Zorgverleners in de spotlight in Mensenwerk (KRO-NCRV)

Mensenwerk (KRO-NCRV) zet bijzondere zorgverleners in de spotlight. Vanaf maandag 22 maart tot en met vrijdag 26 maart kun je iedere dag om 17.45 uur op NPO 2 kijken naar een indrukwekkend verhaal.

Gevochten en gestreden

“En daar lig je dan in het verre en wijdse Friesland. Een zwakke afspiegeling van mezelf was ik. En het zou alleen maar slechter worden. Wat hebben we gevochten en gestreden. Vaak dacht ik: wat is dit verschrikkelijk. Dan stonden jullie weer voor me klaar en voelde ik: wat is dit mooi en intens”, schrijft Jan van Asseldonk, cardioloog uit Uden, maar ook ex-coronapatiënt van het ziekenhuis de Tjongerschans in Heerenveen.

Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.

Mensenwerk

Jan is één van de vijf mensen die in de serie Mensenwerk schrijven over de grote betekenis van de zorgverleners in een bijzondere periode van hun leven. Als arts belandde hij zelf op de IC in het noorden, 150 kilometer bij zijn gezin in Brabant vandaan. Het team van artsen en verpleegkundigen dat de Brabander warm opving, is als een nieuwe familie voor hem geworden in deze moeilijke tijd. Jan balanceerde zelfs op het randje van het leven, maar ook toen gaf hij de moed niet op, dankzij de steun aan zijn bed.

Dankwoord voor verpleegkundige Jildou

Verpleegkundige Jildou had dagelijks contact met zijn vrouw, die ook was geveld door corona. Jan wil het team en met name Jildou bedanken “Je was er voor mij toen ik de berg afrolde, elke ochtend weer. En bij het einde van je shift zei je gedag en nog even: “Tot morgen, zet hem op vannacht”. En ’s ochtends stond je weer even positief en meelevend aan mijn bed, me te wassen en mijn bed te verschonen. Samen met jullie schakelde ik nog eens een tandje bij.”

Bijzondere zorgverhalen

In Mensenwerk ook vier andere zorgverhalen. Met een persoonlijk weerzien en een geschreven brief op zak, danken patiënten de zorgverlener die voor hen zo van belang is geweest, of waar ze zelfs nog dagelijks op kunnen steunen.  Ook schrijven zorgverleners zelf over de liefde voor hun vak en wat het werk henzelf brengt. De serie geeft een inkijkje in de verschillende werelden van de zorg en de zorgverleners die voortdurend bereid zijn dat extra stapje voor hun medemens te zetten. Deze verhalen waren er allang voordat deze pandemie begon, en stoppen ook zeker niet na corona. Een ode aan de zorg met vijf bijzondere verhalen in de gehandicaptenzorg, de ziekenhuiszorg, verpleeghuiszorg, wijkzorg en de huisartsenpraktijk.

Liefdevolle zorg

Zo is de 89-jarige Anneke dankbaar voor haar huisarts die haar heeft bijgestaan in de zoektocht naar een geschikt verpleeghuis. “Ik ben een bofkont”, schrijft ze. En Heidi werkzaam in de gehandicaptenzorg vertelt wat het werken met kinderen die niet voor zichzelf kunnen zorgen voor haar betekent. Wijkverpleegkundige Anne deelt haar bijzondere ervaringen. Zuster Agnes Vos van de Zusters van Liefde vertelt over de liefdevolle zorg van verzorgenden voor haar tien medezusters die vorig jaar aan corona zijn overleden. “Voor mij zijn het engelen.”

Inspiratie in de zorg

KRO-NCRV maakt dit programma In samenwerking met Reliëf, christelijke vereniging van zorgaanbieders. Verder met steun van de KNR, de Konferentie Nederlandse Religieuzen. Aanleiding is het Religieus Erfgoedproject Menslievende Zorg. In dit project willen de religieuzen samen met Reliëf centrale waarden van menslievende zorg in beeld brengen. Zo willen zij inspiratie in de zorg bevorderen.

Foto: KRO-NCRV.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

18 maart 2021 /