Documentaire over lingeriewinkel in Noord-Irak | Up to G-cup

De prijswinnende EOdoc Up to G-cup van Jacqueline van Vugt is op dinsdag 2 november om 22.55 uur te kijken op NPO2. In deze documentaire zien we de Koerdisch Nederlandse Shapol Majid. Zij opende in 2014 de eerste lingeriewinkel van Noord-Irak. Verschillende generaties vrouwen vertellen daar hun kwetsbare verhaal over liefde, seksualiteit, cultuur, geloof, oorlog en vrijheid.

Lingeriewinkel Shapol Majid

De lingeriewinkel die in de EOdoc centraal staat is gevestigd in Suleimaniyah, een stad in de Koerdische Autonome Regio in Irak. Na een reis naar Irak en gesprekken met familie en vriendinnen besloot Shapol Majid een winkel voor en door vrouwen te starten. De film laat zien dat de lingeriewinkel een plek is waar de vrouwen samenkomen en zich tijdens het omkleden blootgeven, ook over hun leven. Centrale thema’s in de documentaire zijn zelfbeschikkingsrecht, sensitiviteit, sensualiteit en seksualiteit.

Baanbrekend

Documentairemaakster Jacqueline van Vugt: “Met de film wil ik een portret schetsen van vrouwen wier leven niet alleen wordt gedomineerd door oorlog en geloof, maar ook door mannen, moeders en zelfs door hun dochters. Ik wil de schaamte en de beknotte seksuele vrijheid weergeven. Maar ook de angst en zorgen over het maagdenvlies en de vrouwenbesnijdenis. Voor het individu is geen plaats. Ik wil laten zien hoe mijn hoofdpersonen in Koerdistan hun weg proberen te vinden binnen de familiale en sociale beperkingen. Deze thema’s wil ik laten zien in een door oorlog verteerd land door de verhalen van echte mensen te vertellen in deze kleine, baanbrekende winkel.”

Prijs van de Nederlandse Filmkritiek

Up to G-cup won op het Nederlands Film Festival de prijs van de Nederlandse Filmkritiek. Het juryrapport was zeer lovend. “Je raakt betrokken, je maakt je zorgen, je voelt gevaar. ‘Up to G-cup’ is intiem op meerdere niveaus. Vrouwen in Koerdische Irak die hun tong achter hun tanden moeten houden, vinden in een lingeriezaak een vrijplaats. Wij mogen meekijken, omdat regisseur Jacqueline van Vugt een veilige bubbel creëert, zoals winkelier Shapol Majid dat ook heeft gedaan. De jury is unaniem onder de indruk van Up to G-cup.”

Jacqueline van Vugt

Jacqueline van Vugt groeide op in West-Afrika. Op het platteland van Mali leerde ze kijken in de breedste zin van het woord. Vanuit de TU Delft, waar zij architectuur studeerde, en de opleiding tot Director of Photography aan de NFTA ontwikkelde ze zich tot regisseur, schrijver en producent van documentaires en speelfilms. Met de film ‘Borders’ won van Vugt een Fipresci Award -Internationale Filmpers-, een SIMA Award en de film is genomineerd voor de CIVIS-prijs in Brussel. Intermenselijk drama in relatie tot de wereldpolitiek vormt een rode lijn in haar werk, gevat in een poëtische vertelling.

Debatavond 1 november

Op 1 november is Up to G-cup van Jacqueline van Vugt te zien in Pakhuis de Zwijger in Amsterdam. Met na afloop een debat waarin wordt besproken wat er nodig is om veilige ruimtes te creëren voor vrouwen. En hoe de cyclus van de schaamtecultuur doorbroken kan worden in Nederland en Iraaks Koerdistan. Met Lale Gül, Brenda Stoter Boscolo, Tatjana Almu en Dalal Ghanim, geleid door Frederique de Jong.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

27 oktober 2021 /