Martin Heylen: zelfde deur, 20 jaar later
Martin Heylen verrast Vlamingen in een nieuw seizoen van Zelfde deur, 20 jaar later. Waar hij twintig jaar geleden aanbelde bij zo’n tweehonderd gezinnen voor zijn rubriek in Man bijt hond, daar gaat hij nu weer langs. Niemand wordt vooraf gewaarschuwd.
Het belooft dus weer een bijzondere ontmoeting te worden. Wat kan er namelijk veel veranderen in een mensenleven… Het nieuwe seizoen van Zelfde deur, 20 jaar later is te zien op Eén vanaf aanstaande maandag (28 september 2020) om 20.40 uur.
Goede ouwe tijd
Martin Heylen is benieuwd naar welke dromen zijn vervuld of vervlogen, welke obstakels zijn overwonnen en hoe. En opnieuw is er de verrassing, ontroering, het blij weerzien, lachen en wenen. Wat doet het leven met een mens, en wat doet een mens met het leven? Hij zegt: “Na deze tweede reeks ben ik de waarde van elke dag nog hoger gaan inschatten. Weet je: de ‘goede ouwe tijd’, dat is eigenlijk wat we nu beleven, en waar we later op zullen terugkijken – een beetje bedroefd, een beetje dankbaar.”
“Dat komt hier heel sterk uit. Het besef dat je beter nu je tijd steekt in wat later een goede herinnering kan worden. Twintig jaar is zo voorbij. Durf te leven. Want op het einde heb je misschien meer spijt van de dingen die je niet hebt durven doen dan van de vergissingen die je durfde te maken”, aldus de televisiemaker.
Man bijt hond
Voor het Eén-programma Man bijt hond trok Martin Heylen in 1998 voor het eerst een lijn door de landkaart van Vlaanderen. In elke gemeente of stad waar die rechte lijn doorsneed, belde hij op goed geluk aan. Zo stapte hij de meest uiteenlopende huiskamers en levens binnen, met mooie en oprechte reportages achter de gevels tot gevolg. Vlaanderen ontdekte vijf jaar lang de bijzondere verhalen achter het schijnbaar alledaagse leven, via toevallige ontmoetingen in de vijf provincies. Tegelijk werd de rubriek letterlijk een dwarsdoorsnede van het leven in Vlaanderen.
Twintig jaar later
Nu, twintig jaar later, staat hij voor dezelfde deuren. En weer belt hij aan, zonder te verwittigen. Wie zal de deur openen? Hoe is het de vroegere bewoners vergaan? Het leven vloog vooruit en er is sindsdien veel gebeurd. Het doet ons vanzelf nadenken over wat ons de komende twintig jaar in ons leven te wachten kan staan. Het is één van de programma’s uit het najaar 2020 van Eén.
‘Schoonheid zoeken in het alledaagse’
Martin Heylen verbaast zich over de kwetsbaarheid van het leven, maar ook over de veerkracht van al die oude bekenden. Zoals die man uit Landegem die nog nooit een file had gezien en toen voor het eerst naar Brussel moest gaan werken. Na al die uren auto’s turen gooide hij zijn leven radicaal om.
Dromen en verwachtingen
Er waren ook grote dromen: een echtpaar in Korbeek-Lo wou twee huizen tot één enorme woning met concertzaal samenvoegen. Maar dat had een prijs. En er waren ook grote verwachtingen: een vrouw verzot op royalty-nieuwtjes voorspelde dat de nieuwe verloofde van Prins Filip weleens een goede keuze voor hem kon zijn als hij ooit koning zou worden. Ze prees de lange benen van Mathilde en vergeleek haar met Caroline van Monaco. De zoektocht naar deze ex-cafébazin werd een dolle odyssee door Deerlijk.
Tragisch
In Messelbroek woonde een jong gezin met drie dochtertjes. Een tragisch verhaal: mama had kanker en er waren uitzaaiingen vastgesteld. Ze besloten om hun spaargeld aan mooie reizen te besteden. Hier belt Martin met een bang hart aan, hopend op een mirakel.
Diversiteit aan verhalen
En zo is er een kleurrijke waaier aan verhalen, over de gevolgen van keuzes en dromen, het warme weerzien met een dame in Eeklo die nu zestig kilo slanker is, het verhaal van de Tiense Sexmachine van Vissenaken, of van een rocker in Bree met de eerste hartklep van België en de hamvraag: zou die nu nog altijd tikken?
Echte levensverhalen
Niet elk verhaal heeft een happy end – het zijn immers echte levensverhalen – maar toch ligt de nadruk in dit programma op veerkracht en hoop, zegt Martin Heylen: “Schoonheid zoeken in het alledaagse, dat is zo waardevol, dat heeft de coronacrisis ons ook geleerd. Leef nù en geniet van schoonheid, elke minuut. Je vindt ze overal, vaak nog het meest in de mensen rondom je.”
Gelachen
En natuurlijk wordt er ook heel wat afgelachen, want het weerzien met de tv-maker is vaak erg hartelijk en er wordt met plezier teruggekeken naar oude anekdotes. Hij is alle mensen die hij opnieuw opzocht dankbaar omdat ze hun levensverhalen met hem deelden, zowel twintig jaar geleden als bij deze laatste terugblik.
“Na deze twee reeksen weet ik: het is goed om af en toe eens achterom te kijken, maar niet te lang. Want wat geweest is is voorbij, de toekomst kennen we niet, het is nù dat het leven moet geleefd worden”, besluit Martin Heylen.
Zelfde deur, 20 jaar later is vanaf 28 september elke maandag om 20.40 uur op Eén. Het is een programma van Woestijnvis.
* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.
Altijd op zoek naar leuks om te kijken:
- Schrijf je in voor onze nieuwsbrief
- Volg via andere social media-kanalen zoals Instagram, WhatsApp en TikTok.
- Klets mee in de Facebook-groep.
26 september 2020 /
Tips