Typisch Den Dolder: maak kennis met inwoners
De reeks Typisch volgt vanaf vandaag – maandag 22 februari – weer nieuwe inwoners: deze keer is dat een gemengd gezelfschap uit Den Dolder. Maak kennis met Anton die aan het hoofd staat bij boekbinderij Patist, raadslid Tjarda die visueel beperkt is en Yolanda en Rick die een laatste IVF-poging doen. Iedere maandag tot en met donderdag om 19.20 uur te zien bij BNNVARA op NPO 2.
Op VlaamsKijken delen we tv, serie en filmtips uit Vlaanderen én Nederland. Niet jouw ding? Ontdek meer streamtips dankzij Guidinc.
Typisch Den Dolder
Typisch is dit keer in de provincie Utrecht, in het bosrijke Den Dolder. Een relatief jong dorp, dat ruim 100 jaar geleden ontstond door de komst van een zeepfabriek en het psychiatrisch zorgcomplex de Willem Arntsz Hoeve. Deze werden gebouwd aan de spoorlijn van Utrecht naar Amersfoort.
Anne Faber
Iedereen kent Den Dolder ook door de afschuwelijke moord op Anne Faber in 2017. Die gebeurtenis heeft een enorme impact op het dorp gehad, maar (zo werd van alle kanten benadrukt) Den Dolder is meer dan dat. En dat zien we door een kijkje te nemen in de levens van verschillende bewoners.
Anton Patist
Anton Patist (56) staat aan het hoofd van het familiebedrijf Patist, een boekbinderij die in de jaren zestig in Den Dolder is gestart door opa Patist. Over een jaar of tien wil Anton misschien wel met pensioen. Maar een opvolger heeft hij niet, want het werk in de binderij is zwaar en rijk word je er niet van. Om zijn zorgen over zijn personeel en de toekomst kwijt te raken, brengt hij zijn vrije tijd graag buiten door: houthakken met z’n maten of sporten op Vliegbasis Soesterberg.
Tjarda Struik
Tjarda Struik (34) woont in Den Dolder met Frans en haar twee kinderen. Tjarda heeft maar 5 procent zicht en daarom zijn vanzelfsprekende dingen als reizen ingewikkelder voor haar, dan voor een ander. Door haar visuele beperking moet ze noodgedwongen hulp inschakelen, maar dat weerhoudt Tjarda niet om haar ambities te verwezenlijken. Ze heeft een fulltime baan en is raadslid voor de VVD in de gemeente Zeist. En in haar spaarzame vrije tijd holt ze dochter Cecilia achterna, als ze haar leert fietsen.
Anne Neuteboom
Anne Neuteboom (31) is een jonge, veelbelovende cabaretier. Per toeval kwam ze in Den Dolder terecht, want hier kan ze goedkoop wonen in een anti-kraakpand. Anne’s leven is één en al onzekerheid. Wanneer kan ze weer optreden? Hoelang kan ze in haar woning blijven? In maart 2020 begon ze met try-outs van haar derde voorstelling, maar Corona gooide roet in het eten. Anne Neuteboom heeft daarom andere creatieve talenten aangeboord: ze maakt tekeningen en animaties en heeft sinds kort een eigen webshop. Maar wanneer staat ze weer op de planken? Met beste vriend Thijs, ook cabaretier, filosofeert ze over hun vak. Ze gaan een potje midgetgolfen in het enorme anti-kraakpand.
Wist je dat de voorstellingen van Anne Neuteboom op Netflix staan?
Yolanda Kurver
Yolanda Kurver (31) en Rick (34) zijn echte Doldenaren. Yolanda is schoonheidsspecialiste en heeft haar eigen beautysalon Pleasure of Beauty in de achtertuin. Samen zijn ze dolgelukkig met dochter Jill (3), maar toch voelt hun gezin niet compleet. Yolanda en Rick hebben al een aantal IVF-pogingen achter de rug, in de hoop op een broertje of zusje voor Jill. Typisch Den Dolder volgt ze tijdens hun laatste poging. En dan moet ze vanwege de lockdown haar zaak sluiten.
Koen en Dees Wilgehof-Sodaar
Ook zijn in Typisch Den Dolder te zien: het kunstenaarsechtpaar Koen en Dees Wilgehof-Sodaar. Zij wonen in een voormalige zusterwoning op het terrein van de Willem Arntsz Hoeve en zetten zich op allerlei manieren in om het dorp te verbinden. De mensen van dagbesteding Brickr sorteren met engelengeduld legostenen.
Andries Korsius
En Andries was eigenaar van snackbar Dolle Dries; hij werkte dag en nacht. Maar hij verkocht de zaak, doet nu allerhande klussen en geniet vooral van zijn vrije tijd.
Audiodescriptie
Typisch Den Dolder heeft audiodescriptie voor blinden en slechtzienden en is terug te vinden in de gratis Earcatch app. Ga voor meer informatie naar earcatch.nl.
Foto: BNNVARA – Marjon Lukje
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
22 februari 2021 /
Tips