Documentaire serie Weg naar werk op Canvas kijken

De documentaire reeks Weg naar werk volgt het spoor van jonge mensen met een migratieachtergrond tijdens hun zoektocht naar passend en aangenaam werk. Wat bemoeilijkt die zoektocht en welke initiatieven bestaan er om hen daarbij te helpen?  Deze reeks is te kijken vanaf woensdag 5 april 2023 om 21.50 uur bij Canvas (na Patrick Lefevere – Godfather van de koers).

Werk als weerspiegeling van identiteit

Wat doe jij van werk? Het duurt meestal niet lang voor je die vraag krijgt bij een eerste kennismaking of ontmoeting. Mensen willen maar al te graag van elkaar weten welke job je uitvoeren. Het lijkt een uitgelezen manier om snel een beeld van iemands persoonlijkheid te krijgen. Je job als weerspiegeling van je identiteit. Het zegt iets over je status en je plaats in de maatschappij: wie ben ik, wat beteken ik.

Nieuwkomers komen lastig aan werk

Maar de zoektocht naar werk blijkt voor vele nieuwkomers bijzonder lastig te zijn, onder meer wegens hun naam, huidskleur, culturele of religieuze achtergrond. Een studie van Eurostat toont zelfs aan dat België in Europa onderaan bengelt als het gaat om werkgelegenheid bij buitenlanders, laat staan gepast of gewenst werk. En dat terwijl duizenden vacatures niet ingevuld geraken. Over die paradox gaat de documentaire Weg naar werk, een productie van Off World voor Canvas.

Documentaire Weg naar werk

De reeks werd gemaakt door de ogen van niet-Europese filmmakers onder leiding van Annabel Verbeke (Four Seasons in a Day, We Will Remember Them) en met originele muziek van Jef Neve. Ontdek hieronder meer over de afleveringen. Ze zijn gemaakt door respectievelijk Nico Forero, Eva Tsotsoria, Farah Kassem, Setareh Samavi en Zeina Al Qahwaji.

Weg naar werk kijken

De documentaire reeks Weg naar werk is vanaf woensdag 5 april om 21.50 uur bij Canvas te kijken. De reeks telt vijf afleveringen. Gemist? Geen probleem: ze komen ook op VRT MAX. Wist je dat je VRT MAX in het buitenland (zoals Nederland) kunt kijken als je een VPN Verbinding gebruikt, die je op België zet.

Wasim (aflevering 1)

Wasim vluchtte in 2015 vanuit Syrië naar België. Alleen. Pas 2 jaar later kunnen zijn vrouw Farah en kind overkomen. Ze vestigen zich in Kortrijk waar ze hun leven opnieuw proberen op te bouwen. In Syrië was Wasim florissant importeur maar in België verloopt het beginnen van een nieuwe loopbaan aanvankelijk erg moeizaam. Totdat Wasim eens iets terug wil doen voor een nieuwe vriend in Kortrijk die hem geregeld uitnodigt om te komen eten.

Wasim vond het tijd om de rollen eens om te draaien. Hij zou koken. Maar voor iemand die nog nooit had gekookt was makkelijker gezegd dan gedaan. In volle paniek belde hij zijn grootmoeder, die hem geruststelt en hem stap voor stap een Syrische falafel leert maken. Dit valt langs beide zijden zo hard in de smaak, dat het wel eens het begin kan zijn van een nieuw professioneel avontuur.

Batha (aflevering 2)

Batha moest zijn thuisland Eritrea ontvluchten, omdat hij weigerde zijn legerdienst te doen. Op dat moment was zijn zoontje 2 jaar oud, zijn dochter net 8 maanden. Pas 8 jaar later zat zijn tocht er op en had hij een voorlopige verblijfsvergunning op zak. Zijn kinderen, ondertussen 10 en 8 jaar oud, had hij al die tijd niet gezien.

Daarna begon een lang traject van gezinshereniging. Onze film begint op het moment dat zijn 2 kinderen net een maand in België zijn. Hun moeder, zijn vrouw kan hen nog niet vervoegen. Daarvoor moet Batha een stabiel leven met vast werk kunnen voorleggen. Via een opleiding en stage in ecologisch tuinieren hoopt hij zijn professionele carrière te lanceren. Tot het zover is, wacht zijn vrouw in buurland Ethiopië tot het moment dat ze kan vertrekken. In Eritrea zou ze te veel gevaar lopen.

Sarvi (aflevering 3)

Sarvi is gevlucht uit Iran. Als telg uit een christelijke familie, werd het leven van zijn familie vanaf Iraanse revolutie in 1989 alsmaar moeilijker. Zijn familie heeft altijd geweigerd zich te bekeren. Toen hij 2 jaar oud was, werden zijn beide ouders opgepakt en tot 8 jaar gevangenis veroordeeld. Hij groeide op bij zijn grootouders, maar omdat die te oud waren om de zorg voor Sarvi, dwaalde hij af van het rechte pad.

Sarvi begon te rappen en omdat hij erg maatschappijkritische songs maakte, werd hij door de Iraanse uathoriteiten gezocht. Hij kon net op tijd te grens met Georgië oversteken en kwam naar een lange reis in Leuven terecht. Daar probeert hij zijn leven opnieuw op te bouwen. Door werk te vinden en een nieuw sociaal netwerk te creëren, wil hij zijn eenzaamheid te lijf gaan: hij mist zijn familie, en vooral zijn jongere zus, enorm.

Marianna (aflevering 4)

Marianna zou het liefst in de culturele sector of de filmwereld werken. maar tot nog toe vindt ze alleen tijdelijke jobs in de verkoop. Marianna komt uit Oekraïne en woont samen met haar vriend in Antwerpen. Ze komt oorspronkelijk uit de Krim, waar haar vader, broers en zussen nog steeds wonen. Met haar moeder, een pychologe, verhuisde eerst naar Kiev, later naar Turnhout, omdat haar moeder zich hier met haar Vlaamse man vestigde. Sindsdien probeert Marianne, journaliste van opleiding, in Vlaanderen haar weg te vinden. Ze heeft vaak met de idee geworsteld om terug te keren, maar dat is sinds dt jaar uiteraard geen optie meer. Ze volgt een duo-traject waarbij de Vlaamse Patty haar begeleidt in jaar zoektocht naar passend werk. Hoewel de financiële druk en haar persoonlijke ambities van haar een zeer gemotiveerd werkzoekende maken, blijft ze op dezelfde stugge muren botsen…

Aflevering 5

Aflevering 5 van Weg naar Werk gaat over Zeinab, Nigar en Lilan in Boechout. Als ik meer informatie over de aflevering heb, dan voeg ik deze natuurlijk toe.

Foto: VRT

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

5 april 2023 /