The Investigation kijken; serie over duikbootmoord op Kim Wall

De tv-serie The Investigation – over de duikbootmoord op Kim Wall – is op dit moment te kijken bij Canvas en integraal via VRT NU en in Nederland op NPO Plus. Deze reeks van de makers van Borgen is geschreven door Tobias Lindholm. Op Canvas kun je vanaf vanavond – woensdag 3 juni – om 22.15 uur meteen twee afleveringen bekijken.

Serie duikbootmoord Kim Wall

26 mei 2021 – In augustus 2017 verdween de Zweedse journaliste Kim Wall spoorloos na een interview met een excentrieke Deense uitvinder in diens zelfgemaakte duikboot. Het kostte de Deense politie maanden om te bewijzen waar men vanaf het begin bang voor was. Wall was vermoord en de dader had er alles aan gedaan om de sporen uit te wissen. De zogenaamde ‘duikbootmoord’ was wereldnieuws. Daar had je een heel smeuïg verhaal van kunnen maken, maar Tobias Lindhol – die je ook kent als schrijver van Borgen, Mindhunter en Follow the Money – heeft het heel respectvol aangepakt.

Hiermee heeft Canvas weer een topserie in huis; en dat na It’s a sin.

The Investigation (Efterkorskningen)

Met The Investigation (Efterforskningen) reconstrueert hij op een serene en respectvolle manier het verloop van het onderzoek. De motieven van de dader komen daarbij niet aan bod. Zijn naam wordt zelfs niet genoemd in de hele reeks. De focus in de zesdelige reeks ligt helemaal op het slachtoffer, de nabestaanden en – zoals de titel aangeeft – het speurwerk. Lindholm, die de reeks ook zelf regisseerde, kon rekenen op een aan aantal Deense en Zweedse topacteurs, zoals Søren Malling, Pilou Asbæk, Pernilla August en Rolf Lassgård. En hij kreeg ook de steun en goedkeuring van de ouders van het slachtoffer en het hoofd van het onderzoeksteam.

Onderzoek naar duikbootmoord

Na enkele minuten in de eerste aflevering wordt een verdachte gearresteerd op beschuldiging van moord. Het is duidelijk dat dit geen klassieke ‘whodunnit’ wordt. Op papier is het dan ook een gemakkelijke zaak voor hoofdonderzoeker Jens Møller (Søren Malling, The Killing, Borgen) en zijn team. Een man en een vrouw maken een tochtje met een onderzeeër. De man komt alleen aan land. Als de onderzeeër wordt opgehaald, vindt de politie sporen van bloed van de jonge vrouw in de verder grondig schoongemaakte boot.

Moeilijk onderzoek naar moord op Kim Wall

Maar al snel blijkt dat de zaak toch niet zo eenvoudig ligt. Er is geen lichaam, geen doodsoorzaak, geen motief en geen moordwapen. Jens Moller en openbare aanklager Jakob Buch-Jepsen (Pilou Asbæk, Game of Thrones, Borgen) moeten met absolute zekerheid kunnen aantonen dat journaliste Kim Wall dood is en dat het geen ongeval of zelfmoord was. Gedurende meer dan acht maanden volgen we het onvermoeibare en methodologische onderzoek van rechercheurs, forensische wetenschappers, duikers, oceanologen en vrijwilligers. We zien hoe Zweedse speurhonden getraind zijn om zelfs onder de zeespiegel op zoek te gaan naar menselijke resten en hoe stromingen in de Deense wateren het werk van de speurders bemoeilijken.

Aangrijpende true crime serie

Deze bijna documentaire aanpak wordt op een bijzonder knappe manier in beeld gebracht, met vaak lange, intimistische scènes zonder veel dialogen, maar met een geladen spanning en intense emoties. We krijgen ook inzicht in de ongewone en ontroerende vriendschap die ontstaat tussen politieman Jens Møller en Kims ouders, Joachim en Ingrid Wall, vertolkt door de Zweedse filmveteranen Rolf Lassgård (Wallander, The Hunters) en Pernilla August (The Best Intentions, Star Wars). Wat niet wegneemt dat hij op een bepaald moment veelbetekenend zegt dat hij hen liever nooit had ontmoet. Het resultaat is een ongewone, aangrijpende ‘true crime’ serie die velen zien als een van dé topseries van dit moment.

Foto: Canvas / Fremantle

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel.

Op de hoogte blijven van het laatste nieuws? Volg ons op Instagram, kom bij de Facebook-groep én schrijf je in voor onze nieuwsbrief.


VlaamsKijken steunen?
Om VlaamsKijken mogelijk te maken werken we met Google Ads en affiliate-links (bestel je via zo'n link dan ontvangen wij vanuit de betreffende webshop een kleine vergoeding). Wil je VlaamsKijken zo steunen, koop dan bij onze partners als  Bol.com, Coolblue en Amazon.nl (als Amazon-Partner verdien ik aan het kwalificeren van aankopen - geldt ook voor proefversie Amazon Prime (Video) en de Video Channels). Ook ontvangen we een kleine commissie via linkjes naar VPN Nederland (die we zelf gebruiken om eenvoudiger tv over de grens te kijken).

2 juni 2021 /