Pano: opgelicht online over phishing en internetfraude

Pano duikt voor de reportage Opgelicht online in de wereld van phishing en internetfraude. De uitzending is te zien op woensdag 24 maart om 21.25 uur op Eén.

Phishing

Nooit eerder circuleerden er zoveel frauduleuze berichten: van zogezegde postpakketjes die op ons wachten tot valse coronacompensaties. Achter die online berichten zitten netwerken van phishers die zich voordoen als iemand anders om zo onze persoonlijke gegevens te stelen.

Maria Genova schreef eerder al een boek over identiteitsfraude: Komt een vrouw bij de hacker.

Hoe gaan phishers te werk?

Hoe gaan de fraudeurs te werk? Pano dook het voorbije jaar in de wereld van de online oplichting. Honderden gesprekken met ‘phishers’ in afgesloten online chatgroepen toonden hoe makkelijk het is om slachtoffers om de tuin te leiden.

Niet alleen oude, maar ook jonge slachtoffers

Ook Peter, een student van 24, werd slachtoffer. Terwijl hij dacht dat het hem nooit zou overkomen: “Op één nacht tijd was ik 6.800 euro kwijt, alles wat mijn ouders ooit bij elkaar hadden gespaard om ervoor te zorgen dat ik kon studeren.”

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Rol van de banken

Voor politie en parket is het dweilen met de kraan open. Maar ook de banken spelen een cruciale rol. Want voor de slachtoffers is er maar een vraag die telt: wie krijgt zijn geld terug en wie niet? Pano: opgelicht online is gemaakt door Helen Goedgebeur met eindredactie van Pascal Seynhaeve en Sara van Boxstael.

Bait

In Nederland is hier recent ook de documentaire Bait over uitgezonden; die hebben het in de laatste aflevering van donderdag over sexspam. Vorige week ging het over phishing, deze aflevering is nog terug te kijken via NPO Start / NPO Plus. Net als Pano geeft Bait een beeld van hoe oplichters op internet te werk gaan.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 maart 2021 /