Pano: Bouwpromotor baas? Reportage over belangen in bouw

Het nieuwe seizoen van Pano is vorige week gestart. Vanavond – woensdag 7 september – kun je om 21.35 uur kijken naar de reportage Bouwpromotor baas. In deze uitzending focust Pano op projectontwikkelaars / bouwpromotoren en de verschillende belangen in de bouw (bij de appartementisering van Vlaanderen).

Appartementisering

Het aantal appartementen in Vlaanderen neemt toe. Tom Coppens, een professor die zich voor de UAntwerpen buigt over onze ruimtelijke ordening, spreekt in Pano over ‘appartementisering’. ​ Ja, er moet door de bouwshift dichter op elkaar én hoger worden gebouwd: maar hoe gebeurt dat precies in Vlaanderen?

Pano: Bouwpromotor baas?

Pano focust in deze reportage op projectontwikkelaars of bouwpromotoren. We trekken daarvoor naar Oostende, Antwerpen en Merchtem. In die laatste gemeente is de helft van het schepencollege rechtstreeks of onrechtstreeks zélf actief als projectontwikkelaar. “Dat kan”, zegt schepen Steven Elpers (Lijst 1785). “Wij staan niet boven, maar ook niet onder de wet en als college hebben wij een manier gevonden om elke mogelijke belangenvermenging tegen te gaan”.

Projectontwikkelaars

Onwettig is het niet, maar in Antwerpen bijvoorbeeld worden RUP’s of ruimtelijke uitvoeringsplannen soms door projectontwikkelaars mee opgemaakt én betaald. En wat als in Oostende appartementen op een toplocatie het grootste gebouw zullen worden aan de Belgische kust? Wordt zo tegemoetgekomen aan de bouwshift?

Is de bouwpromotor de baas?

Pano onderzoekt of de bouwpromotor baas is, en praat met politici van meerderheden en oppositie, met professor Stedenbouw Tom Coppens, met gewone burgers, met actiecomités én met de Vlaamse bouwmeester. Over het project in Oostende is die alvast streng. “Een gevaarlijk precedent”, aldus Erik Wieërs.

Pano: Bouwpromotor baas? kijken

De Pano-reportage Bouwpromotor baas is gemaakt door Wim Van den Eynde en Mieke Fauconnier. Pascal Seynhaeve en Sara Van Boxstael deden de eindredactie. De reportage is te kijken om 21.35 uur op Eén, in de app van VRT NWS en op VRT MAX. Terugkijken via VRT MAX geldt ook voor (eerdere afleveringen van Pano). Vanuit België gaat dat heel eenvoudig; vanuit Nederland (of een ander land) lukt dit alleen als je gebruik maakt van een VPN Verbinding die je op België zet.

Pano seizoen 7

Wat je verder kunt verwachten van Pano seizoen 7? We begonnen natuurlijk met een reportage over Vervuild Vlaanderen. Verder in het zevende seizoen van Pano nemen boeren het woord over de stikstofcrisis. Daarnaast getuigen jongeren over eetstoornissen: “Eten, eten, eten… heel mijn sociale media stond vol met eten.” Hier lees je meer over Pano seizoen 7.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 september 2022 /