Koolputters – Verhalen uit de Limburgse steenkoolmijnen (Canvas)

Koolputters – Verhalen uit de Limburgse steenkoolmijnen is de nieuwste documentaire reeks van Canvas. Je kunt ‘m op VRT NU volledig bekijken. Hij komt iedere zondagavond (sinds 31 juli) op tv; de documentaire telt in totaal vijf afleveringen. Ex-mijnwerkers en hun familieleden vertellen de fascinerende geschiedenis van de Limburgse mijnen.

Limburgse steenkoolmijn

Op 30 september 1992 ging de laatste Limburgse steenkoolmijn dicht. Dertig jaar later schetst de vijfdelige documentaire Koolputters de fascinerende geschiedenis van de Limburgse mijnen aan de hand van unieke getuigenissen van ex-mijnwerkers en hun familieleden. Zij vertellen op onnavolgbare manier hoe ze het harde bestaan in en om de mijn hebben beleefd. Hun verhaal wordt geïllustreerd met archiefbeelden en nieuwe sfeerbeelden van het industrieel erfgoed.

Koolputters

In Koolputters graven een aantal zorgvuldig geselecteerde ex-mijnwerkers diep in hun geheugen, waar ze een schat aan kleurrijke verhalen over de mijn hebben opgeslagen. Op sappige en plastische manier vertellen ze ontroerende, grappige en spannende anekdotes over het gevaarlijke en ongezonde werk ‘in de put’, over het dagelijkse leven in de cités, over de strijd voor sociale rechten, de komst van de ‘gastarbeiders’ en over de opkomst en het verval van de zware industrie in Limburg.

Over het mijnwerkersleven in Limburg zijn heel wat boeken geschreven, zoals In en onder het dorp.

Verhalen van mijnwerkers

De reeks laat vooral arbeiders aan het woord: mannen (en vrouwen) die in armoede opgroeiden, meestal niet gestudeerd hadden en hoopten op een betere toekomst door in de put te gaan werken. Hun verhalen vormen de basis van de reeks en worden aangevuld met historisch filmmateriaal uit diverse archieven en sfeerbeelden van de nog bestaande industriële architectuur en de originele mijnwerkerscités uit die tijd.

Koolputters kijken

Wil je Koolputters kijken, dan kan dit sinds zondag 31 juli iedere week om 20.10 uur op Canvas. Op maandag wordt de aflevering om 19.25 uur in de herhaling nogmaals uitgezonden. Alle afleveringen van de Koolputters documentaire staan inmiddels ook op VRT NU. Belgen kunnen eenvoudig van deze dienst gebruik maken; wil je als Nederlandse kijker (of mogelijk vanuit een ander land) naar Koolputters kijken, zorg dan voor een VPN Verbinding die je op België kunt zetten. Op VRT NU vind je nog meer interessante Canvas-documentaires, zoals het recent uitgezonden Metissen van België.

Mijnwerkers uit Koolputters (Canvas)

De documentaire Koolputters komt op het juiste moment. Niet alleen omdat het 30 jaar geleden is dat de laatste Limburgse steenkoolmijn, die van Heusden-Zolder, gesloten werd. Maar ook omdat de generatie die het verhaal van de mijnen nog uit eigen ervaring kan vertellen, aan het verdwijnen is. Dat blijkt onder meer uit de jammere vaststelling dat vier van de 13 kroongetuigen sinds de opnames zijn overleden.

De meeste getuigen zijn zeventigers en tachtigers, sommigen zelfs een eind in de negentig. Dit zijn de namen:

 • Agostino Mele – 83 jaar
 • Franco Mirisola – 69 jaar
 • Ismail Erdogdu – 72 jaar
 • Jan Kocur (+) – 79 jaar
 • Jean De Schutter – 76 jaar
 • Jean Peeters – 69 jaar
 • Louis Snoeks (+) – 91 jaar
 • Mai Van Houdt – 82 jaar
 • Mil Coenen – 63 jaar
 • Rocco Berterame (+) – 95 jaar
 • Sandrettin Koçak – 80 jaar
 • Sophie Gruszowski – 76 jaar
 • Stephan Bratus (+) – 96 jaar

Documentaire Koolputters

Drie afleveringen van de documentaire Koolputters gaan over de vele facetten van het ondergrondse leven. Een vierde behandelt het leven boven de grond. En de vijfde schetst het verhaal van de sluiting van de mijnen. Hieronder een korte samenvatting per aflevering van de documentaire reeks Koolputters van Canvas en VRT NU.

Onder de grond

In de eerste aflevering nemen de koolputters ons mee in de mysterieuze wereld onder de grond. In geuren en kleuren vertellen ze over hun werk en gewoontes tussen de stenen en het stof.

Op leven en dood

In de tweede aflevering belichten de koolputters de gevaren van het werk in de mijnen. Ze halen herinneringen op aan spannende momenten en heikele toestanden die voor hen gelukkig doorgaans goed afliepen. Al was dat niet voor iedereen het geval.

Het beloofde land

In de mijnen kwam men handen tekort. Daarom werden werkkrachten aangetrokken uit andere landen. Deze derde aflevering vertelt over de ervaringen van de nieuwkomers in ons land en schetst de veelkleurige kameraadschap onder de grond.

De cité

In de vierde aflevering nemen de koolputters ons mee naar de cité. ​ De mijn was immers veel meer dan de donkere gangen onder de grond. Ook het familiale leven bovengronds werd helemaal beheerst en georganiseerd door de mijn, in wijken en buurten waar de mijnwerkers samen leefden.

De sluiting

De laatste aflevering blikt terug op de sluiting van de mijnen in Limburg. De koolputters halen herinneringen op aan de acties en stakingen die ze ondernamen en schetsen het gevoel waarmee ze tot op de dag van vandaag nog worstelen.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime Video en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

1 augustus 2022 /