Bake Off Vlaanderen nu in Nederland op tv bij MAX

Het derde seizoen van Bake Off Vlaanderen – de Vlaamse variant van Heel Holland Bakt – wordt vanaf vandaag (dinsdag 15 december) om 17.10 uur uitgezonden bij Omroep MAX. Je kunt hier vanaf nu op doordeweekse dagen van genieten. In België wordt deze show op VIER uitgezonden, waardoor ik ‘m zelf ook nog niet gezien heb. Tijd dus om te genieten van presentator Wim Opbrouck, juryleden Regula Ysewijn, Herman Van Dender en al die heerlijke baksels.

Bake Off Vlaanderen

Tien Vlaamse amateurbakkers, die elke aflevering racen tegen de klok om een signatuuropdracht, een technische opdracht en een spektakelstuk te creëren. Allemaal proberen ze juryleden Regula Ysewijn en Herman den Dender te imponeren met hun vaardigheden en creativiteit. Kunnen ze omgaan met de druk? De gevatte presentator Wim Opbrouck – die je ook kent als acteur uit tal van films en series – helpt om de druk van de ketel te halen.

In België wordt inmiddels het vierde seizoen (met een nieuwe opzet) uitgezonden. Hopelijk kunnen we ook eerdere seizoenen van Bake Off Vlaanderen binnenkort in Nederland kijken bij Omroep Max.

Aflevering 1: Koekweek

De iconische Bake Off-tent strijkt neer in Vlaanderen. Tien gepassioneerde amateurbakkers strijden om de titel Beste Thuisbakker van Vlaanderen. Ze proberen allen juryleden Regula Ysewijn en Herman Van Dender te imponeren met hun vaardigheden en creativiteit. De allereerste signatuuropdracht die presentator Wim Opbrouck geeft, is het bakken van een plaatkoek. De bakkers moeten dit in slechts twee uur doen. Ze mogen hun lievelingskoek als basis nemen en deze voorzien van een vulling naar keuze. Ook moet de koek in zestien identieke stukjes worden gesneden. De technische opdracht lijkt heel makkelijk, maar is dat zeker niet. De bakkers krijgen slechts één uur en vijftien minuten om twaalf ronde en twaalf rechte spritsen te maken. Voor het spektakelstuk moeten de bakkers een selfie in 3D maken van koek, gepresenteerd op een schildersezel.

Aflevering 2: Taartweek

Het is taartweek en het begrip taart krijgt deze week een heel bijzondere invulling. De bakkers zetten zowel de tent als hun taart op zijn kop. Als signatuuropdracht maken de bakkers een tarte tatin, een Franse taart die ondersteboven wordt gebakken. Het mag zowel een zoete of een hartige versie zijn, als de onderkant maar niet zompig is. De technische opdracht is een medovik, een Russisch gebak, beter bekend als honingtaart. Het bestaat uit zeven lagen deeg en zeven lagen vulling, dus het risico op destabilisatie en ontsporing is groot. Het spektakelstuk blijft in Russische sferen, want het is vernoemd naar de Russische balletdanseres Anna Pavlova. Er moeten drie pavlovalagen met vulling en fruit gemaakt worden.

Benieuwd waar je gastheer Wim Opbrouck nog meer van kunt kennen? Dit schreven we op VlaamsKijken eerder over hem.

Aflevering 3: Cakeweek

Juryleden Regula Ysewijn en Herman Van Dender hebben bedacht dat de bakkers als signatuuropdracht 24 madeleines moeten maken. Als technische opdracht wil Herman dat de bakkers reuzenmergpijpen maken, 8 stuks met confituur vanbinnen en chocolade. Als spektakelstuk krijgen de bakkers de opdracht om kek lapis te maken, beter bekend als spekkoek, met kleurrijk patroon naar keuze.

Aflevering 4: Botanische week

In de botanische week gaan de bakkers aan de slag met alles wat de natuur te bieden heeft: planten, bloemen, groenten en fruit. De signatuuropdracht is daarom een zoete veganistische cake. De technische opdracht bestaat uit tweeëntwintig kruidige broodstengels van dertig centimeter lang. Ze moeten geserveerd worden met een kruidendip. Het spektakelstuk is een bloementaart van minstens dertig centimeter hoog, versierd met twee decoratietechnieken, waarbij bloemen de hoofdrol spelen aan zowel aan de binnen- als aan de buitenkant. De bakkers krijgen vier uur de tijd voor dit fleurige lentetafereel.

