Twan Huys onderzoekt Waarde van de aarde

In de nieuwe serie KRO-NCRV’s Waarde van de aarde onderzoekt Twan Huys wat er schuil gaat achter de handel in grondstoffen. Wie verdienen er aan goud, olie, steenkool, gas, kobalt en kritieke metalen? Wat zijn de belangen? En wie betaalt de prijs? Hoe kan het dat de landen met de rijkste voorraad grondstoffen de armste bevolking ter wereld hebben? Te zien vanaf woensdag 21 april om 22.15 uur bij NPO 2.

Waarde van de aarde

Voor de serie interviewt Twan Huys handelaren, corruptie-onderzoekers, klokkenluiders, hoofdrolspelers zoals de president van de Nederlandse bank en Eurocommissaris Frans Timmermans. Waarde van de aarde werkt met een netwerk van lokale correspondenten. Zij gaan naar de mensen waar het uiteindelijk om gaat: de illegale goudzoekers in het binnenland van Suriname, de kinderen die de kobaltmijnen van Congo worden ingestuurd, een olieboer uit Texas. 

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Schimmige wereld van goud

In de eerste aflevering van deze zesdelige serie gaat Twan Huys op onderzoek in de schimmige wereld van goud. Al het goud dat ooit gedolven is past in vier olympische zwembaden. We maken er juwelen van, we gebruiken het als belegging, het zit in onze mobiele telefoons en het zorgt voor stabiliteit van ons financiële stelsel. Maar het is veel meer dan dat.

Narcodollars witwassen…

De zoektocht naar goud brengt ons in Suriname, een van de grootste producenten van goud. We zien hoe de jacht op goud leidt tot grootschalige vernietiging van het milieu. We stuiten op de verweving van de goudsector met politieke en criminele netwerken waar ook de nieuwe regering geen greep op krijgt. Waar Ronnie Brunswijk de nieuwe vice-president, die in Nederland tot zes jaar veroordeeld is wegens cocaïnehandel en een vermogen met goud heeft verdiend, belast wordt met de ordening van die sector. Onderzoekers vertellen hoe goud wordt gebruikt om narcodollars uit Colombia wit te wassen. 

Hoe fout is ons goud?

Waarom heeft een goudraffinaderij in Paramaribo de belangstelling van de Amerikaanse geheime diensten opgepakt? Wat is de rol van Zwitserland, het belangrijkste doorvoerland van goud? En weet de president van de Nederlandse Bank wel waar het goud in zijn kluizen vandaan komt? Kortom: hoe fout is ons goud?

De portemonnee van Poetin

In de aflevering ‘De portemonnee van Poetin’ onderzoekt Twan Huys de wereld van het gas. Dat gas kwam tientallen jaren uit Groningen, maar nu gasvelden daar volgend jaar dicht gaan, worden we voor onze energievoorziening volledig afhankelijk van gas uit het buitenland. En dan met name van gas uit Rusland. En het aandeel Russisch gas groeit, ondanks de sancties na het neerhalen van de MH 17. Voor Poetin is gas een van de kurken waar zijn regime op drijft. “Het is de portemonnee van Poetin”, zegt media-ondernemer Derk Sauer. Kan Nederland zakendoen met een land dat verantwoordelijk wordt gehouden voor het neerhalen van de MH17 en het vergiftigen van oppositieleider Alexei Navalny? We vragen het aan de oud-topman van het Nederlandse gasbedrijf Gasterra Gert Jan Lankhorst.

Gas

Onze zoektocht brengt ons verder aan boord van het grootste schip ter wereld, het Nederlandse Pioneering Spirit. Dit schip speelde de hoofdrol in de aanleg van de gaspijpleiding die Rusland met Europa verbindt. Eigenaar Edward Heerema vertelt hoe hij onder Amerikaanse druk uit het project moest stappen. We horen van de oud-directeur van Shell Jeroen van der Veer hoe Poetin een gasveld van Shell met een waarde van 20 miljard dollar in handen kreeg en een Amerikaanse onderzoekster laat zien hoe Russische oligarchen honderden miljoenen via de Amsterdamse Zuidas wegsluizen.  

Wist je dat Twan Huys recent het boek Wandellust heeft geschreven.

Steenkool

Voor de serie Waarde van de aarde duikt Twan Huys ook in de wereld van een van de meest vervuilende brandstoffen: steenkool. De Limburgse mijnen zijn al lang geleden gesloten, maar we zijn nog iedere dag afhankelijk van deze zwarte brandbare stof.

Sluipwegen…

De zoektocht naar steenkool brengt ons in Australië, een van de grote steenkool exporteurs. Twan Huys stuit daar op de verwevenheid van de mijnbouwsector met politieke netwerken en de drastische gevolgen van steenkool op het klimaat en milieu. Hoe komt het dat het grootste mijnbouwbedrijf van Australië een financiële constructie via Nederland heeft opgetuigd om belastingen te ontwijken? En welke sluipwegen worden gebruikt voor steenkool?

In totaal bestaat de serie Waarde van de aarde uit zes afleveringen.

Foto: KRO-NCRV / Stijn Ghijsen

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 april 2021 /