Documentaire over Roger Raveel op Canvas

Canvas presenteert: Wij, Roger Raveel. In 2021 is het 100 jaar geleden dat Roger Raveel werd geboren. Reden voor de omroep om een nieuw portret te maken van één van de belangrijkste naoorlogse schilders van België. De documentaire Wij, Roger Raveel is op zondag 28 maart om 20.10 uur bij Canvas en via VRT NU te kijken.

Roger Raveel

Roger Raveel (1921-2013) werd geboren in het Oost-Vlaamse dorpje Machelen-aan-de-Leie en bleef er zijn hele leven wonen. Het is dan ook daar dat documentairemakers Pieter Verbiest en Bertrand Lafontaine met de camera op pad gaan, op zoek naar getuigen die de Meester goed hebben gekend.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

De Meester en zijn medestanders

Wij, Roger Raveel is niet alleen het portret geworden van een van de radicaalste vernieuwers binnen de Belgische en zelfs Europese schilderkunst, maar ook van zijn trouwste medestanders. Zoals de dichter Roland Jooris, bevriend met Raveel sinds de vroege jaren zestig en de eerste directeur van het Roger Raveelmuseum in Machelen-aan-de-Leie, en Luc Levrau, decennialang rechterhand en technisch assistent van Roger Raveel.

Weduwe Marleen De Muer

De makers staan ook stil bij de grootste Raveel-expo ooit, in Bozar. Dat doen ze samen met de Duitste curator Franz-W. Kaiser en met de weduwe van Raveel, Marleen De Muer. Met haar trouwde Raveel na het overlijden van zijn eerste echtgenote en muze, Zulma De Nijs. Als drijvende kracht achter het Atelier Roger Raveel, ziet De Muer rigoureus toe op de nagedachtenis en artistieke erfenis van haar man.

Roger Raveel & inspiratie

Inspiratie haalt de jonge Raveel al van in het begin uit zijn onmiddellijke omgeving. Denk dan aan zijn vader, zijn vrouw Zulma, en ook zijn dorp, Machelen-aan-de-Leie. Daar richt hij zijn blik niet alleen op de hem omringende natuur, maar ook op betonmuren, paaltjes en andere ‘moderne’ objecten die steeds nadrukkelijker het Vlaamse landschap binnendringen.

Nieuwe generatie kunstenaars

Zeker wanneer zijn schilderijen steeds abstracter worden, en hij er ook nog eens alledaagse voorwerpen aan vastspijkert, jaagt hij een schokgolf door het conservatieve kunstwereldje. De Vlaming staat er verbijsterd naar te kijken. Maar een nieuwe generatie kunstenaars trekt zich op aan zijn lef en eigenzinnigheid. Samen met drie gelijkgestemde zielen transformeert Raveel de keldergangen van het Kasteel van Beervelde tot hét meesterwerk van de Vlaamse pop art.

Eigen museum

Doorheen de jaren groeit de waardering voor zijn werk. En wanneer hij een schilderij op een vlot de Leie laat afvaren, wordt Raveel enthousiast toegejuicht door duizenden kijklustigen. De absolute bekroning volgt in 1999. Dan krijgt hij als enige levende Belgische kunstenaar ooit zijn eigen museum. Het ligt pal in het centrum van zijn dorp.

Internationale kunstkenners ontdekken Raveel

Maar ondanks zijn status in Vlaanderen, blijft Raveel in het buitenland grotendeels onder de radar. Nu pas, jaren na zijn dood, lijken internationale kunstkenners het omvangrijke oeuvre van de kunstenaar ontdekken…

Momenteel is er een grote overzichtstentoonstelling met werk van Raveel in Bozar.

Foto: VRT.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

22 maart 2021 /