Aflevering 5: Internationale week

In de internationale week van de Bake Off bakken de bakkers grensoverschrijdende lekkernijen. Bij de signatuuropdracht wil de jury dat de bakkers de Belgische wafel heruitvinden én de traditie eer aandoen. Lukt het om in tweeëneenhalf uur vijftien hartige en vijftien zoete wafels te maken waarvan één soort met een vulling. Regula Ysewijn levert deze week het recept voor de technische opdracht: een pork pie. Dat is een Engelse pie met varkensvlees en een ‘hot water crust‘ met daarbij een chutney van mango. Voor het spektakelstuk krijgen de bakkers vier uur de tijd om zich een weg naar de overwinning te kneden. Ze moeten een sierbroodsculptuur maken van twee degen en het moet zonder hulpstukken rechtop blijven staan.

Wist je dat Regula Ysewijn een prachtig boek heeft geschreven over de geschiedenis van de Britse pudding in hartige en zoete recepten?

Aflevering 6: Grootmoeders week

In grootmoeders week gaat alles op grootmoeders wijze. In twee uur wordt de ultieme klassieker gebakken: biscuit op grootmoeders wijze. De technische opdracht is het zwaantje, een heerlijk, ouderwets gebakje. De bakkers moeten een zwanenfamilie van zes leden gevuld met crème patissière en slagroom maken. En als spektakelstuk een petitfoursbuffet, twee keer vijftien stuks met zelfgemaakte marsepein en van één soort een petitfourtaart. De bakkers krijgen hier drieënhalf uur de tijd voor.

Aflevering 7: Feestweek (halve finale)

Het is de halve finale en de bakkers beginnen met cupcakes; tien stuks naar keuze en tien stuks met een vulling uitgewerkt in het thema van je lievelingsfeest. De technische opdracht komt uit IJsland, een laufabrauð, een flinterdunne kerstspecialiteit. De bakkers krijgen hiervoor één uur en vijftien minuten. Het spektakelstuk van deze week is op bestelling.

Aflevering 8: Patisserieweek (finale)

In de spannende finale strijden de bakkers nog één laatste keer. Wie gaat er met de Bake Off-trofee naar huis?. Als signatuuropdracht maken de bakkers in drie uur tijd een schitterende Saint-Honoré met handgemaakt bladerdeeg, soezendeeg en een vulling op basis van crème patissière. In anderhalf uur tijd moeten ze een gruwelijk moeilijke technische opdracht doen…de jury verwacht 25 perfecte, finalewaardige macarons in anderhalf uur tijd. En het laatste spektakelstuk is een klassiek gebak in drie delen. Viereneenhalf uur krijgen de bakkers voor deze allerlaatste bakopdracht.

Aflevering 9: Kerstspecial

In de Bake Off-special gaan Bekende Vlamingen (Ben Segers, Tine Embrechts, Jeroom en Cath Luyten) de strijd in de baktent aan, geheel in kerststijl. Allereerst de gevreesde technische opdracht, een rood-groene kerstbuche. Die de bakkers in anderhalf uur zullen moeten bakken en versieren. En het spektakelstuk is simpel: een koekjesspektakel waarin de jury kan lezen wat kerst voor je betekent. Bakkers, klaar? Bakken maar!

Wist je dat Regula Ysewyn trouwens eind dit jaar komt met The Official Downton Abbey Christmas Cookbook?

Bake Off Vlaanderen – seizoen 3 (9 afleveringen)
Vanaf 15 december op doordeweekse dagen om 17.10 uur op NPO 2
Presentatie: Wim Opbrouck
Jury: Regula Ysewijn en Herman van Dender

Foto: VIER – Bake Off Vlaanderen – seizoen 3 – aflevering 4 – nu in Nederland te kijken bij Omroep Max.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

15 december 2020 /