VPRO Tegenlicht in 2021

VPRO Tegenlicht heeft in 2021 weer tal van interessante reportages op het programma staan. Stuk voor stuk documentaires, waarmee we onze blik op de wereld kunnen vergroten. Ik zet ze voor je op een rijtje. Hier ontdek je daarnaast nog meer nieuwe programma’s, series en films voor 2021.

De toekomst van protest

De afgelopen maanden kregen we op diverse plekken in de wereld een voorproefje te zien van protest in een anderhalvemetersamenleving: duizenden mensen op één plein of veld, ruim van elkaar verwijderd, ieder keurig binnen een getekende cirkel op de grond. Actievoeren is sinds mensenheugenis verbonden met fysieke nabijheid: ‘schouder-aan-schouder’. Wat is de toekomst van protest nu we niet alleen gedwongen worden afstand te houden, maar ook online aan steeds indringendere en verfijndere surveillance systemen worden onderworpen? Gaat het actievoeren ‘ondergronds’ of gaat het verder in de donkere krochten van het dark web? Tegenlicht onderzoekt de toekomst van protest met nieuwe denkers en oudgedienden.

 • VPRO Tegenlicht – De toekomst van protest
 • Regie: Jos de Putter en Jan Beddegenoodts
 • Zondag 10 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

Perfect me

Online filteren we massaal onze selfies om er beter uit te zien, maar ook het inspuiten van ‘echte’ lippen en billen neemt een grote vlucht. Mooi zijn is nog nooit zo belangrijk geweest, want beauty pays! Wie voldoet aan het dominante schoonheidsideaal heeft veel voordelen, niet alleen op de relatiemarkt maar ook bij het vinden van een baan, een huis en een netwerk. Maar wie bepaalt wat mooi is? En hoe word je mooi volgens de geldende norm? VPRO Tegenlicht onderzoekt het schoonheidsideaal van de toekomst.

 • VPRO Tegenlicht – Perfect me
 • Regie: Bregtje van der Haak
 • Zondag 17 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

Technologie als religie

Tot voor kort hadden religies het alleenrecht op de hemel. Maar godsdienst heeft een nieuwe concurrent: het dataïsme, de overtuiging dat uiteindelijk alles, ook het leven zelf, niets meer is dan data. De belofte is een programmeerbaar paradijs, waarin artificiële intelligentie ons eeuwig leven, geluk en schoonheid schenkt. Wat betekent het dataïsme voor de toekomst van religie en spiritualiteit? En kan het ons, naast tal van praktische zegeningen, ook zingeving bieden? Filmmaker Hans Busstra, die als gereformeerde domineeszoon de kerk verliet, zoekt naar zingeving en spiritualiteit in het tech-tijdperk.

 • VPRO Tegenlicht – Technologie als religie
 • Regie: Hans Busstra
 • Zondag 24 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

Alleen verbonden

Meer dan 40% van de volwassen Nederlanders voelt zich eenzaam. Dit zijn niet alleen ouderen, ook steeds meer jonge mensen geven aan te kampen met eenzaamheid. Mede dankzij het internet leven we steeds meer langs elkaar heen in onze zelfgekozen bubbels. Ook de gentrificatie van steden werkt concentraties van ‘geslaagden’ in de hand – bubbels op zichzelf. Bovendien zijn we door de coronacrisis noodgedwongen versneld het contactloze tijdperk ingeleid: menig werknemer Zoomt en Slackt er vanuit huis op los. Het is bekend dat te lang alleen zijn mensen ziek maakt. VPRO Tegenlicht onderzoekt hoe we de eenzaamheid kunnen tegengaan en hoe we weer meer met elkaar in contact kunnen komen.

 • VPRO Tegenlicht – Alleen verbonden
 • Regie: Britta Hosman
 • Zondag 31 januari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

De race om een superbatterij

Eén van de grootste uitdagingen van de energietransitie is opslag. Duurzame energie moet opgeslagen worden om pieken en dalen in de stroomvraag te kunnen opvangen. Ook zijn energiebuffers nodig om de onregelmatigheden in de opwekking van zon- en windenergie het hoofd te bieden. Overal ter wereld zijn opslagtechneuten en batterijpioniers op zoek naar dé beste manier om duurzame energie op te slaan. Europa leek in deze ‘batterijenrace’ hopeloos achterop te raken, maar in Zweden is onlangs de eerste gigafactory gebouwd waar batterijen worden geproduceerd met groene stroom uit waterkracht. VPRO Tegenlicht verkent nieuwe opslagmogelijkheden en onderzoekt de geo-politieke gevolgen hiervan op de mondiale energiemarkt.

 • VPRO Tegenlicht – De race om een superbatterij
 • Regie: Rob van Hattum
 • Zondag 7 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

Zorgen voor morgen

Wat kan de coronapandemie ons vertellen over de ziekenhuiszorg in Nederland? VPRO Tegenlicht maakt de balans op: Welke lessen zijn geleerd? Is er te veel marktwerking geweest? Hoe functioneerde de centrale sturing door de overheid? Met de jonge arts Sarah van der Lely – die eerder de indringende aflevering ‘Exit Slotervaart’ maakte – licht regisseur Alexander Oey de Nederlandse ziekenhuiswereld van binnenuit dóór. Hoe zou de ziekenhuiszorg er in de nabije toekomst uit moeten zien? En hoe komen we daar?

 • VPRO Tegenlicht – Zorgen voor morgen
 • Regie: Alexander Oey en Sarah van der Lely
 • Zondag 14 februari 2021 om 22.05 uur op NPO 2

Foto: Digitaal model / The Fabricant / VPRO

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

7 januari 2021 /