zeker ook naar War Junkies.

Verleden & toekomst

Het gaat daarbij net zo goed om het verleden als om de toekomst. Een blik op het Sovjet-verleden van Oekraïne helpt te begrijpen waarom er nu een allesverwoestende oorlog woedt. We zien ook waarom het hele Midden-Oosten met argusogen kijkt naar de recente protesten in Iran, want als het regime daar verzwakt, heeft dat gevolgen tot in Libanon. En is er überhaupt nog een toekomst voor het vredesproces tussen Israëli’s en Palestijnen nu er aan beide kanten alleen nog maar radicale machthebbers met getrokken messen tegenover elkaar staan? 

De eeuwige oorlog kijken

De eeuwige oorlog zag je vanaf zondag 19 februari op Canvas en VRT MAX. Gemist destijds? De eeuwige oorlog is daarnaast vanaf donderdag 25 mei 2023 om 21.15 uur in de herhaling te kijken bij Canvas. Verblijf je buiten België gebruik dan een VPN Verbinding, die je op België zet, zodat je De eeuwige oorlog ook kunt kijken. We kunnen daarnaast ook Tussen oorlog en leven aanraden.

De Eeuwige Oorlog – Oekraïne

Het afgelopen jaar werden we met onze neus op de vreselijke oorlogsfeiten in Oekraïne geduwd. En toch is de brutale invasie door Rusland maar een nieuwe tragische episode in een lange geschiedenis van strijd die miljoenen levens eiste. Ook de afgelopen eeuw vochten generaties Oekraïners voor hun bestaan en vrijheid. 

Oekraïne. Uit de greep van Rusland

Het verhaal begint vlak na de Eerste Wereldoorlog, wanneer een jonge Oekraïense staat wordt ingelijfd in Stalins Sovjet-Unie, met hongersnood en repressie tot gevolg. Na een vernietigende nazibezetting en decennia van Sovjet-dictatuur lijkt Oekraïne begin jaren negentig zijn onafhankelijkheid terug te winnen, los van Moskou. Maar wanneer een groot deel van de Oekraïners met grootschalige opstanden in 2004 en 2013 ook een duidelijke Europese en Westerse koers verkiezen, grijpt de Russische president Vladimir Poetin steeds nadrukkelijker en genadelozer in…

Ruslana en Vitali Klitsjko

Rudi kon spreken met zangeres Ruslana* en Vitali Klitsjko, de burgemeester van Kyiv, die beiden al sinds 2004 op de barricaden staan tegen Russische inmenging, maar ook met voormalig president Viktor Joesjtsjenko die tijdens de kiescampagne vergiftigd en daardoor voorgoed verminkt werd. Historicus Serhii Plokhy, een autoriteit op het gebied van Oekraïense geschiedenis, geef extra duiding. Met De Eeuwige Oorlog – Oekraïne, krijgt de Vlaamse kijker inzicht in de wortels van een conflict dat wellicht nog lange tijd het nieuws en misschien zelfs de toekomst van Europa zal bepalen. 

Libanon

De tweede aflevering toont hoe Hezbollah (‘Partij van God’) zich de afgelopen 40 jaar In Libanon heeft ontpopt van een kleine militie tot een staat binnen de staat, die ernaar streeft om buurland Israël van de kaart te vegen. Op 18 april 1983, in volle Libanese burgeroorlog, werd een aanslag gepleegd op de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Beiroet, met 63 doden als gevolg. Toen had niemand ook maar enig idee wie de daders waren. Pas later kreeg de beweging een naam: Hezbollah, Partij van God.

Hezbollah, de schaduwstaat ​ 

Rudi Vranckx zoekt uit hoe Hezbollah in recordtijd kon uitgroeien tot een schaduwstaat. Hoe leider Hassan Nasrallah de held van de Arabische wereld werd door in 2000 Israël uit zijn land te verdrijven, maar hoe hij daarna zijn hand overspeelde, hoe Hezbollah iedere kans op vrede en stabiliteit hypothekeert in een land waar spanningen tussen sjiieten, soennieten en christenen hoog oplopen, en ook wat de rol is van Iran en Syrië die in Libanon een ‘proxy-oorlog’ met Israël uitvechten. ​

Getuigenissen 

Het verhaal wordt mee verteld door onder meer Hezbollah-kenner Nicholas Blanford*, die al verschillende keren met Hezbollah-leider Hassan Nasrallah kon spreken, door Hani Hammoud, voormalig adviseur van de vermoorde Libanese premier Rafik Hariri, door Kim Ghattas* en Hanin Ghaddar, beide van Libanese afkomst en autoriteiten op vlak van sjiitische politiek en invloed in de regio.

Israël en Palestijnse gebieden

In een tweeluik over Israël en de Palestijnse gebieden probeert Rudi ‘de moeder’ van alle conflicten in het Midden-Oosten bevattelijk te maken en te duiden waarom er steeds minder hoop is op een vreedzame oplossing voor de al meer dan 70 jaar durende oorlog tussen Israël en de Palestijnen. 

Land voor vrede? ​

13 september 1993 is een van die iconisch momenten in ons collectieve geheugen. Yitzhak Rabin, de toenmalige premier van Israël, lijkt even te aarzelen maar schudt dan de hand van Yasser Arafat, de leider van de Palestijnen. Er is een lichte por nodig van de Amerikaanse president Bill Clinton, maar toch: het einde van deze eeuwige oorlog lijkt in zicht. De toverformule voor het oudste conflict ter wereld is ‘land voor vrede’: een eigen land voor de Palestijnen en vrede voor Israël. Maar waarom is de vrede, die met de beroemdste handdruk uit de geschiedenis bijna gerealiseerd leek, er uiteindelijk toch niet gekomen? En wat ging eraan vooraf? 

Hoofdrolspelers

Rudi Vranckx maakt een reis door de geschiedenis van 1947 tot nu, langs tal van historische gebeurtenissen, momenten van hoop en periodes van bloedige terreur. Hij krijgt eerstehands getuigenissen van enkele hoofdrolspelers met klinkende namen: ​voormalig premier van Israël Ehud Barak*, voormalig hoofd van de veiligheidsdienst Shin Bet, Yaakov Peri, Palestijnse vredesonderhandelaars Hanan Ashrawi* en Saeb Erekat, Israëlisch architect van de Oslo-akkoorden Yair Hirschfeld* en voormalig ambassadeur en speciaal gezant van de VS in Israël, Martin Indyk*. 

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

25 mei 2023 /