Half Holland dakloos: verhalen achter woningnood met Yora Rienstra

Met ruim driehonderdduizend woningzoekenden op een huizenmarkt waar prijzen en huren steeds verder worden opgestuwd, is de wooncrisis in Nederland groter en complexer dan ooit. In de vierdelige serie Half Holland dakloos vertelt programmamaker Yora Rienstra, zelf ook woningzoekende, de verhalen achter de wooncrisis. Ondertussen probeert ze zelf voet aan de grond te krijgen op de woningmarkt. Het nieuwe programma Half Holland dakloos is te kijken vanavond – 3 maart – om 20.55 uur op NPO3.

Half Holland dakloos

Het tv-programma Half Holland dakloos zoomt in op mensen die te maken hebben met de oorzaken en gevolgen van de wooncrisis, in de stad én op het platteland. De een is slachtoffer, terwijl de ander juist gebaat is bij een krappe markt. Yora Rienstra trekt dwars door Nederland en spreekt allerlei woningzoekenden, vastgoedondernemers, studenten, huizenflippers en krakers en ziet hoe mensen ook met inventieve oplossingen komen. Lukt het Yora ondertussen zelf een woning te vinden?

Indrukwekkende verhalen

In de eerste aflevering is Yora getuige wanneer alleenstaande moeder Angelique uit Spijkenisse met haar baby uit haar woning wordt gezet. Voor haar lijkt het onmogelijk om aan een woonruimte te komen. Het staat in schril contrast met pandjesbaas Wesley. Hij verdient met meer dan twintig huizen een dikke boterha aan vastgoed. Wat kan Yora van hem leren? Ondertussen wordt Friesland overspoeld door randstedelingen die massaal goedkope opknappertjes kopen als weekend verblijf en zo de oorspronkelijke bewoners de kans ontnemen op een eigen huis. Ook huizenflipper Jeanine maakt handig gebruik van opknappertjes. Ze legt net de laatste hand aan de zoveelste visgraatvloer waarmee je een pandje flink in waarde kan laten stijgen.

Voor wie Sander en de kloof – en met name de problematiek die hier werd belicht – ook interessant vond.

Pechgeneratie

In de tweede aflevering van Half Holland dakloos spreekt Yora met jonge mensen over de schrijnende gevolgen van de woningcrisis voor deze zogeheten pechgeneratie. Yora Rienstra is bij het Amsterdamse studentenprotest. Al snel blijkt dat de meeste jongeren een studieschuld hebben van zo’n zestigduizend euro. Zij kunnen alleen nog maar dromen over een eigen huis. Niet alle studenten willen in de stad wonen. In Putten is de wachttijd voor een huurwoning 17 jaar. Tessa en Ingeborg gaan er de strijd aan met de gemeente om een eigen stekkie te bemachtigen in hun eigen dorp.

Malafide huisbaas

Ook ziet Yora Rienstra in aflevering 2 hoe studenten in Groningen worden uitgeknepen door hun malafide huisbaas. Ze betalen te veel huur en bevinden zich in een gevaarlijke situatie door slecht onderhoud aan hun cv-ketel. Internationale studenten komen helemaal onderaan de woonvoedselketen terecht. Piepjonge pandjesbaas Charlotte weet zich juist wel raad in deze woninggekte. Zij koopt het ene huisje na het andere met als doel om starters te helpen. Hoe doet ze dat?

Yora Rienstra

Yora Rienstra (1981) is cabaretier en programmamaker. Ze studeerde in 2006 af aan de Amsterdamse Toneelschool&Kleinkunstacademie. Yora maakte zes theaterprogramma’s en was tot 2019 vaste presentatrice van het BNNVARA-programma Rambam. In 2021 maakte ze voor de VPRO de documentaire Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs.

Foto: Melissa Schriek

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

3 maart 2022 /