Gewoon. Bloot met Edson da Graça én naakte mensen

De afgelopen weken is er al veel te doen geweest over Gewoon. Bloot. Het nieuwe programma van NPO Zapp. In dit programma vraagt een groep kinderen onder leiding van presentator Edson da Graça vijf mensen naakte mensen letterlijk het hemd van het lijf. Te zien om 19.20 uur bij de NTR op NPO Zapp (NPO 3).

Gewoon. Bloot in reactie op ‘perfecte’ social media lijven

Het idee voor dit programma komt voort uit het feit dat iedereen op social media perfect lijkt. Veel mensen gebruiken filters, make-up of gaan zelfs onder het mes om er beter uit te zien. Dat maakt het lastig om te zien wat nog ‘echt’ is. Iets dat voor onzekerheid kan zorgen bij kinderen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Kinderen onzeker over hun lijf

Kinderen worden dagelijks geconfronteerd met grote hoeveelheden reclame-uitingen. Het beeld dat daarin wordt neergezet is vaak gemanipuleerd en niet hoe een lijf er in het echt uit ziet. Dat heeft impact op de manier waarop kinderen zichzelf zien en het ideaalbeeld dat ze hebben. Tel daar alle perfecte plaatjes bij op die ze iedere dag voorbij zien komen op social media, en je kunt je wel voorstellen dat veel kinderen al op jonge leeftijd onzeker zijn over hun lijf*.

Gewoon. Bloot.

Onderzoek wijst uit dat mensen een positiever lichaamsbeeld en zelfbeeld krijgen als ze vaker blote lichamen van gewone mensen zien, in plaats van de ‘perfecte’ lichamen die de media ons voorschotelen. Lichaamsdelen zijn er in alle soorten en maten.., en niemand zou zich daarvoor hoeven schamen. In Gewoon. Bloot. geven daarom iedere aflevering vijf doodgewone Nederlanders in allerlei soorten en maten zich bloot. En gaan daar openhartig over in gesprek met een groep kinderen uit groep 7 en 8.

Alle lichaamsdelen komen voorbij

Iedere aflevering staat een ander onderwerp centraal, waarover de kinderen de poedelnaakte gasten aan de tand voelen. Aan bod komen onder andere de billen, borsten, piemel en vagina; lichaamsdelen die veranderen, en een belangrijke rol spelen bij kinderen aan het begin van hun puberteit. Nieuwsgierig en onbevangen, zoals alleen kinderen dat kunnen, bekijken en bevragen ze de gasten en ontdekken zo de naakte waarheid. Zonder filters. En wat blijkt, groot, klein, dik, dun.. iedereen is anders. Maar we zijn allemaal toch vooral heel gewoon.

Remake van Deense serie

Gewoon. Bloot. is een remake van de Deense serie ‘Ultra smider tøjet’ en wordt geproduceerd door Warner Bros. in coproductie met de NTR. Het programma bestaat uit 8 afleveringen van 15 minuten, en is ontwikkeld in samenwerking met Rutgers, Kenniscentrum Seksualiteit.

Ontevreden over uiterlijk

* Onderzoek heeft aangetoond dat tieners die veel op social media zitten meer ontevreden over hun uiterlijk zijn dan tieners die minder op social media zitten. Zij vergelijken zichzelf vaker op negatieve wijze met anderen. Het bladeren door een tijdschrift blijkt eveneens een negatief effect te hebben op het zelfvertrouwen van jonge vrouwen.

Wat is normaal?

Jeugdjournaal deed in 2017 een peiling onder ruim 10.000 kinderen waaruit bleek dat 73% het vervelend vond om op de sportschool te douchen, veelal omdat ze zich schamen voor hun blote lichaam. In 2019 analyseerde de Kindertelefoon de vragen die ze kregen van kinderen van 8-12. In relatie tot het lichaam bleken ze vooral vragen te hebben over wat normaal is, vaak vanuit de angst of onzekerheid dat hun eigen lichaam niet normaal is.

Foto: Laura Oldenbroek

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

20 maart 2021 /