Nic Balthazar maakt met Klimaatbetoog stand-up tragedy

Nic Balthazar is niet alleen regisseur, hij is ook heel erg betrokken bij het Klimaat. De regisseur van Ben X, Tot Altijd en Everybody Happy heeft dan ook een ‘stand-up tragedy’ show gemaakt over de toekomst van ons klimaat. Een beetje in de stijl van Al Gores An Inconvenient Truth. Dit wordt op donderdag 7 februari om 21.20 uur op Canvas uitgezonden.

Televisie- en filmmaker en klimaatactivist Nic Balthazar slaakt in zijn betoog een alarmkreet over de toestand van het klimaat en de planeet, maar hij geeft ook een boodschap van hoop. Hij krijgt daarbij in korte videoreportages de steun van experten als Jean-Pascal Van Yperzele, Jos Delbeke, Rudi Vranckx, Jill Peeters en Hans Bruyninckx.

Harde feiten en sprekende beelden illustreren de voorstelling. Met zijn Klimaatbetoog wil Nic Balthazar de hoogdringendheid van grootschalige actie duidelijk maken. Maar hij wil vooral ook positieve energie brengen in een verhaal dat al te vaak in negatieve termen wordt verteld. Omringd door activisten, wetenschappers, ondernemers, politici en klimaatspijbelaars zegt hij waar het echt om gaat. We hebben nog te weinig besef van wat we allemaal kunnen verliezen, maar ook van wat we te winnen hebben.

“Wij zijn de eerste generatie die de gevolgen ziet van de klimaatopwarming, maar ook de laatste die er iets aan kan doen.  Want als wij het nu niet doen, begint de aarde zichzelf op te warmen,  en dan kunnen we er niets meer aan doen. Dan is de aarde palliatief”, aldus de regisseur Nic Balthazar.

Het klimaatbetoog vat samen wat we weten, maar ook wat nog te weinig bekend is. Zoals het gevaar van het kantelpunt in het aards klimaat, waarop ‘run away global warming’ niet meer te controleren is. En de klimaatverstoring pas keihard in gang kan schieten. Of de link tussen klimaat en migratie. Tegen 2050 zouden er volgens de VN 150 miljoen mensen op de vlucht kunnen zijn door de klimaatverandering.

Experten

Gezaghebbende stemmen ondersteunen dit Klimaatbetoog, onder meer Jean-Pascal Van Yperzele (voormalig vice-voorzitter van het Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC), Jos Delbeke (voormalig directeur-generaal voor het klimaat bij de Europese Commissie), Rudi Vranckx (conflictjournalist van de VRT), Jill Peeters (weervrouw van VTM en oprichtster van ‘Climate without borders’), Hans Bruyninckx (directeur van het Europees milieuagentschap). Al die experten spreken eveneens klare taal. Het moet en kan anders, maar we moeten er wel heel dringend aan beginnen.

12 jaar geleden al draaide Nic Balthazar samen met 6.000 figuranten The Big Ask op het strand van Oostende. Een wake-up call over het gevaar van klimaatverstoring en een dringende vraag voor een klimaatwet. Later volgden Dance for the Climate en Sing for the Climate, waarin 380.000 mensen opriepen tot (politieke) actie. Omdat die maar uitbleef werd Nic Balthazar één van de initiatiefnemers van Klimaatzaak, en ging hij overal te lande spreken: het verhaal van een ‘klimaatzondaar’ die plots begon te beseffen wat er allemaal op het spel stond. Die lezing werd de basis voor zijn Klimaatbetoog.

Het betoog maakt op geëngageerde, speelse en uitdagende manier duidelijk hoe gigantisch de uitdagingen zijn. Maar hoe hoopvol ook de mogelijke oplossingen. Op dit opwindende moment waarop er eindelijk een draagvlak lijkt te zijn voor verandering, is dit de ultieme oproep tot actie. Klimaatbetoog werd opgenomen in de Aula van de Universiteit van Gent. Dit is een productie van Warner Bros TV voor Canvas.

Foto: Klimaatbetoog – Nic Balthazar – © VRT – Neil Van Craeynest

Deze films van Nic Balthazar zijn echt een aanrader. Zowel Ben X als Tot Altijd bespreken belangrijke maatschappelijke thema’s. Everybody Happy heb ik zelf nog niet gezien. Daar kun je hier wel het een en ander over lezen.

* Let op: we werken in onze artikelen met affiliate links, waarbij we je verwijzen naar partners waarvan wij denken dat ze interessant voor jou zijn of aansluiten bij dit artikel. Wil je VlaamsKijken steunen, klik hier en ontdek alle mogelijkheden op een rijtje.

Altijd op zoek naar leuks om te kijken:

23 januari 2019 /