Stereotypisch met Sosha Duysker én deze jongeren

De NPO3-serie Stereotypisch gaat over het doorbreken van stereotypes. Wat doet het met je als jongere als je zo’n ‘label’ opgeplakt krijgt. Presentatrice Sosha Duysker praat met jongeren over de vooroordelen waar zij tegen aan lopen. Ze spreekt met jongeren die bijvoorbeeld rijke of juist gedetineerde ouders hebben. In dit artikel ontdek je alvast meer over de jongeren die meedoen aan Stereotypisch. Te kijken vandaag – dinsdag 8 maart – om 22.45 uur op NPO3.

Stereotypisch

Hoe gaan jongeren om met een specifiek stereotype dat ze opgeplakt krijgen door media of hun omgeving? Beperkt dit ze, waar lopen ze tegenaan, hoe kijken hun vrienden hiernaar en hoe zien zij hun eigen toekomst? Met deze NPO 3-serie laat KRO-NCRV zien wat de gevolgen zijn voor jongeren die een label opgeplakt krijgen. Tegen welke moeilijkheden lopen zij aan in een maatschappij die de werkelijkheid buiten proportie vergroot?

Opgroeien in gezin Quote 500 miljonair

Zo maken we in Stereotypisch kennis met de 21-jarige Mel Breemhaar, die opgroeit in een ondernemersgezin van Quote 500-miljonair Meine Breemhaar. “Wat ik het ergste vind, is dat mensen denken dat ik alles van mijn vader krijg”. Komt het leven je aanwaaien? Word je geboren met een gouden lepel in je mond en groei je op in gigantische villa’s? Of sta je juist onder grote druk om ook succesvol en rijk te worden?

Deze programma is terug te kijken via NPO Start. Buiten Nederland is dit alleen mogelijk via een VPN Verbinding.

Scientology

Ook ontmoet Sosha de 30-jarige Victoria, die zich twee jaar geleden aansloot bij de beruchte Scientology kerk, die in de media beschuldigd wordt van misleiding, geldklopperij en mishandeling. De kerk is vooral populair in de VS en bekende Hollywoodsterren als Tom Cruise en John Travolta zijn overtuigd aanhanger. Victoria laat Sosha haar leven als ‘scientoloog’ zien, vertelt hoe ze omgaat met het stereotype beeld en geeft de kijker een uniek inkijkje binnen de kerk. 

Op straat leven

Sosha Duysker ontmoet de 24-jarige Bradley. Hij belandde op zijn achttiende op straat. Eerst ging hij van bank naar bank bij verschillende vrienden, maar uiteindelijk kwam hij echt op straat terecht. Hij sliep in een oud treinstel, in garages en het park. Na ongeveer 4 jaar straatleven, krabbelt hij nu weer op. Hij heeft een dak boven zijn hoofd en wil graag succesvol rapper worden. 

Kinderen van gedetineerden

Je vader of moeder in de bak en jij wordt in je omgeving ook schuldig bevonden aan die criminele daden. Want: zo vader, zo dochter, toch? De 26-jarige Annelyn kan hierover meepraten, samen met nog 25.000 andere Nederlandse jongeren. Als 15-jarig meisje heeft ze meegemaakt hoe de politie midden in de nacht haar huis bestormde, waarna haar vader voor haar ogen werd opgepakt. Annelyn wil af van de stereotyperingen rondom kinderen van gedetineerde en doet haar verhaal aan Sosha.  (Hierbij moet ik ook denken aan programma’s als Uit de bak en Ik heb iemand gedood).

Alcoholverslaafde student

Zuipen tot we kruipen. Dat hoort erbij als student, toch? Harold (22 jaar) studeerde Communicatie in Tilburg en ging actief naar borrels bij zijn studievereniging, totdat het vele drinken dat daarmee gepaard ging bij hem doorsloeg in een alcoholverslaving. Door AA-meetings en therapie is hij ervan af gekomen en kan hij nu weer gewoon naar feestjes en festivals. In Stereotypisch vertelt hij aan Sosha hoe de heersende alcoholcultuur binnen het studentenleven ervoor heeft gezorgd dat zijn drinkgedrag – vier kratten bier per week – lang als normaal werd gezien.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

8 maart 2022 /