Veerkracht: de rek is eruit – Videoland documentaire ziekenhuis Bernhoven

Heb jij vorig jaar ook vol bewondering gekeken naar de documentaire Veerkracht: gevecht tegen corona? Helaas is het vervolg nu te kijken op Videoland. Je ziet de frustrerende realiteit van het personeel van ziekenhuis Bernhoven in Uden in de Videoland-documentaire Veerkracht: de rek is eruit.

Veerkracht

Te weinig personeel, bedden, materieel, op de grens van code zwart en weer een nieuwe variant. Meer dan een jaar na de Videoland-documentaire Veerkracht: gevecht tegen corona (die nog steeds op Videoland te kijken is) gaat het verhaal over menselijke veerkracht in een tijd van crisis nog steeds verder. Terwijl heel Nederland zucht onder de vierde golf en een nieuwe lockdown, vindt achter de deuren van het ziekenhuis een waar zorginfarct plaats. In de documentaire Veerkracht: de rek is eruit is de dagelijkse werkelijkheid te zien waar het zorgpersoneel van regioziekenhuis Bernhoven mee te maken heeft.

Ziekenhuis Bernhoven, Uden

Bernhoven is een regionaal ziekenhuis in Uden. Als het coronavirus uitbreekt in Nederland ligt dit Brabantse ziekenhuis in het hart van de uitbraak. 20 maanden later, vecht het personeel nog altijd om het hoofd boven water te houden. Tegelijkertijd realiseren ze zich dat corona niet weggaat, met de dreiging van omikron en toekomstige varianten. Waar Nederland een hang heeft naar vrijheid en men het steeds lastiger vindt om zich aan de regels te houden, is het personeel vooral bezig hoe ze staande kunnen houden; ze zijn moe en gefrustreerd. De rek is eruit…

Mark van der Kuil 

IC-arts Mark van der Kuil: “Als er geen IC-bedden meer vrij zijn doordat code zwart daadwerkelijk realiteit wordt dan betekent dit dat je met pijn verlichtende medicijnen in een gewoon afdelingsbed komt – waar je vrijwel zeker komt te overlijden. Of je nu COVID, een auto-ongeluk hebt gehad of te veel bloed verliest na de bevalling. Hoewel het beeld is ontstaan dat omikron minder heftige klachten met zich meebrengt, is dit onze realiteit. Het houden aan de regels is niet alleen van belang voor corona-patiënten, maar des te meer voor alle andere patiënten.”

Ook interessant om terug te kijken: de ingelaste uitzending Frontberichten over alarmerende situatie in zorg.

Veerkracht: de rek is eruit

In Veerkracht: de rek is eruit krijgen kijkers een kijkje achter de schermen van de dagelijkse realiteit van het ziekenhuispersoneel: Patiënten die worden overgeplaatst omdat er geen plek meer is. De woede van familie die het moeilijk kan accepteren. De machteloosheid en frustratie van oververmoeide teams. Mensen die al maandenlang op zorg wachten en niet ingepland kunnen worden. Personeel dat door corona thuis moeten blijven waardoor collega’s hun weekenden opofferen. Mensen op de wachtlijst waarvan de medische situatie verslechtert omdat ze te lang moeten wachten. Slechts enkele voorbeelden die de zware last op de schouders van het personeel van regioziekenhuis Bernhoven omschrijven.

Geen lange termijn plan

Ondanks deze strijd van 20 maanden die opnieuw tot een hoogtepunt komt eind 2021, blijft het personeel hun schouders eronder zetten. Dagelijks zetten ze zich in om zoveel mogelijk mensen te helpen. Met wederom een volgende piek voor de ziekenhuizen in aantocht, laat ‘Veerkracht: de rek is eruit’ de frustrerende realiteit zien van het ziekenhuispersoneel. IC-arts Van der Kuil vervolgt: “Het is met name vervelend dat er geen duurzaam lange termijn plan gemaakt wordt. Er wordt gepraat over meer zorgcapaciteit, maar er wordt niet voor meer personeel gezorgd door hiervoor geld vrij te maken – daar zijn geen plannen voor. De politiek blijft deze discussie ontlopen, dat is enorm jammer.”

Foto: Videoland / IDTV

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 januari 2022 /