Caroline Tensen: Documentaire Het verboden woord over de overgang

Caroline Tensen heeft voor Videoland een documentaire gemaakt over de overgang; voor veel vrouwen is dat een verboden woord. Het is een taboe. In de documentaire Het Verboden Woord horen en zien we het persoonlijk verhaal van onder andere Caroline Tensen over dit onderwerp. Deze speciale documentaire is gemaakt door Nada van Nie en Hadewijch van Velzen.

De overgang

De overgang is een onderwerp dat nog steeds niet makkelijk besproken wordt. Dat is opmerkelijk omdat naar schatting 1.6 miljoen vrouwen er middenin zitten. Dwars door alle hormoonschommelingen proberen ze hun levens overeind te houden. ‘Tanden op elkaar en doorbijten en vooral niet over zeuren, ook niet als je het niet meer aankunt’ lijkt het algemene sentiment als het over dit onderwerp gaat en dat kan ook anders vinden Caroline Tensen en documentairemaakster Nada van Nie.

Caroline Tensen

Caroline Tensen: “Ik ben zelf heel heftig door de overgang gegaan, niet als in ‘gewoon’ opvliegers, maar ik heb echt ‘langs het randje gelopen’. En dat vond ik zo erg! Er wordt heel erg makkelijk over gedaan en gezegd ‘vrouwen moeten er maar gewoon doorheen’ en ik dacht, ik wil mijn verhaal gewoon delen omdat er eigenlijk een taboe op heerst of er wordt een beetje lacherig over gedaan. En het is niet zo lachen. Het is was bij mij gewoon heel heftig.”

Caroline Tensen is niet de eerste BN’er die de overgang uit de taboe-sfeer wil halen. Actrices Isa Hoes en Medina Schuurman hebben er eveneens een boek over geschreven.

Documentaire Het Verboden Woord

Daarom heeft Caroline Tensen besloten om haar persoonlijke verhaal te delen. Om het taboe te doorbreken en het bespreekbaar te maken. De presentatrice: “Ook ik wilde er niet over praten en noemde de overgang ‘Het Verboden Woord’. Ondanks de steun van mijn man, kinderen en vrienden vond ik het onderwerp te heftig om te bespreken. Helemaal als je er middenin zit en je geen uitgang meer ziet. In die situatie wil ik nooit meer terecht komen en daarom heb ik Nada gevraagd om mijn ervaringen te delen. Niet om te klagen, want ik realiseer mij dat er veel ernstige situaties en ziekten zijn in Nederland en de wereld, maar wel om de overgang bespreekbaar te maken en daarmee de schaamte eraf te halen.”

Foto: Videoland

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

29 november 2021 /