Kefah Allush maakt documentaire De vrouwen van Jezus van Nazareth
Kefah Allush maakt met De vrouwen van Jezus van Nazareth een documentairereeks over de vrouwen die een belangrijke rol hebben gespeeld in de verspreiding van het christelijk geloof. De presentator duikt in de levens van Maria Magdalena, Maria de moeder van Jezus, Helena Augusta en Nino van Georgië. Alle vier waren zij een drijvende kracht achter de het succes van het vroege christendom. Wat was hun relatie met Jezus? En wat leren we van hen over de positie van de vrouw in de vroege kerk en de maatschappij van toen? Dit EO programma is te kijken vanaf vanavond – maandag 20 december – tot en met donderdag 23 december om 22.05 uur bij de EO op NPO2.
De vrouwen van Jezus van Nazareth
Kefah Allush verkent in deze documentaire reeks het leven van Jezus. En kijkt daarbij naar de invloed van zijn boodschap op de wereld vanuit een nieuw perspectief. Daarvoor reist de presentator door onder andere Turkije, Frankrijk, Polen, Israël en Georgië. Onderweg ontmoet hij allerlei mensen die hem verder helpen in zijn zoektocht.
Kefah Allush
Kefah Allush vertelt: “In de christelijke geschiedschrijving is de rol van vrouwen vaak ondergewaardeerd. In mijn eigen leven zijn diverse vrouwen van wezenlijk belang geweest. Hoe zit het dan precies met de rol van vrouwen in de verspreiding van het Evangelie? Ik was ervan overtuigd dat die rol groter moet zijn geweest, dan nu vaak wordt aangenomen. Daarom ben ik dit programma gaan maken, ik wil laten zien wat de grote invloed is geweest van de vrouwen, en dat zij meer erkenning verdienen.” Kefah Allush was recent ook op tv met Oases in de Lage Landen.
Maria Magdalena
Dat Maria Magdalena dichtbij Jezus stond, staat buiten kijf. Hoe dichtbij precies, dat blijft een vraag waar wetenschappers, romanschrijvers en musicalsterren geen genoeg van krijgen. Kefah reist af naar het zuiden van Frankrijk waar Maria Magdalena volgens de overlevering naartoe vluchtte na de dood van Jezus. Wie was deze vrouw? Waarom is zij tot op de dag van vandaag een belangrijke inspiratiebron voor vrouwen die kiezen voor een leidinggevende rol in de kerk?
Maria, de moeder van Jezus
Al eeuwenlang is zij een mysterie. Geen vrouw ter wereld wordt zo aanbeden en vereerd als Maria, de moeder van Jezus van Nazareth. In een poging het raadsel van Maria te ontrafelen, reist Kefah van Italië naar Turkije om vervolgens aan te komen in Polen voor een bezoek aan de Zwarte Madonna van Częstochowa.
Helena Augusta
Helena heeft grote invloed gehad op de geschiedenis van Europa. Haar bekering tot het christendom had tot gevolg dat haar zoon, de Romeinse keizer Constantijn de Grote, godsdienstvrijheid toestond na drie eeuwen van vervolgingen. Daarmee lag de weg voor het christendom open. Kefah Allush kruipt in de huid van Helena en volgt deze eigenzinnige vrouw van het keizerlijke hof in het Duitse Trier naar het Heilige Land waar zij kerken en kloosters liet bouwen. Helena ontdekte het graf van Jezus, zijn tuniek en het kruis waaraan hij stierf, een gebeurtenis die diepe sporen heeft nagelaten in de Europese kunst.
Nino van Georgië
Nino van Georgië is de grondlegger van de Georgisch Orthodoxe Kerk. Ze was de dochter van een Romeinse generaal en werd opgevoed door een oude christelijke vrouw. Tijdens een periode van christenvervolging vluchtte ze naar Georgië en wist de koning te bekeren, waardoor het land in 337 christelijk werd. Daarmee kreeg Nino de status van apostel. Kefah reist door het adembenemend mooie Kaukasische land om haar nalatenschap te onderzoeken en om te zien welke rol het christendom speelt in de Georgische identiteit.
Online serie
Door de eeuwen heen is gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen een zoektocht. In de onlineserie De Vrouwen van Jezus ontmoet EO-presentator Marleen Stelling vier inspirerende vrouwen. Vrouwen die allemaal hun weg vinden in een wereld waarin emancipatiegolven hun werk hebben gedaan. Alle vier hebben zij een eigen link met de christelijke traditie of waarden. Marleen spreekt met Almatine Leene, Talitha Muusse, Franca Treur en Lisa Westerveld. Hoe ervaren zij het om vrouw te zijn in de 21e eeuw. Waar is moed voor nodig? welke vooroordelen zijn er (nog steeds)? En waar moet nog een grote verandering plaatsvinden? De serie is te kijken op het YouTube kanaal van de EO.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
20 december 2021 /
Tips